1. Mosebok 2,4–9 og 2,15–25 Mennesket i Edens hage

2 4 Dette er historien om himmelen og jorden da de var skapt, på den tid Herren Gud hadde laget jorden og himmelen. 5 Det fantes ikke en busk på jorden, og ennå hadde ingen plante spirt fram på marken. For Herren Gud hadde ikke latt det regne på jorden, og det var ingen mennesker til å dyrke den. 6 Men en kilde kom opp av jorden og vannet hele jordens overflate. 7 Da formet Herren Gud mennesket av støv fra jorden. Han blåste livspust i nesen på det, og mennesket ble en levende skapning.

8 Herren Gud plantet i gammel tid en hage i Eden. Der satte han mennesket han hadde formet. 9 Og Herren Gud lot alle slags trær vokse opp av jorden, forlokkende å se på og gode å spise av, og midt i hagen livets tre og treet til kunnskap om godt og ondt.

15 Så tok Herren Gud mennesket og satte det i Edens hage til å dyrke og passe den. 16 Og Herren Gud ga mennesket dette budet: «Du må gjerne spise av alle trærne i hagen. 17 Men av treet til kunnskap om godt og ondt må du ikke spise. For den dagen du spiser av det, skal du dø.»

18 Da sa Herren Gud: «Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag.» 19 Herren Gud formet alle dyr på marken og alle fugler under himmelen av jord. Han førte dem til mennesket for å se hva det ville kalle dem. Det som mennesket kalte hver levende skapning, det fikk den til navn. 20 Mennesket ga navn til alt feet og til himmelens fugler og til alle villmarkens dyr. Men til seg selv fant mennesket ingen hjelper av samme slag.

21 Da lot Herren Gud en dyp søvn komme over mannen. Mens han sov, tok han et ribbein og fylte igjen med kjøtt. 22 Av ribbeinet Herren Gud hadde tatt fra mannen, bygde han en kvinne, og han førte henne til mannen.

23 Da sa mannen:

«Nå er det bein av mine bein og kjøtt av mitt kjøtt. Hun skal kalles kvinne, for av mannen er hun tatt.»

24 Derfor skal mannen forlate sin far og sin mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp.

25 Begge var nakne, både mannen og kvinnen, og de skammet seg ikke for hverandre.

 

Andakt

Av Marianne H. Brekken

Folkens vi har fått et oppdrag, et kjempestort oppdrag! Vi skal nemlig være voktere! Vet dere hva en vokter er? Det er en som passer på noe viktig, slik at det ikke blir ødelagt.

Vi leste akkurat om hvordan Gud skapte en vakker hage. Gud plantet hagen lenge før noen visste hvem som skulle flytte inn i den. En kilde kom opp av jorda og vannet hagen. Derfor begynte trær og blomster å vokse. Gud skapte så det første mennesket av støv. Mennesket lå i Guds hender. Så blåste Gud sin livspust inn i mennesket, og mennesket ble levende. Gud satte mennesket i hagen. Så ble trær og blomster plantet, og hele hagen ble grønn og frodig.

Mennesket fikk beskjed av Gud om å dyrke og passe på hagen.

Jorden vi lever på er hagen Gud vil vi skal passe på, og som vi skal være voktere i. Så dere skjønner at vi har fått et stort oppdrag, for vi skal faktisk passe på hele jorden. Å passe på Guds hage er å passe på at jorden er frisk og at dyrene og menneskene som lever på jorden, har det godt.

Guds hage med jorden, havet, blomstene, trærne, dyrene og alle vi men- nesker er jo fantastisk flott. Det er ikke rart at det trengs noen til å passe på noe så flott. Men vi mennesker er ofte litt for opptatt, vi glemmer oppdraget vi har fått av Gud om å passe på den vakre hagen, og litt etter litt blir jorden ødelagt.

Vi mennesker ble satt i hagen for å dyrke og passe på den. Vi skal altså være voktere av Guds hage, og det er faktisk ikke så vanskelig. Ved å sortere søppel, gi bort klærne som ikke lengre passer eller ved å gå til skolen heller enn å kjøre bil, er vi med å passe på hagen. Vi mennesker er Guds hender på jorden og det er vårt ansvar å passe på den. Det er et stort oppdrag, et oppdrag vi mennesker fikk da Gud skapte hagen.

 

Aktivitet

Her er det fint å fokusere på små ting som barna kan gjøre for å passe på Guds hage, men som likevel er viktig. Å plukke søppel i fjæra kan være en fin ettermiddagsaktivitet, havet er fullt av plastikk som ødelegger leveforholdene til fiskene. Å plukke søppel i en park eller i skogen er også veldig bra. Kildesortering er noe barn tar på stort alvor, og det å se hvor- dan mennesker kaster søppel som går ut over dyrene i havet er en konkret erfaring av at vi som mennesker har et ansvar for å passe på.

En litt større aktivitet er å arrangere byttemarked hvor man inviterer barn og foreldre til å gå gjennom klær og leker hjemme. Det en ikke lengre bruker selv kan gis bort. Samtidig erfarer barna at man kan bytte til seg klær og leker som er i god stand selv om andre ikke lengre bruker det.

 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken