Hjerte- lungeredning er livreddende førstehjelp og utføres på personer som er så skadet at de ikke kan puste selv.

Om en person er bevisstløs er det flere ting man skal gjøre før man setter i gang med hjerte- lungeredning. Skaff deg først oversikt over skadestedet og forsikre deg om at du ikke utsetter deg selv for stor fare ved å hjelpe. Sørg for at personen har frie luftveier ved å vippe hodet litt bakover. Kjenn etter om personen puster. Ved svak pust kan dette være vanskelig å se, du kan lene øyet ned mot personens munn eller nese da øyet er sensitivt og vil merke også svært svak pust. 

Dersom personen ikke puster må du finne ut om det har puls. Dette gjør du ved å presse pekefinger og langefinger foran på siden av halsen i høyde med strupehodet. Det kan også her være vanskelig å kjenne dersom pulsen er svak.

Dersom personen har puls men ikke puster kan det skyldes blokkering av luftveiene med et fremmedlegeme i munnen, se etter og se om du kan få det ut. Om du ikke klarer, sett i gang munn-til-munn-metoden. 

Dersom personen hverken puster eller har puls må du sette i gang med hjerte- lungeredning. Du starter med 30 hjertekompresjoner, gjør 2 innblåsninger og fortsetter med dette, 30-2-30-2 og så videre.

Hjertekompresjoner utfører du ved å stille deg på knærne tett inntil brystkassen til personen. Legg den ene håndbaken midt på brystkassen, omtrent to cm over der de nederste brystbena møtes. Legg den andre hånden oppå. Hold armene strake og bøy deg litt frem slik at sluldrene dine er loddrett over hendene. Ellers blir det tungt! Bruk kraft, men press rolig og jevnt. Brystbenet skal presses ca fem cm ned hver gang med et tempo på ca 100 kompresjoner i minuttet. Slipp helt opp mellom hver gang. 

Etter 30 kompresjoner skal du gjøre to innblåsninger. Pass på at personens luftveier er åpne ved å vippe hodet bakover. Hold en hånd lett under haken på personen for å sørge for at hodet holder seg bakover. Bruk den andre hånden til å klemme personens nese sammen, ellers vil luften du blåser inn gå ut her. Legg munnen over personens munn slik at du dekker hele. Blås jevnt inn. Ta munnen vekk slik at luften kommer ut igjen, hold fortsatt luftveiene åpne. Dersom du kan se personens brystkasse heve og senke seg gjør du det riktig. Om ikke må du sjekke personens munn for ting som kan blokkere eller vippe hodet lengre bakover.

Dersom man er flere på skadestedet begynner noen med hjerte- lungeredning mens noen ringer 113. Dersom man er alene, ring 113 med en gang.

Det er tungt å holde på med hjerte- lungeredning og det skal utføres helt til medisinsk personell tar over. Er man flere på et skadested kan man dele på oppgaven ved at en utfører kompresjoner og en innblåsninger. Det kan være lurt å bytte på hvem som gjør hva etter hvert da kompresjoner er det tyngste arbeidet. Det er utrolig hva man orker når man må!

Dersom personen som er bevisstløs på grunn av kvelning skal man starte prosessen men fem innblåsninger da skaden skyldes oksygenmangel og ikke hjertestans. Deretter fortsetter man som vanlig med 30-2-30-2.

Det er mange ting å huske på, og kanskje er man redd for å gjøre noe feil. Husk på at det du gjør er å forsøke å redde noens liv, og at alt du gjør er bedre enn å ikke gjøre noen ting! Gjør så godt du kan, og ikke tenk på om du husker akkurat hvor mange, hvor lenge eller hvor hardt. Det er lite man kan gjøre feil, og bare noe riktig kan bety forskjellen på liv og død.