På TV er man vant til den typen Idol der artistene forbereder ulike opptredener og lager forrykende sceneshow med band og det som er. Speideridol krever ikke like mye forberedelser og er mye mer lavterskel og engasjerende. Vi har litt ulike versjoner:

1. Førstemann opp
En er programleder og deler resten inn i 2 eller flere lag (avhengig av hvor mange og hva slags gruppe dere er. Legg til rette sånn at alle føler seg komfortable og kan tørre å gå opp, uten å føle seg tvunget til det). Programlederen står foran med en "mikrofon" (kan være hva som helst: bamse, ketchupflaske, sisalbunt...) og sier en bokstav. Så er det om å gjøre for lagene å få opp en person som kan synge en sang på den bokstaven. Dere kan bestemme på forhånd om bokstaven skal være i begynnelsen av tittelen, eller om det man synger må begynne på bokstaven. Ofte er det siste lettest, siden man ikke alltid vet hva sangen heter. Ekstrapoeng kan bli gitt for riktig sangtittel og riktig artistnavn. Alternativt kan programlederen si et ord i stedet for en bokstav, og så må den delen av sangen som blir sunget inneholde det ordet.

2. Grab the mic
Lag og programleder deles inn på samme måte. Programlederen spiller av begynnelsen av en sang (kun 10 sekunder eller lignende), og det er førstemann opp til å ta objektet og begynne å synge på riktig sang. Igjen kan ekstrapoeng gis for riktig sangtittel og artistnavn.

3. Beat for beat
Denne versjonen krever noe mer planlegging, og passer best for de eldre speiderne. Her også trengs en programleder og 2 eller flere lag. En runde spilles slik: Lagene skal prøve å komme frem til løsningssangen som er bestemt på forhånd. En setning/verselinje fra denne sangen velges ut og hvert ord i denne setningen skrives på hvert sitt ark og nummerert i riktig rekkefølge (f.eks. fra "Her kommer Ole Brumm" skriver dere "En" på den ene siden av et ark og "1" på den andre, "liten" på en og "2" på andre siden, "bjørn" og "3", "i" og "4" og "skogen" og "5"). Første laget får velge et nummer og må prøve å synge en sang som inneholder det ordet de får opp (f.eks. hvis de velger 5 kan de synge "Jeg gikk en tur på stien og søkte skogens ro"). De får ett poeng hvis sangen de synger inneholder ordet, og kan så velge ett nytt nummer. Hvis de ikke kommer på en sang eller synger en sang uten riktig ord får de 0 poeng og turen går videre til neste lag. Etter hvert (eller eventuelt med en gang hvis de klarer det) kan lagene begynne å gjette på løsningssangen. Når de finner ut av det, bruker de sin tur på å synge sangen, og får ett poeng for riktig sang, ett poeng per ord i løsningssetningen som ikke er åpnet, og ett poeng for eventuell riktig artist og sangtittel. Spillet fortsetter med så mange løsningssanger dere ønsker, men ofte passer det med 3-5 for å ikke dra leken for langt. Det holder ofte også med 2-3 lag, slik hvert lag kan ha flere turer på én sang og ikke de samme lagene ender opp med å starte ny sangrunde hver gang. Ekstra utfordring: Legg til røde ord. Hvis et tall med et rødt ord bak blir valgt, går turen går automatisk videre til neste lag. Dette skaper mer variasjon i hvem som får fortsette turen sin (det er som regel ganske greit å komme på en sang til et ord).

Disse konkurransene kan bli veldig morsomt, og utfordrer speiderne til å bli tryggere på hverandre og på å stå foran noen og synge. Husk likevel å tilrettelegge for din gruppe eller din patrulje, ikke alle synes det er lett å synge høyt. Oppmuntre til å hjelpe og heie på hverandre, og la dem synge sammen i stedet for alene hvis de ønsker det. Det er morsomt om hele laget blir med opp og synger sangene sammen, de trenger ikke stå alene!