Matskribent Henrik J. Henriksen har latt oss bruke hans artikkel i A-magasinet som bakgrunn for denne aktiviteten.
 

Våt deig: En våtere deig gir luftigere og mer velsmakende resultat.
God modningstid: Lar du deigen modne lenge blir den i tillegg til å smake bedre lettere å arbeide med.
Etterheving: Det gjør vi med alt annet, så hvorfor ikke med pinnebrød? Snurr den opp og sett den i nærheten av bålet, i alt fra noen minutter til en halv time.
Fett er best utenpå: Dropp oljen i deigen og pensle den heller på under stekingen. Dette gir luftigere bakst.
Brød trenger en følgesvenn: Server pinnebrødet med ost, spekemat eller syltetøy.
Det kan aldri bli varmt nok: Deigen er glad i høy varme, så får man heller flytte brødet om det går for fort.

Lag gjerne deigen på morgene hvis den skal brukes om kvelden, og kvelden før om den skal brukes til lunsj.

Oppskrift på grunndeig:

  • 6 kopper hvetemel
  • 3 - 4 ts tørrgjær
  • 3 ts salt
  • 3 - 3,5 kopper vann (eventuelt kan halvparten erstattes av yoghurt naturell.)

Bland det tørre med 2,5 kopp vann. La det stå et kvarters tid og bland i resten av vannet litt etter litt, mens du elter. Det blir en ganske løs deig. La den stå en halv time før du bretter den over seg selv noen ganger og setter den på et kaldt sted. Ta den frem og vend den over seg selv et par ganger og la den stå fremme en halv time før du bruker den.

Med rosmarin og olivenolje:
Klipp remser, bank dem flate og vend dem i olje og krydder før du ruller dem og tvinner dem på pinnen. Pensle med god olivenolje på slutten av steketiden.

Med ost og skinke:
Ha litt olivenolje på bakebordet og på hendene. Klipp remser og bank dem flate. Legg på strimler av ost og skinke. Brett sammen og rull og tvinn deretter strimlene/rullene på pionnen. Pensle underveis.

Med oliven og soltørkede tomater:(eget forslag)
Gjør som over, men fyll med hakket oliven og hakkede soltørkede tomater. Ha gjerne litt hvitløk i deigen eller sammen med fyllet.

Utstyr


Ved, opptenning, fyrstikker

Ferdig pinnebrøddeig. Se ingredienserne under oppskrifter.

Kniv

Olje til å ha på hendene når dere former brødet.

Ost, skinke, syltetøy eller annet tilbehør.