Huggormbitt

Etter å ha blitt bitt av huggorm kan man ofte få milde reaksjoner. I noen tilfeller kan huggormbitt likevel gi alvorlige forgifttninger. Derfor er det viktig å kjenne til hva som er alvorlige reaksjoner på huggormbitt og hvordan dette utvikler seg. 

NB: Dersom noen blir bitt kan du ringe giftinformasjonen. Da vil de hjelpe deg med hva du skal gjøre. Hvis den som har blitt bitt blir svimmel eller besvimer kort tid etter å ha blitt bitt må dere ringe 113. 

Unngå huggormbitt

Den beste førstehjelpen mot huggormbitt er å ta forhåndsregler for å ungå å bli bitt i utgangspunktet. Huggormen biter i hovedsak i selvforsvar. Hvis du gir tegn til huggormen om at du kommer vil den mest sannsynlig komme seg vekk i stedet for å angripe. 

Her er noen lure forhåndsregler dere kan ta når dere skal på tur i spesielt huggormutsatte områder: 

  • Gå med støvler. Huggormen klarer ikke å bite gjennom. 
  • Bruk langbuske og ha buksa nedi sokkene. 
  • Huggormen liker å sole seg. Pass ekstra på rundt solvarme steder og steiner. 
  • Hvis du ser en huggorm skal du holde deg rolig og trekke deg tilbake sånn at du ikke skremmer huggormen. 
  • På steder med høyt gress eller mye kratt kan det være vanskeli å oppdage huggormer. Da kan det være lurt å trampe litt i bakken for å gi beskjed om at du kommer. 

Bitt av huggorm? 

Det er ikke alltid du kan kjenne at du har blitt bitt. Det første tegnet på bitt er to tydelige stikkmerker der du har blitt bitt. Vanligvis får du bare lette symptomer utenom det, som smerter, hevelser og rødhet rundt bittet. 
 

Mer alvorlige symptomer er magesmerter, kvalme og oppkast, lavt blodtrykk og hjertebank, pustevansker, svimmelhet og hevelser som sprer seg raskt. 

Hva skal jeg gjøre? 

Hvis du blir bitt av huggorm er det vikgtig å holde seg i ro. Prøv å ikke bli stresset eller å løpe. Hvis du holder deg rolig kan der være med på å dempe reaksjonen. Hvis du er på tur, bør du helst ikke gå tilbake selv. Så lenge det er mulig bør alle barn bli bært. 

Ved milde symptomer kan du ringe giftsentralen for å få veiledning om hva du skal gjøre videre. Hvis den som har blitt bitt opplever mer alvorlige symptomer, som å bli svimmel eller besvime kort tid etter å ha blitt bitt skal dere ringe 113. 

Huskeliste ved huggormbitt: 

  • Hold bittstedet høyt, og mest mulig i ro
  • La bittstedet være i fred. IKKE klem, skjær, sug eller lignende
  • Bær pasienten. Lag gjerne en båre om dere har mulighet til det.
  • Hvis det blir hevelse rundt bittstedet er det lurt å markere med en kulepenn rundt hevelsen for å se om den blit større. 
  • Ring giftsentralen på telefon 22 59 13 00,  eller 113 for veiledning

Bitt uten å oppdage det

Det er ikke alltid du merker at du har blitt bitt av huggorm. I de fleste sånne tilfeller vil det ikke være nødvendig med undersøkelse og behandling.

Friske unge og voksne kan generelt se an situasjonen hjemme dersom det har gått minimum 8 timer etter et bitt og du bare har hatt lette symptomer uten forverring. Det er likevel anbefalt at barn, eldre, gravide eller andre med underliggende sykdom kontakter lege eller giftinformasjonen for vurdering og råd inntil 12-24 timer etter et mulig huggormbitt. 
 

Alle bitt bør undersøkes

Sjansen er liten for at du får en alvorlig reaksjon hvis du ikke har fått lokale reaksjoner på bittstedet etter 30 minutter. Du bør likevel få en legesjekk så rakst som mulig. Reaksjonene kan bli verre i noen timer etter at du ble bitt. 

Liste over hvem som uansett skal til lege/sukehus for vudering etter huggormbitt: 

  • Barn under 12 år
  • Gravide
  • Eldre fra rundt 70 år
  • Alle, både barn og voksne, som har mer enn lette lokale symptomer etter bitt. 
  • De som har blitt bitt andre steder enn i armer og bein, for eksempel i hodet, halsen, mage, bryst eller rygg. 
  • Alle med underliggende sykdom, redusert allmenntilstand eller som bruker "ACE-hemmende" blodtrykksmedisin (per september 2021 er det legemidler som inneholder virkestoffet enalapril, lisinopril, kaptopril, perindopril og ramipril). 

Praktisk øvelse

Det kan være lurt å øve på hva dere skal gjøre hvis noen blir bitt av huggorm. Lat som at en av speiderne har blitt bitt av huggorm. Nå skal resten av patruljen hjelpe den bitte speideren. 

Kilder: NHI.no og helsenorge.no