Tekst: Geir Storli Jensen & Bente Pernilla Høye
Foto: Katrine Andersen

Sør-Sudan har vært rammet av krig så lenge folk kan huske. Krigen fra 1983 til 2005 resulterte i at Sør Sudan ble en egen stat. Men siden 2013 har den unge staten igjen vært herjet av borgerkrig og konflikt.

Modi Enosa Mbaranza vokste opp i fattige kår i Yambio i Sør-Sudan. Hun måtte gifte seg tidlig, og bare ett år senere måtte hun flykte til Kongo på grunn av krigen. Svigerfamilien hennes der behandlet henne dårlig, og nå som hun var borte fra familien var det ingen til å forsvare henne.

- Jeg måtte jobbe nesten som en slave, og ble fortalt at min eneste jobb var å føde barn, forteller hun til Lederforum. Til slutt flyktet hun nok en gang, gjennom jungel og villmark, tilbake til Sør-Sudan.

- Tilbake i landet mitt oppdaget jeg at kvinner ble behandlet enda dårligere enn jeg selv hadde blitt. Jeg bestemte meg for at jeg møtte gjøre noe med det.

Modi samlet noen kvinner i Yambio, og sammen klarte de å skape både inntekter og fellesskap for seg selv.

- Vi oppdaget vi at vi både kunne tjene penger og få bestemme over egne liv når vi organiserte oss, forteller hun. - Denne gruppen av kvinner ble begynnelsen på det som i dag er Sør Sudan KFUK.

Fred skapes nedenifra

I dag har organisasjonen 1500 medlemmer i en rekke byer og grupper. Sammen forandrer de samfunn, skaper likestilling og arbeider for fred.

Mange forbinder fredsarbeid med politikere og storpolitikk. For Modi og Sør Sudan KFUK er alle fredsskapere.

- Fred kommer innenfra. Det vil ikke bli fred i Sør-Sudan før menneskene som bor her har fred i hjertene sine, forklarer hun. - Derfor er det så ufattelig viktig å jobbe med barna, og med ungdommene.

Barn og ungdom i Sør Sudan har opplevd ting de ikke engang burde se på TV. Både voksne og barn sliter med sykdom, angst og vonde følelser på grunn av det de har vært gjennom. Som regel kommer barn og unge bakerst i køen for den hjelpen som er å få. Mange barn har heller ikke gått på skole, fordi de har måttet flykte fra hjemmene sine.

Sør-Sudan KFUK jobber for å gi disse en plass i samfunnet, hjelp til å leve med de vonde opplevelsene, og en rolle i å skape fred. For Modi er barn og unge de aller viktigste for å skape fred.

- Det er de som skal bygge opp igjen Sør Sudan, forklarer hun. - De fleste av oss har blitt født i krig, og har aldri opplevd fred. Vi kan ikke forandre fortiden, men sammen kan vi forandre fremtiden.