Å arbeide for fred og forståelse mellom mennesker, er noe av det viktigste vi kan bruke tid og krefter på. Helt siden speidingen startet i 1907 har fredsarbeid vært en del av det å være speider. På den tiden mente mange at krig var en umoderne måte å løse uenigheter mellom land og folkegrupper på, og de trodde at det ikke kom til å bli flere store kriger. Som vi vet, gikk det ikke slik. Fremdeles foregår det krig og væpnede konflikter flere steder i verden, selv om fred er noe de aller, aller fleste mennesker ønsker seg. 

I år er temaet for tenkedagen fredsbygging. Stå sammen for fred, oppfordrer verdensspeiderforbundet WAGGGS i forbindelse med markeringen 22. februar. Du og jeg og vi kan nemlig gjøre mye for å bidra til fred. Vi er til sammen 54 millioner speidere i 216 land, og hvis alle gjør sitt beste for å skape fred, kan vi gjøre en viktig forskjell. 

Internasjonalt er speiderbevegelsen en sterk kraft i fredsskapende arbeid. Gjennom Speideraksjonen og Globalaksjonen bidrar norske speidere fra begge forbund til å gi barn og unge i andre og mer konfliktfylte deler av verden håp om en fredeligere og bedre framtid. Også det å delta på internasjonale speiderleirer og få venner fra mange land, er med på å bygge toleranse og respekt for andre. 

For et par uker siden kom den gode nyheten om at stortingsrepresentant og tidligere speidersjef Solveig Schytz har foreslått den internasjonale speiderbevegelsen som kandidat til Nobels fredspris 2021. 

– Det handler om å bygge mennesker, bygge framtidas ledere som kan løse framtidas utfordringer og om å bygge sivilsamfunn, og det er på tide å anerkjenne at dette er grunnleggende arbeid for fred i verden, sa Solveig Schytz til en journalist som intervjuet henne om forslaget. Så minnet hun om hvor viktig og aktuell speideren er i 2021: – I en tid der verden er preget av mange store internasjonale utfordringer, enten det er klimaendringer, krig eller pandemi, trenger vi en motvekt mot egoisme og nasjonalisme. Vi trenger å tilby ungdom en mulighet til å bidra til samfunnet, både lokalt og internasjonalt.

Vi er stolte av at verdens største vennegjeng er foreslått som vinner av verdens gjeveste pris. Om det er speiderne som får Nobels fredspris i 2021, får vi ikke vite før i oktober, og det er mange andre gode kandidater. Men uansett om vi vinner prisen eller ikke, vil vi speidere fortsette det verdifulle arbeidet for fred, akkurat slik det står i speiderloven. Vi er alltid beredt til å gjøre verden bedre.

God tenkedag!
 
Speiderhilsen
 

Gunvor Meling
Landssjef 
KFUK-KFUM-speiderne 

Håvard Djupvik
Speidersjef
Norges speiderforbund

 

Foto: @iamordinarypeople