St. Georgsdagen feires til minne om den modige St. Georg. Du har kanskje hørt legenden om St. Georg og dragen? Den handler om å hjelpe andre, og den forteller oss at Georg risikerte sitt eget liv og drepte dragen som folk fryktet. Det var på en av sine reiser for lenge, lenge siden at ridder Georg kom til en landsby langt, langt borte. Beboerne der var fortvilet. I sjøen like ved var det en drage som ingen klarte å drepe. De ofret husdyr og mennesker til dragen, men ingenting hjalp. Nå var det kongens egen datter, prinsessen, sin tur.

Da ridder Georg så henne sitte gråtende og vente på den forferdelige skjebnen, bestemte han seg for å hjelpe. Da dragen krøp opp fra vannet for å ta prinsessen, trakk Georg sverdet og drepte dragen i kamp. Det spredde seg stor glede i byen! Kongen ville belønne den tapre ridderen, men Georg takket nei. For ham var det en selvfølge å slåss mot det onde.

Speiderens grunnlegger, Lord Robert Baden-Powell, valgte St. Georg til å være speidernes skytshelgen. Speidere over hele verden feirer derfor St. Georgsdagen 23. april hvert år og blir minnet på at vi skal kjempe for en bedre verden.

Gjennom ulike aktiviteter og samfunnsengasjement er du som speider med på å gjøre verden bedre. Mye av det vi gjør påvirker samfunnet vi lever i på gode måter. Med lek og samarbeid lærer du å ta ansvar både for deg selv og andre. Friluftsliv er en viktig del av speideren, og vi er ofte ute i naturen. Mange speidere engasjerer seg også mye i temaene klima, miljø og bærekraft. 

I Norge merkes allerede klimaendringene, og hvis du bekymrer deg for endringene, er du ikke alene. De er på en måte en “drage” vi må kjempe mot sammen. Vi gjør allerede en god del for å slåss mot klimadragen. Har du tenkt over hva du allerede gjør? Kanskje du sykler eller går når du skal et sted i stedet for å kjøre bil, eller reparerer noe som er ødelagt framfor å kaste og kjøpe nytt? Det kan virke smått i den store sammenhengen, men hvis vi alle bidrar og gjør vårt beste, kan vi få til store endringer. 

Vi speidere har et viktig oppdrag i samfunnet. Vi gjør verden bedre, i dag og alle andre dager framover, slik at klimadragen blir mindre og mindre og til slutt ikke lenger er så truende. 


God St. Georgsdag!


Speiderhilsen

Thor Andreas Moe Slinning           Peer-Johan Ødegaard
Landssjef                                         Speidersjef
KFUK-KFUM-speiderne                    Norges speiderforbund

Les mer om årets St. Georgsdag på arrangementet.

Bruk gjerne aktivitetsbanken for inspirasjon. Der finner du både aktivitetsmerker, møteforslag, andakter og andre aktiviteter som passer til St. Georgsdagen. Du kan også kjøpe aktivitetsmerker i Speiderbutikken.

Gjør som Regine og gå med speiderskjerf 23. april! #speiderskjerfdagen