I denne artikkelen får du noen enkle tips til hvordan du kan holde turutstyret ditt i orden. Har du noen bedre? Del gjerne dine beste vedlikeholds- og reparasjonstips med oss på facebook eller instagram med #kmspeider.

Turklær

Små flenger og hull i klær og utstyr bør repareres underveis på turen. Rifter blir fort større hvis du ikke reparerer dem, og med ødelagte klær holder du ikke like godt varmen inne og vann ute. Sysaker og sportstape er din beste venn på tur. I sysakene bør du ha nål og tråd, en knapp, og en sikkerhetsnål. Da kan det meste repareres. Speiderbutikkens sine små og lette reiseetui med sysaker inneholder alt du trenger for enkle reparasjoner underveis. Selv om det som regel er best å sy, kan litt teip være nyttig for midlertidige reparasjoner til du har tid til å sette deg ned å sy.

Impregnering

Å impregnere betyr å behandle stoffet på en måte som gjør at vannet ikke trenger like godt gjennom. Med tiden blir tøy mindre vannavstøtende. Yttertøy som skal holde vann eller fuktighet ute må derfor impregneres med jevne mellomrom. Helst hver gang det er blitt vasket. Det funnes mange typer impregnering. Noen kommer på forskjellige typer sprayflasker, og andre skal vaskes inn i stoffet som vaskemiddel i en vaskemaskin. Det kan være lurt å spørre i butikken hvilken type impregnering som passer best til akkurat ditt tøy.

Telt

Telt kan også impregneres. Når et telt begynner å bli noen år kan spesielt sømmer, bardunfester og steder der teltduken utsettes for slitasje bli mindre vanntette. Det kan utgjøre forskjellen på en våt og en tørr natt.

Telt må tørkes etter bruk, og lagres tørt. Hvis teltet trenger en vask holder det å bruke klut og lunkent vann. Ikke bruk vaskemidler eller legg teltet i vaskemaskina, det gjør mer skade enn godt. Har du fått rifter i teltduken finnes det en rekke produkter som kan brukes til midlertidige reparasjoner mens man er på tur, som forskjellige varianter av reparasjonstape. Sømmer som lekker kan impregneres med sømtettingsmiddel.

Telt er ment å vare i mange, mange år, og en liten rift i teltduken eller en knekt teltstang betyr slett ikke at hele teltet må byttes. Reservedeler er ofte tilgjengelig, eller kan skaffes fra produsenten. Flere teltprodusenter tilbyr også reparasjon av telt, eller kan anbefale steder du kan få teltet ditt reparert hvis du kontakter deres kundeservice. Noen, som Helsport, tilbyr seg også å sende stoff og tråd kostnadsfritt så du kan reparere teltet selv. Det eneste du trenger er symaskin!

Redskaper

Sløve redskaper er ikke bare kjedelig å bruke, det øker også faren for at man skader seg fordi man må bruke mer kraft. Økser og kniver kan holdes skarpe med en brynestein. Hvis du ikke har lært hvordan kniver og økser skal slipes, kan det være lurt å lære det før man setter i gang. En brynestein kan like fort ødelegge en knivegg som å gjøre den skarp. Heldigvis finnes det massevis av videoer og instruksjoner på nett som viser hvordan du gjør det rett!

Sagblader kan ikke skjerpes, men mange tursager har blader som kan byttes ut. Både for tradisjonelle buesager og små brettesager er det enkelt å få tak i nye sagblader. Kjøp gjerne et å ha i reserve før det gamle går i stykker.

Fottøy

Turstøvler har vanligvis overflate i glatt lær, nubuck (børstet lær) eller syntetiske materialer. Uansett hva slags støvler du har vil de trenge pleie. Turstøvler av glatt lær bør smøres med skovoks eller skokrem hver gang de er brukt. Det hindrer læret i å bli stivt, og hjelper til med å holde vannet ute. Støvler og sko med overflate av nubucklær eller syntetiske materialer skal impregneres med sprayimpregnering. Impregnering gjør at materialet frastøter vann, og kan brukes ofte for jevnlig vedlikehold.

Uansett om du skal bruke voks eller flytende impregnering bør skoen være tørr, og det er viktig at skoen er renest mulig før den behandles. Da trekker impregneringen best inn. Det enkleste er å vaske støvelen med en klut eller børste og lunket vann.