BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

  1. Plukk en snøklokke eller finn snøklokker inne, og les historien om hvordan snøen fikk fargen sin. 
  2. Dramatiser fortellingen sammen med speiderne. Kanskje kan dere vise den frem på leirbål eller foran resten av gruppa?
  3. Hvis det er snø ute, kan dere prøve å farge den med for eksempel konditorfarge. 

TIPS: Det kan være fint å plukke flere blomster å vise frem. Hvis dere er mange speidere som vil dramatisere, kan dere legge til flere blomster i historien, eller være flere som spiller samme blomst.

Historien om hvordan snøen fikk fargen sin

Det var en gang, mens jorda ennå var ny at alle ting hadde fått fargen sin. Himmelen var blå, gresset var grønt, og alle de vakre blomstene strålte med fargene sine i sollyset, men en ting var fremdeles blank og fargeløs. Det var snøen. Snøen vandret fra blomst til blomst og spurte så fint han bare kunne om han ikke kunne få litt farge av dem.

Først gikk han til blåklokka: "Kjære, vakre blåklokke, kunne du gi meg litt av blåfargen din?" Blåklokken grøsset og snudde klokkene sine vekk fra den kalde snøen. "Nei, tenk. Den vil jeg ha for meg selv!

Så gikk snøen videre til smørblomsten: "Kjære, skinnende smørblomst, kunne du gi meg litt av din gullgule farge?" Smørblomsten likte ikke den kalde snøen og lukket blomstene sine. "Nei, tenk. Den er min og bare min. Ha deg vekk!"

Snøen ble så trist og lei seg at han måtte sette seg ned. Så fikk han øye på en vakker, hvit liten blomst. Snøen gikk bort og spurte den hvite blomsten: "Nå er det bare deg igjen å spørre. Jeg har ikke fått noen farge. Vil du gi meg litt av din hvite farge?" Den hvite blomsten syntes synd på snøen. "Ja, det vil jeg" svarte hun, like mild som en vårbris. "Skrap litt på nesa mi, så ser vi hva som skjer".

Blomsten skrapte forsiktig av en liten bit hvit farge. Det tinglet, ilte og kilte i hele den lange kroppen til snøen. Da fargen traff snøen, bredte den seg ut, og snart stod han i den vakreste, hvite kappen du kan tenke deg. 

"Jeg vet hva du heter" sa snøen. "Du heter snøklokke!"

Som takk for fargen, lar snøen snøklokka være den første blomsten som gleder oss om våren. Selv om snøen legger sløret sitt over den, blir den ikke skadet sånn som andre blomster blir. Hvis vi ser nøye etter, kan vi oppdage den lille flekken der snøklokka skrapte vekk fargen sin for å gi den til snøen. Den lille grønne flekken er formet som et hjerte.

Toppbilde: Erling Slyngstad-Hægeland
 

UTSTYR

  • Snøklokke
  • Eventuelt andre blomster
  • Eventuelt konditorfarge