Før moteshowet starter:

Velg ut noen speidere som skal være modeller. Speidermodellene må være komfortable med at alle ser på dem, og husk at det er viktig å ha noen engasjerte speidere i publikum som kan klappe og heie!

Speiderne som skal være modeller kler seg i speiderskjorter og skjerf. Alle enheter bør være representert med minst en modell, og både gutte- og jenteskjorter bør være med i showet slik at dere får vist frem begge verdensmerkene. Se til at speiderskjortene som brukes har rikelig med merker.

Lag en "catwalk" der speidermodellene skal gå. Speiderne som skal se på showet kan sette seg på to rader med ansiktene mot hverandre slik at modellene kan gå i mellom, eller dere kan sette ut et bord og lage en trapp slik at modellene kan gå opp på bordet.

Under moteshowet:

En person er speaker og forteller mens speidermodellene går på catwalken. Speakeren må gjerne finne på selv hva h*n skal si. Under følger et forslag.

• Her kommer XX. H*n bærer et flott gult oppdagerskjerf! Over venstre lomme kan dere se forbundsmeket som bæres av alle KFUK-KFUM-speidere i Norge. Under forbundsmerket kan dere se nasjonsbånd og gruppebånd som viser hvilket land og hvilken gruppe denne tøffe oppdageren er medlem i! Hvis vi nå får en spinn av modellen kan alle få se det runde merket som bæres på venstre arm, det er verdensmerket for WAGGGS/WOSM og bæres av alle jente-/guttespeidere over hele verden.
  • Her kommer XX. H*n bærer et flammende rødt stifinnerskjerf. Hvis vi nå får en spinn av modellen får vi se semestermerkene XX og XX øverst på høyre arm. På venstre arm ser vi verdensmerket for WAGGGS/WOSM (helst det som ikke ble vist på forrige modell). Under verdensmerket ser vi det firkantete kretsmerket som viser at denne dyktige stifinneren er medlem i XX krets.
  • Neste mann ut her på catwalken er XX med et blått vandrerskjerf. H*n bærer stolt bronseklaffer på skuldrene, som viser at h*n har fullført bronsegraden. På venstre skulder kan vi også se skinnlappen med symbolet til XXpatruljen. Denne vandreren har vært med på masse gøy det siste året! Over høyre lomme ser vi nemlig at denne vandreren har vært med på XX (tilsvarende påsydde prosjektmerke(r))
  • Og her kommer XX. Dette er en patruljefører! Det kan vi se både på den grønne fargen på skjerfet, og på distinksjonsmerket på høyre lomme. Denne peffen kan helt tydelig masse! Det vises på antallet aktivitetsmerker på høyre arm og ikke minst XX-merkersnoren. Imponerende!
  • Neste speider ut er XX, og her kommer en rover med sitt burgunderfargede skjerf! Også skulderklaffene er i den umiskjennelige roverfargen. Av årsstjernene som er plassert over høyre lomme kan vi se at denne roveren har vært speider i XX år.
  • Siste speidermodell nedover catwalken er en leder. Denne lederen har vært med i mange år! Den grønne snoren rundt venstre skulder betyr ikke at denne lederen har tatt mange merker, men at h*n har en fløyte i enden av snoren for å fange oppmerksomheten til rampete speidere. (Modellen kan med fordel blåse i fløyten).

Dere må naturligvis tilpasse hva speakeren sier etter hvilke merker som finnes på modellenes skjorter. Dere kan selvfølgelig også vise frem hederstegn, 25-årsstjerner, kursdistinksjoner, merker for å sitte i styrer eller utvalg, familie- eller sjøspeidermerker eller andre merker som finnes på skjortene i deres gruppe. Det viktige her er at speiderne blir kjent med de ulike merkene på en leken og morsom måte!

Foto: Helene Moe Slinning

• Speiderskjorter med forskjellige merker