Røyke fisk eller kjøtt i jerngryte
- Vandrere
- Rovere
- Mellom (30-90 min),
- Helg
- Mat
Det finnes mange metoder for å røyke kjøtt og fisk. Varmrøyking i jerngryte er en enkel måte å gjøre det på. Hvis du skal røyke fisk må denne legges i saltlake eller tørrsaltes før røyking. Store fisk bør ligge i salt over natten. Vask av saltet ved å la den ligge i vann i en halvtime før den tørkes med klut. Fet fisk egner seg bedre til røyking enn mager fisk.
Dekk bunnen av gryten med røykespon.
Legg i risten.
Legg i dobbelt lag med aluminiumsfolie som brettes litt opp langs kanten av gryten.
Legg i det som skal røykes og legg på lokket.
Sett gryten på en kokeplate på fullt eller sett den i et bål med masse glør. Er du inne, sett på full trekk. Det ligger i navnet på metoden at det ryker en del, pass på så røykvarsleren ikke går.
La gryten stå i varmen med lokket på i 15 minutter. Fisken er klar til å spises nå. Kjøtt bør stå i 15-20 minutter til over svak varme.
UTSTYR
- Kjøtt eller fisk til røyking
- Trespon
- Jerngryte med tett lokk
- Rist som går nedi gryten
- Aluminiumsfolie
- Bål med masse glør eller komfyr