Lukas 18, 18-30 Jesus og den rike unge mannen

18 18 Et medlem av jødenes råd kom og spurte ham: «Gode mester, hva skal jeg gjøre for å få det evige liv?» 19 Men Jesus sa til ham: «Hvorfor kaller du meg god? Bare én er god – det er Gud. 20 Du kjenner budene: Du skal ikke bryte ekteskapet, du skal ikke slå i hjel, du skal ikke stjele, du skal ikke vitne falskt, du skal hedre din far og din mor.» 21 Han svarte: «Alt dette har jeg holdt fra jeg var ung.» 22 Da Jesus hørte det, sa han: «Det er én ting som mangler deg: Selg alt det du eier, og del pengene ut til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!» 23 Mannen ble meget bedrøvet da han hørte det, for han var svært rik.

24 Da Jesus så det, sa han: «Hvor vanskelig det er for dem som eier mye, å komme inn i Guds rike! 25 Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn det er for en rik å komme inn i Guds rike.» 26 «Hvem kan da bli frelst?» sa de som hørte på. 27 Han svarte: «Det som er umulig for mennesker, er mulig for Gud.»

28 Da sa Peter: «Hva så med oss? Vi har forlatt alt vårt og fulgt deg.» 29 Han svarte:

«Sannelig, jeg sier dere: Enhver som har forlatt hus eller hustru eller søsken eller foreldre eller barn for Guds rikes skyld, 30 skal få mangedobbelt igjen her i tiden, og i den kommende verden evig liv.»

Andakt

Av Anders Møller-Stray

Vi vet ikke så mye om den rike mannen, annet enn at han neppe var noen hvem som helst. Han var en dypt religiøs mann, som brukte mange krefter på å følge reli­giøse regler. Nå gikk han altså til Jesus med spørsmål om hva som skal til for å komme til himmelen. Kanskje følte han seg ganske sikker på svaret han ville få, og bare ville at alle andre også skulle høre det? Få en unnskyldning til å fortelle alle sammen hvor flink han var?

Han ble sikkert skuffet.

Kameler er forholdsvis omfattende saker. Lange bein, ganske stort hode, stor kropp og to gedigne pukler. På Jesu tid sydde man klær av blant annet kamelhår. Det var sikkert vanskelig nok bare å tre kamelhårstråden gjennom nåløyet, men nå snakket Jesus om å få hele kamelen gjennom. Dette går ikke. Det er ikke mulig!

Å tjene Gud er ikke som å tjene penger. Du kan ikke gjøre deg fortjent til noe, og så få det. Guds kjærlighet er større enn hva noe menneske kan gjøre seg fortjent til. Å bli et Guds barn ved å gjøre seg fortjent til det, er ikke mulig. Ikke for noe men­neske. Men heldigvis slutter ikke fortellingen der. Jesus forteller oss nemlig én ting til. At ingenting er umulig for Gud.

Det er dette som er Jesu budskap til oss i dag, og alltid. Kamelen er allerede gjennom, og vi er Guds barn. Uten at vi har gjort noe som helst for det, annet enn å bli elsket av Gud.

Det betyr ikke at vi ikke skal holde budene, hjelpe de som trenger hjelp, og dele av vår rikdom. Men vi skal gjøre det fordi vi allerede er elsket av Gud. Ikke for å gjøre oss fortjent til noe, men i takknemlighet over hva vi har fått. Og så er det én grunn til. Menneskene rundt oss er også Guds barn, våre søsken. Når Gud elsker oss alle, skylder vi å elske hverandre.

Aktivitet

Gjennom nåløyet

Det er kanskje umulig å få en kamel gjennom et nåløye, men kan du gå sammen med patruljen din gjennom en post-it lapp? Be hele patruljen ta seg gjennom en post-it lapp på 7,5 x 12,5 cm. Hver patrulje trenger en post-it lapp (eller et vanlig papirark). Det blir litt lettere hvis patruljene også tildeles en saks. Uten saks bør de ha et større ark da det er vanskelig å rive så tynne striper.

Trikset er å klippe arket som vedlegget viser. Brett i to, og klipp inn annenhver gang fra hver sin side. Klipp opp i midten til slutt, men pass på å beholde hele lengden på hver kortside.

 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken