Vann til snø

Når det er skikkelig kaldt ut, kaldere enn minus 15, kan du koke opp en mengde med vann og deretter hive den ut i kulda.
Da vil du oppdaget at vannet ikke faller ned med et plask, men at det omdannes til snø før det treffer bakken. Husk at det må kastes lang unna og ikke noe må renne på deg.
Hvis du er rask kan du gå ut med vannet, helle det i kopper til speiderne som får kaste vann ut av hver sin kopp.
Dampen fryser og blir til snø som daler ned.

 

Svevende såpebobler

Hell en hel flaske eddik i en stor glassbolle eller i oppvaskkummen Strø over litt bakepulver eller natron. La det stå til brusingen er nesten slutt.

Nå blåser du såpebobler forsiktig over beholderen og du vil se at de svever på et lag av usynlig gass.

Grunnen til dette er at når du blander eddik og natron/bakepulver, skjer det en kjemisk reaksjon. Denne reaksjonen produserer karbondioksid (CO2). Siden denne gassen har større tetthet enn luft (den veier mer enn luft) blir den liggende under lufta, men over væsken. 

Såpebobler vil derfor bli liggende på en liten sjø av tung CO2-gass. Hvis det dannes for mye gass, vil såpeboblene ganske raskt bli dyttes utfor kantene av "sjøen".

Se hvordan boblene synker hvis du forsiktig øser ut CO2.

Dette eksperimentet er følsomt for vind, så pass på at det ikke er for mye trekk.

Psykedelisk melk

Hell nok melk på tallerkenen til at det dekker bunnen. La melka stå i ro i noen minutter.

Drypp dråper med konditorfarger i nærheten av sentrum av tallerkenen (ikke helt i midten).

Ta litt såpe på tuppen av en q-tips og dypp den midt mellom fargeprikkene. Hold den der mens du ser hva som skjer. Løft Q-tipsen og se at reaksjonen fortsetter en stund til.

Ta litt såpe på den andre enden av q-tipsen og dypp den et annet sted i melka. Fargedråpene blander seg ikke spesielt godt i melka, men blir liggende i et lite område.

Melk har overflatespenning omtrent som vann fordi den består av vann, men den består også av vitaminer, mineraler, proteiner og fett.

Når du tilsetter såpe, brytes båndene som holder disse fordelt i melka. Resultatet er at protein- og fettmolekylene vender på seg i alle retninger. Vanligvis kan du ikke se dette, men fordi du har tilsatt farge, dyttes fargemolekylene hit og dit.

Målebåndet:

Livlinekasting på ulike mål på ulike avstander. Ha en konkurranse der stifinnerne øver seg på å bedømme avstanden til målet, og hvor hardt de må kaste livlinen for å nå helt bort. Hvor lang er livlinen? Mål lengden på en fot, på et vanlig skritt, og hvor lang du er fra tåspissen til fingertuppen hvis du strekker armene over hodet.

Hvor mange vanlige skritt, hvor mange rotteskritt (sett den ene foten rett foran den andre) eller bananskritt (legg deg på bakken og strekk deg så lang du er, reis deg opp ved siden av hånden mens den ligger på bakken) tror du det er fra der du står og bort til målet? Kontrollmål etterpå. La stifinnerne bruke øyemål for å lage to like brede mål til livlinekasting, kontrollmål etterpå.

Naturlovene:

Ta utgangspunkt i en fysisk lov vi ikke kan forandre. Solen står opp og det blir lyst, årstidene skifter, flo og fjære følger månen, tyngdekraften gjør at alt trekkes mot bakken (på månen kan man hoppe høyt, fordi tyngdekraften der er mindre, det kjennes som alt blir lettere), nord vil alltid være mot nordpolen. Hvem har bestemt at det må være slik? Vis hvor solen går opp og ned i forhold til himmelretningene, slipp noe for å vise tyngdekraften, gjør noe som er typisk for årstiden. Snakk sammen om at vi tror Gud har skapt alt slik for at det skal være best mulig for oss. Mennesker kan ikke lage oppfinnelser som trosser naturlovene. Selv om vi ønsker det, kan vi ikke få tiden til å stoppe, eller all forurensning til å forsvinne. Gud har også gitt oss andre lover som ikke er naturlover. Disse velger vi om vi vil følge eller ikke. Speiderloven viser oss mange av de viktige tingene Gud vil vi skal gjøre, som å ta vare på jorden og på hverandre.

 

Koke i papir:

Brett et papirark til en kopp eller beholder. Unngå hjørner på papiret eller at noe stikker ut på undersiden av koppen / beholderen, da tar det fort fyr. Fest en hyssing i, slik at dere kan holde papiret ved hjelp av hyssingen. Fyll litt vann i beholderen / koppen. Nå skal dere prøve å koke opp vannet uten at papiret tar fyr. Dersom dere har valgt en lur beholder, skal dette gå an! Når du lager en beholder av papir og holder den over et stearinlys, vil den vanligvis ta fyr. Grunnen til at den ikke tar fyr når det er vann i den, er at vannet kjøler ned papiret. Vannet sirkulerer og samler opp varmen fra stearinlyset, slik at papiret ikke blir varmt nok til at det begynner å brenne.

Det kan være interessant å prøve forskjellig brettede kopper. Her er et forslag til bretting av kopp:

 

Bakepulverbombe:

Ta en liten teskje med bakepulver i en filmboks eller kindereggkjerne. Hell litt vann oppi, boksen skal være under halvfull. Sett lokket raskt på, og gå bort fra boksen før den smeller. Blandingen av bakepulver og vann danner gass, og når boksen er stappfull av gass presses lokket av med et lite smell. Litt tørris alene gir samme effekt. 

 

Mystisk slim:

Bland tre teskjeer maizenamel og to teskjeer vann i en kopp og rør det sammen. Ta i litt mer maizena, inntil blandingen blir hard når du rører i den, men flyter ut når du ikke rører. Ta litt av det mystiske slimet i hånden. Du kan nå samle slimet til en kule ved å trille det sammen mellom hendene, eller knipe på det. Men når du slapper av flyter slimet ut igjen! Maizenamel er det samme som mais­stivelse. Når man blander maizenamel med kaldt vann, blir stivelsen ikke løst opp (sånn som sukker eller salt blir). Stivelseskornene flyter rundt i vannet. Når du presser på slimet, presses vannet inn i stivelseskornene. Stivelseskornene kommer da i kontakt med hverandre og ”låses sammen” til en fast masse.

 

Tenn opp med stålull:

Du trenger et 4,5-voltsbatteri, stålull, tjæreteip og avispapir. Brett ut de to polene på batteriet. Ta litt ”stålull-fiber” og fest den ene enden til den ene polen ved hjelp av tjæreteip. Dytt den andre enden av stålullen ned på den andre polen med en plastbit eller lignende. Stålullen begynner å gløde og den gnistrer. Hold en avisside borti den glødende stålullen. Avissiden tar fyr. Strøm er elektroner som går fra minuspolen på batteriet til plusspolen. Stålull er laget av jern, og jern er en god strømleder. Når elektronene strømmer gjennom de tynne stålull-fibrene blir fibrene veldig varme og begynner å gløde.

 

Magisk Ballong

Fyll en ballong halvveis opp med bakepulver. Det er lettest hvis du bruker en trakt.
Fyll en halvliters flaske med ca 1,5 dl eddik. Hvis du bruker trakten til dette må du sørge for at det ikke er bakepulver på trakten.
Tre ballongen på flasken uten at bakepulveret drysser ned i flasken.
Hold godt i flasken mens du lar bakepulveret renne ned i edikken. Gjør det gjerne utendørs.

Bakepulver og eddik lager karbondioksidgass (CO2), det blir mere gass i flasken og dette presser seg ut og opp i ballongen.

 

Dansende rosiner

Hell litt Farris i et glass og slipp noen rosiner oppi. Hva skjer?

Boblene i Farris er karbondioksidgass (CO2). Boblene stiger opp ettersom de er lettere enn vann. Rosinene synker til bunns siden de er tyngre enn vann.

Etter en stund vil du se at gassboblene fester seg fast på rosinene. Siden rosinene er skrukkete, er det plass til mange gassbobler. Når det blir mange nok vil de lette boblene som har festet seg klare å løfte rosinene opp til overflaten. Her vil boblene løsne fra rosinen og den daler ned igjen. Slik danser rosinene til det ikke er mere futt igjen i Farrisen.

 

 

Magiske farger

Legg skittles i en tett ring helt inntil kanten av skålen. Hell kokende vann i midten av skålen til det nesten dekker skittelsen.

Varmen fra vannet løser opp fargen i skittelsene og fargen dras ut fra godteriet og inn mot midten av skålen

UTSTYR

Sølekopp:

 • Bor/drill
 • Sugerør med knekk
 • Borret må ha samme dimensjon som sugerøret
 • Plastkopp eller tom brusflaske
 • Hurtiglim

Bokstelefon:

 • To tomme rømmebegere eller engangskopper i plast
 • Ca 10 meter sytråd eller fiskesnøre
 • 2 binderser eller sikkerhetsnåler 

Magisk ballong:

 • Ballong
 • 1/2-liter brusflaske
 • Gjerne en trakt
 • 1,5 dl eddik
 • 6 ts bakepulver

Dansende rosiner

 • Farris
 • Rosiner
 • Glass

Svevende såpebobler

 • Eddik (en hel flaske)
 • Kar med vann
 • Bakepulver eller natron
 • Utstyr til såpebobleblåsing ("blåser, såpe og vann, noe å ha blandingen i)
 • Øse

Vann til snø

 • Noe å koke vann i
 • Noe å ha vannet i når det skal kastes (speiderne kan få hver sin kopp)

Psykedelisk melk

 • Tallerken
 • Melk
 • Konditorfarge
 • Zalo
 • Q-tips

Magiske farger

 • Skål
 • Skittles (godteritype)
 • Kokende vann