Det finnes mange metoder for å røyke kjøtt og fisk. Varmrøyking i jerngryte er en enkel måte å gjøre det på. Hvis du skal røyke fisk må denne legges i saltlake eller tørrsaltes før røyking. Store fisk bør ligge i salt over natten. Vask av saltet ved å la den ligge i vann i en halvtime før den tørkes med klut. Fet fisk egner seg bedre til røyking enn mager fisk. 

Dekk bunnen av gryten med røykespon.

Legg i risten.

Legg i dobbelt lag med aluminiumsfolie som brettes litt opp langs kanten av gryten.

Legg i det som skal røykes og legg på lokket.

Sett gryten på en kokeplate på fullt eller sett den i et bål med masse glør. Er du inne, sett på full trekk. Det ligger i navnet på metoden at det ryker en del, pass på så røykvarsleren ikke går.

La gryten stå i varmen med lokket på i 15 minutter. Fisken er klar til å spises nå. Kjøtt bør stå i 15-20 minutter til over svak varme.

Utstyr


  • Kjøtt eller fisk til røyking
  • Trespon
  • Jerngryte med tett lokk
  • Rist som går nedi gryten
  • Aluminiumsfolie
  • Bål med masse glør eller komfyr