Stifinnere synes det er gøy når noe skjer.

På sidene det er lenket til finner dere flere forslag til små eksperimeneter stifinnerne kan gjøre.

Målebåndet:

Livlinekasting på ulike mål på ulike avstander. Ha en konkurranse der stifinnerne øver seg på å bedømme avstanden til målet, og hvor hardt de må kaste livlinen for å nå helt bort. Hvor lang er livlinen? Mål lengden på en fot, på et vanlig skritt, og hvor lang du er fra tåspissen til fingertuppen hvis du strekker armene over hodet.

Hvor mange vanlige skritt, hvor mange rotteskritt (sett den ene foten rett foran den andre) eller bananskritt (legg deg på bakken og strekk deg så lang du er, reis deg opp ved siden av hånden mens den ligger på bakken) tror du det er fra der du står og bort til målet? Kontrollmål etterpå. La stifinnerne bruke øyemål for å lage to like brede mål til livlinekasting, kontrollmål etterpå.

Naturlovene:

Ta utgangspunkt i en fysisk lov vi ikke kan forandre. Solen står opp og det blir lyst, årstidene skifter, flo og fjære følger månen, tyngdekraften gjør at alt trekkes mot bakken (på månen kan man hoppe høyt, fordi tyngdekraften der er mindre, det kjennes som alt blir lettere), nord vil alltid være mot nordpolen. Hvem har bestemt at det må være slik? Vis hvor solen går opp og ned i forhold til himmelretningene, slipp noe for å vise tyngdekraften, gjør noe som er typisk for årstiden. Snakk sammen om at vi tror Gud har skapt alt slik for at det skal være best mulig for oss. Mennesker kan ikke lage oppfinnelser som trosser naturlovene. Selv om vi ønsker det, kan vi ikke få tiden til å stoppe, eller all forurensning til å forsvinne. Gud har også gitt oss andre lover som ikke er naturlover. Disse velger vi om vi vil følge eller ikke. Speiderloven viser oss mange av de viktige tingene Gud vil vi skal gjøre, som å ta vare på jorden og på hverandre.

Koke i papir:

Brett et papirark til en kopp eller beholder. Unngå hjørner på papiret eller at noe stikker ut på undersiden av koppen / beholderen, da tar det fort fyr. Fest en hyssing i, slik at dere kan holde papiret ved hjelp av hyssingen. Fyll litt vann i beholderen / koppen. Nå skal dere prøve å koke opp vannet uten at papiret tar fyr. Dersom dere har valgt en lur beholder, skal dette gå an! Når du lager en beholder av papir og holder den over et stearinlys, vil den vanligvis ta fyr. Grunnen til at den ikke tar fyr når det er vann i den, er at vannet kjøler ned papiret. Vannet sirkulerer og samler opp varmen fra stearinlyset, slik at papiret ikke blir varmt nok til at det begynner å brenne.

Det kan være interessant å prøve forskjellig brettede kopper. Her er et forslag til bretting av kopp:

Bakepulverbombe:

Ta en liten teskje med bakepulver i en filmboks eller kindereggkjerne. Hell litt vann oppi, boksen skal være under halvfull. Sett lokket raskt på, og gå bort fra boksen før den smeller. Blandingen av bakepulver og vann danner gass, og når boksen er stappfull av gass presses lokket av med et lite smell. Litt tørris alene gir samme effekt.

Mystisk slim:

Bland tre teskjeer maizenamel og to teskjeer vann i en kopp og rør det sammen. Ta i litt mer maizena, inntil blandingen blir hard når du rører i den, men flyter ut når du ikke rører. Ta litt av det mystiske slimet i hånden. Du kan nå samle slimet til en kule ved å trille det sammen mellom hendene, eller knipe på det. Men når du slapper av flyter slimet ut igjen! Maizenamel er det samme som mais­stivelse. Når man blander maizenamel med kaldt vann, blir stivelsen ikke løst opp (sånn som sukker eller salt blir). Stivelseskornene flyter rundt i vannet. Når du presser på slimet, presses vannet inn i stivelseskornene. Stivelseskornene kommer da i kontakt med hverandre og ”låses sammen” til en fast masse.

Tenn opp med stålull:

Du trenger et 4,5-voltsbatteri, stålull, tjæreteip og avispapir. Brett ut de to polene på batteriet. Ta litt ”stålull-fiber” og fest den ene enden til den ene polen ved hjelp av tjæreteip. Dytt den andre enden av stålullen ned på den andre polen med en plastbit eller lignende. Stålullen begynner å gløde og den gnistrer. Hold en avisside borti den glødende stålullen. Avissiden tar fyr. Strøm er elektroner som går fra minuspolen på batteriet til plusspolen. Stålull er laget av jern, og jern er en god strømleder. Når elektronene strømmer gjennom de tynne stålull-fibrene blir fibrene veldig varme og begynner å gløde.

Magisk Ballong

Fyll en ballong halvveis opp med bakepulver. Det er lettest hvis du bruker en trakt.
Fyll en halvliters flaske med ca 1,5 dl eddik. Hvis du bruker trakten til dette må du sørge for at det ikke er bakepulver på trakten.
Tre ballongen på flasken uten at bakepulveret drysser ned i flasken.
Hold godt i flasken mens du lar bakepulveret renne ned i edikken. Gjør det gjerne utendørs.

Bakepulver og eddik lager karbondioksidgass (CO2), det blir mere gass i flasken og dette presser seg ut og opp i ballongen.

Sølekopp:

• Bor/drill
  • Sugerør med knekk
  • Borret må ha samme dimensjon som sugerøret
  • Plastkopp eller tom brusflaske
  • Hurtiglim

Bokstelefon:

• To tomme rømmebegere eller engangskopper i plast
  • Ca 10 meter sytråd eller fiskesnøre
  • 2 binderser eller sikkerhetsnåler