Speidere for en bedre verden

St. Georgsdagen feires til minne om den modige St. Georg. Du har kanskje hørt legenden om St. Georg og dragen? Den handler om å hjelpe andre, og den forteller oss at Georg risikerte sitt eget liv og drepte dragen som folk fryktet.

Det var på en av sine reiser for lenge, lenge siden at ridder Georg kom til en landsby langt, langt borte. De som bodde der var fortvilet. I sjøen like ved var det en drage som ingen klarte å drepe. De ofret husdyr og mennesker til dragen, men ingenting hjalp. Nå var det kongens egen datter sin tur. 

Ridder Georg bestemte seg for å hjelpe. Da dragen krøp opp fra vannet for å ta prinsessen, trakk Georg sverdet og drepte dragen i kamp. Alle var glade! Kongen ville belønne den tapre ridderen. Men Georg takket nei, det var en selvfølge for ham å slåss mot det onde. 

Speiderens grunnlegger, Robert Baden-Powell, valgte St. Georg til å være speidernes skytshelgen. Speidere over hele verden markerer St. Georgsdagen 23. april hvert år og blir minnet på at vi skal kjempe for en bedre verden. 

I Ukraina foregår det en krig som kanskje kan minne om det å slåss mot en mektig og forferdelig drage. De ukrainske speiderne er også med og gjør sitt beste. Det fortalte Olena Svegården om i en tale på en fredsmarkering for Ukraina i Oslo i mars. Det var speidere fra 17. Oslo Kampianerne speidergruppe som arrangerte den. Olena kommer fra byen Dnipro i Ukraina og har vært speiderleder der, men nå bor hun i Norge:

– Jeg tenker at dere lurer på hva ukrainske speidere og speiderledere gjør under krigen i Ukraina, sa Olena.

– Flere speiderledere er i hæren og forsvarer landet med våpen. Andre jobber som frivillige. Noen deler ut mat og vann. Andre samler inn klær og tepper. Speidere bruker speiderknuter og lager kamuflasjenett for hæren. De hjelper til med overnatting for dem som har mistet hjemmene sine. De sykler med medisiner dit det er akutte situasjoner. Speiderledere fortsetter å arrangere speidermøter på video for å holde motet oppe. De støtter, trøster og hjelper hverandre. 

I speiderloven heter det at en speider kjenner ansvar for seg selv og andre. Det står også at en speider er en god venn og arbeider for fred og forståelse mellom mennesker. Så hva kan norske speidere gjøre for Ukraina? Her er noen av forslagene fra Olena:

  • Samle inn penger til humanitær hjelp i Ukraina. 
  • Ring til speidere dere kjenner i Ukraina og vis at dere bryr dere om dem. 
  • Hjelp ukrainske barn som kommer til Norge. Inviter barna til å gå en tur, til et speidermøte eller på besøk til dere. Dere kan hjelpe dem med å lære seg norsk. Den beste måten er gjennom lek. Kanskje dere lærer litt ukrainsk samtidig.

– Slik kan dere som er barn gjøre en viktig innsats. Og når dere blir voksne, må dere gjøre det dere kan for at det aldri blir krig igjen! oppfordret Olena Svegården til slutt.

God St. Georgsdag!

Speiderhilsen

Thor Andreas Moe Slinning
Landssjef
KFUK-KFUM-speiderne 

Håvard Djupvik
Speidersjef
Norges speiderforbund

Les mer om årets St. Georgsdag på arrangementet.

Toppbilde: Helene Lane