Kjære speidere!

23. april er St. Georgsdagen, og dagen feires til minne om St. Georg. Du har kanskje hørt legenden om St. Georg og dragen? Legenden handler om å hjelpe andre, og den forteller oss at Georg faktisk risikerte sitt eget liv og drepte dragen for å redde andre. Selv om det ikke er noen drager å finne i 2019, kan vi lære mye av St. Georg. Sammen og alene kan vi hjelpe andre!

Legenden om St. Georg

Det var på en av sine reiser at ridder Georg kom til landsbyen Silena i Libya. Innbyggerne var fortvilet – i sjøen like ved bodde en drage som ingen klarte å drepe. De ofret både husdyr og mennesker til dragen, og nå var det kongens egen datter, prinsessen, sin tur. Da ridder Georg så prinsessen sitte gråtende og vente på den triste skjebnen sin, bestemte han seg for å hjelpe. Da dragen krøp opp fra vannet, løp han mot den, trakk sverdet og drepte dragen i kampen som fulgte. Det ble raskt kjent i byen, og kongen ville selvsagt belønne den tapre ridderen. Men Georg ønsket ikke å ta imot noen belønning. 

Legenden om St. Georg og dragen forteller oss om en mann som var villig til å risikere sitt eget liv for å redde en landsby fra en forferdelig skjebne, uten å ville ha noe i retur. 

Inspirert av St. Georg

Vi kan lære mye av St. Georg, og som speidere kan vi hjelpe andre, for både små og store ting kan ha en stor betydning for dem.

Du kan hjelpe en nabo med å luke bedet, lufte hunden eller handle, eller du kan plukke villblomster og gi til en du er glad i. Ser du en som virker utenfor? Smil og spør om de har det bra. Kanskje dere kan finne på noe sammen? Det finnes uendelig med små ting som kan glede andre, og gi dem en bedre hverdag.

Av og til krever det mot å bry seg – til å si fra om ting som er urettferdige, stå sammen med dem som er alene. Da kan det kanskje hjelpe å tenke på andre som er modige når det gjelder – som ridder Georg. 

Sammen står vi sterkere

Sammen står vi sterkere, og sammen kan vi hjelpe flere som trenger det. Nå i april er mange speidere i Norges speiderforbund med på Speideraksjonen. I KFUK-KFUM-speiderne er speiderne med på Globalaksjonen som er senere på året. Pengene speiderne samler inn, gjør livet litt lettere for barn og voksne som ikke har det like godt som vi har det i Norge.
En time av våre liv kan bety mye for noen vi er glad i, noen vi besøker eller en familie et annet sted i verden. Og gleden ved å vite at de har fått det litt bedre, er en stor takk i seg selv. Vi gjør verden bedre! 

 

Gunvor Meling                                                                       Håvard Djupvik

Landssjef                                                                                Speidersjef

Norges KFUK-KFUM-speidere                                          Norges speiderforbund      

 

Foto: Nils Agnar Eldholm/ Biskopshavn KFUK-KFUM-speidere