I denne aktiviteten må speiderne først strikke sitt eget sitteunderlag, for deretter å tove den. Det er derfor en ganske tidkrevende aktivitet, men den gir veldig morsomme og tilfredsstillende resultater.

Strikkeoppskrift:

Legg opp 70 masker på pinne nr 8.
Garnet må være i 100% ull og egnet for toving.

Strikk fram og tilbake til du har strikket opp alle nøstene. Du velger selv når du vil ha fargeskifter og hvor mange farger du vil ha. Bruk en nål til å feste alle trådendene.

Slik tover du:

Ull tover best i vann mellom 20 og 49 grader celsius så varm opp vann til denne temperaturen (godt varmt vann når du tar hånda i det). La speiderne gå sammen to og to på en vaskebalje. Ha oppi varmt vann og få strikketøyet som skal toves helt gjennomvått. Tilsett deretter en god ”dæsj” med grønnsåpe (uten tilsetning, furunål, etc).

Nå begynner den morsomme delen: Såpevannet skal gnis inn i strikketøyet. Hvis speiderne synes det er vanskelig eller varmt så hjelp de litt i gang. Masse skum i vannet er bare bra så her kan speiderne leke seg og ha det gøy. Sitteunderlaget gnis til det er den størrelsen man ønsker.

Når plagget er i riktig størrelse skyller man det fem ganger i lunkent vann. Siste gangen tilsetter man 1 ss eddik i vannet for å nøytralisere såpen og rette opp fargen. Pass på å skylle ordentlig, det er ikke bra hvis såperester blir hengende igjen i plagget. La sitteplaten tørke liggende flatt på et tjukt håndkle.

Speiderne kan også hekle eller fingerhekle en hank som kan sys på sitteunderlaget/grytekluten når den er tørr.

• Et plagg strikket i ullgarn(sitteunderlag, gryteklut, votter, etc)
  • Varmt vann
  • Vaskebaljer
  • Grønnsåpe uten tilsetninger(furunål)