Fra sau til ferdig garn

Det er en lang prosess fra ulla sitter på sauen til den er ferdig ullgarn som vi kan bruke til å strikke, hekle, tove eller lage andre ting med. 

Klipping

Det første som skjer er at ulla klippes av sauen. Det skjer normalt en eller to ganger i året, vanligvis om høsten og tidlig om våren, før lamming. Selve klippinga blir gjort med en egen barbermaskin eller klippemaskin som er spesiallaget for å klippe ull.

Sauebønder i Norge er opptatte av at klippinga skal skje på en måte som er mest mulig skånsom for dyrene, og mange går på kurs for å lære seg riktig klippeteknikk. Profesjonelle saueklippere kan klippe opp mot 300 sauer på en arbeidsdag. 

Sortering

Når sauene blir klippet, er det viktig at ulla holdes fri for rusk. Hvis sauen har tovet eller veldig skitten ull, klippes den av først og kastes i en egen beholder. Etterpå blir buken, lårene og halen klippet, og ulla fra disse kroppdelene blir lagt i en egen beholder.

Til slutt blir resten av ulla klippet av. Da er det om å gjøre å klippe så tett inntil sauen som mulig sånn at ullfibrene blir lengst mulig. Jo lengre ullfibrene er, jo lettere er de å lage ullgarn av dem. I tillegg til å sortere ulla etter kvalitet, er det også vanlig å sortere ulla etter farge, hvit ull for seg og svart ull for seg. Det er fordi den hvite ulla er lettere å farge enn den svarte. 

Ullstasjon

Etter klipping blir ulla pakket i store papirposer og blir sendt til en ullstasjon. Der blir posene åpnet igjen og ulla blir klassifisert etter kvaliteten på fellene. Det er en egen klassifisør som klassifiserer ulla. Deretter blir ulla pakket etter kvalitet, vasket og sendt videre til ullvarefabrikker. 

Ullvarefabrikk

På ullvarefabrikkene blir ulla til garn. Ulla går først gjennom en kardemaskin som grer ulla sånn at den blir glatt og fin. Det er også mulig å gjøre hjemme med håndkarder, som ser ut som store hårbørster med nåler av ståltråd, som de gjorde før i tiden. Da legger dere litt ull på en håndkarde og drar kardene mot hverandre til ullen er glatt og uten klumper.

Etter karding, går ulla inn i en spinnemaskin som strekker og tvinner ulla sånn at den blir til sammenhengende tråd. Før i tiden ble det gjort for hånd på en spinnerokk. Her kan dere se hvordan dere kan spinne ullgarn selv. Når ulla er spunnet til tråd, er det vanlig å surre den opp i hesper eller garnnøster. 

Farge garn

Til slutt kan garnet farges. I dag er det vanlig å bruke kunstige fargestoffer, men tidligere var det vanlig å bruke planter eller andre ting som finnes i naturen. Å farge med planter har blitt mer og mer populært igjen, og flere prøver å farge garn med planter hjemme. Her kan dere lese mer om hvordan dere kan farge garn med naturmateriale. 

Nå er ulla klar til å brukes i håndarbeid og andre prosjekter.