Foto: Nils Agnar Eldholm/ Biskopshavn KFUK-KFUM-speidere

Mot og handling!

I historien om St. Georg kom den modige ridderen Georg til et fremmed land hvor folket var i stor fare og ble plaget av en grusom drage. Dragen hadde forsynt seg av både husdyr og mennesker, og den var nådeløs.

Georgs kamp kunne virke håpløs: Ett menneske med skjold og sverd mot et kjempestort, ildsprutende uhyre. Mange hadde måttet bøte med livet i møte med dragen, og menneskene var fortvilte – de så ingen ende på den forferdelige trusselen. Men Georg kastet seg inn i kampen, og han vant!

Når vi snakker om St. Georg og dragen, er vi ofte opptatt av hvor modig Georg var. Men i tillegg til mot, hadde han tro på at det var mulig å vinne over dragen. Sammen ga det ham styrke til å bekjempe monsteret.

I dag er det andre utfordringer på planeten vår som vi må slåss mot. Flere av disse problemene er det menneskene selv som har skyld i, som mobbing, falske nyheter på nett, forurensing av miljøet, krig og konflikter og hvordan millioner av mennesker lever på flukt.

Et problem som er blitt mer og mer synlig i de siste årene, er forsøpling av verdenshavene. Tenk på all plasten som finnes i havet! På en måte er plasten som en stor, mektig drage. Den er enorm, den er vanskelig å vinne over, og den ødelegger fisk, sjøfugler, hvaler og andre som lever i, og av, havet. Ikke minst ødelegger den for oss mennesker. Det er da vi må være som ridder Georg: Vi må gjøre vårt beste for å bekjempe plastdragen, og vi må ikke gi opp.

Dragene finnes overalt. Vær en modig ridder, du også, og fortsett å slåss for en bedre verden. I Norge er vi 30 000 speidere – det er mye vi kan gjøre noe med, og det nytter!

God St. Georgsdag!

 

Gunvor Meling                                                                       May-Britt Roald

Landssjef                                                                                Speidersjef

Norges KFUK-KFUM-speidere                                          Norges speiderforbund