En person er lekleder og sitter foran alle de andre. Leklederen prater alle gjennom leken, h*n bør være ganske engasjert! Start med en gjennomgang av alle hindrene slik at alle er med før selve veddeløpet starter.

Løpene foregår ved at lekleder klapper dyrenes løpemetode og får alle med seg på dette. Deretter snakker lekleder seg gjennom en veddeløpsbane, bestemmer hvilke hinder man møter på underveis, setter opp farten på oppløpssiden og bestemmer når man kommer i mål. Flere av hindrene kan kombineres, man kan for eksempel møte på en dobbel trebro med tredobbelt vannhinder i en venstresving. Alle er selvfølgelig med på både bevegelser og lydeffekter. Jo mer engasjert lekleder er, jo morsommere blir leken!

Ting man støter på underveis: 
Vanlig hinderBevegelse: Hendene opp i luften. Lydeffekt: "Oooi"
Vannhinder: Bevegelse: Hendene opp i luften. Lydeffekt: "Oooi" på vei opp med hendene, "pssjjj" på vei ned.
Trebro: Bevegelse: Dunke seg på brystet. Lydeffekt: Dyp "Aaaaaa"
Vinke til publikum: Bevegelse: Vinke. Lydeffekt: "Yeaaah"
Hallelujasvingen: Bevegelse: "Vinke" med knyttet hånd. Lydeffekt: "Jesus elsker alle barna"
Fingern i sulkyhjulet: Bevegelse: Pekefinger blir med to runder rundt i hjulet ned på siden, så strekkes samme finger i luften. Lydeffekt: En, to, AU! (Vognen kuskene sitter i heter sulky) Før dette kommer sier lekleder, mens h*n fortsatt klapper, noe sånt som "Å nei, det rister i sulkyen, er det hjulet?! Vi må ned og reparere!"
Høyresving: Bevegelse: Lene seg mot høyre. Lydeffekt: Ingen
Venstresving: Bevegelse: Lene seg mot venstre. Lydeffekt: Ingen
Oppløpssiden: Bevegelse: Tempoet settes opp. Lydeffekt: Ingen
Målfoto: Bevegelse: Smil og frys. Lydeffekt: Jubel etter bildet er tatt.

Leken starter med ponniveddeløp:
Lekleder spør: "Er alle ponniene klare?"
Ponniene løper ved at begge pekefingre prikker på samme lår. Alt som forgår på ponniveddeløpsbanen skjer raskt og med små bevegelser. Både lekleder og alle som er med snakker og lager lydeffekter med lys pipestemme. Ponniene har et spesialhinder:
Sidebytte: Bevegelse: Bytte lår man løper på. Lydeffekt: Weeee

Når ponniene er i mål er det hestenes tur:
Lekleder spør: "Er alle hestene klare?"
Hestene løper ved å klappen hendene sammen før man lar en og en hånd gli ned og klappe på hvert sitt lår. Alt som foregår på hesteveddeløpsbanen skjer i vanlig tempo (med unntak av oppløpssiden selvfølgelig). Både lekleder og alle som er med snakker og lager lydeffekter med vanlig stemme.

Når hestene er i mål er det mammutenes tur:
Lekleder spør: "Er alle mammutene klare?"
Mammutene "løper" ved at man strekker armene høyt over hodet før man sakte klapper seg på lårene, kroppen vugger fra side til side. Alt som foregår på mammutveddeløpsbanen skjer veldig sakte og med store bevegelser. Både lekleder og alle som er med snakker med dyp, brummende stemme.