Her er noen tips for å få et bedre pinnebrød:

  • En våtere deig gir et luftigere og mer velsmakende resultat.
  • La deigen modne lenge, gjerne natten over eller hele dagen.
  • Etterhev etter at den er surret på pinnen.
  • Pensle fettet utenpå istedet for å ha det i deigen.
  • Server med noe godt til (spekemat, en god ost, pate)
  • Stek ved høy varme, men roter så brødet ikke blir svidd.
  • Bruker du 0-mel vil resultatet bli enda bedre.

Oppskrift, grunndeig:

  • 6 kopper hvetemel
  • 3-4 ts tørrgjær
  • 3 ts salt
  • 3 - 3,5 kopp vann (erstatt halvparten med yoghurt naturell for en nan-aktig smak)

Bland deretter det tørre med 2,5 kopp vann.

Oppskrift, søt:

  • 6 kopper hvetemel
  • 3-4 ts tørrgjær
  • 3 ts salt
  • 3/4 kopp sukker
  • 3/4 kopp mykt smør
  • 2 - 2,5 kopp melk

Bland alt det tørre, kna deretter inn smøret og tilsett mesteparten av melken.

Gjelder begge oppskriftene:

La det stå cirka 15 minutter.
Tilsett deretter litt og litt vann/melk mens du elter. Deigen bør være løs.
La den stå cirka 30 minutter til, brett den over seg selv noen ganger før du setter den kaldt.
Ta den frem, vend den over seg selv et par ganger og temperer den i cirka 30 minutter før bruk.

Med rosmarin og olivenolje:

Vend remsen i hakket rosmarin før den stekes. Pensle på en god olivenolje mot slutten av steketiden.

Fylt med ost og skinke:

Klem deigen flat, legg på ost og skinke, brett deigen over seg selv slik at du får en strimmel som kan surres rundt pinnen. Også her er det godt å pensle med olje (eller smør) mot slutten av stekingen.

Pinne-nan-ish:
Lag oppskriften med yoghurt. Smelt smør og tilsett sjalottløk, korianderfrø, spisskummen, ingefær, nellik eller krydder etter smak. Sil smøret og pensle det over pinnebrødet mot slutten.
Spises gjerne med en yoghurtdip.

Teksten og bilder er hentetet fra Aftenposten A-magasinet, skrevet av matskribent Henrik J. Henriksen.