Innhold på kurset

Har du en drøm om å kunne ta med patruljen din på vintertur? Vil du oppleve hvordan det er å våkne opp i en snøhule? Da er Vinter-Roland det perfekte kurset for deg.

Dette kurset er for dere født '05-'03. 

På dette kurset blir det lagt vekt på at du skal få en fin opplevelse i vinterfjellet, samtidig som du skal sitte igjen med ny kunnskap og inspirasjon som du kan bruke sammen med patruljen din på tur om vinteren. Du får også møte engasjerte speidere på din alder fra hele Norge! 

På Vinter-Roland får du lære om bekledning, utstyr, skismøring, proviant, enkel og avansert orientering, førstehjelp i vinterfjellet og naturlig sunt fjellvett. Haiken er med overnatting i snøhule som dere selv graver dersom snøforholdene tillater det. Ellers blir overnattingen inne på gamle hotell Utsikten. Påskebudskapet er en naturlig del av programmet og du vil kanskje få noen nye tanker om hvorfor vi feirer påske. Det blir også tid til leirbålskos, lek og moro sammen med dine nye speidervenner!

Hvem kan dra?

Alle født i '05-'03 som vil lære mer om å dra på tur om vinteren. Det er ikke en forutsetning at du er patruljefører, og du trenger ikke forkunnskaper for å delta. Du trenger heller ikke å være veldig god på ski, men det bør ikke være din aller første skitur. Kurset gir kunnskap som kreves for å delta på Ekspedisjon Vinter senere. Husk at dette er et kurs og ikke en leir. 

Program

Deltakerne blir delt inn i patruljer, og på turene får hver patrulje få med seg en instruktør. Speidere fra samme gruppe kommer ikke til å havne i samme patrulje eller samme rom. Vi har erfart at dette gir bedre dynamikk og at det gjør det enklere å bli kjent med de andre deltakerne. Hver dag vil det bli tid til samling om påskens budskap. Dagene vil forløpe seg omtrent som følger:

07.30  Revelje
07.45  Flaggheis, frokost
09.00  Inspeksjon
09.15  Påskesamling
10.00  Kursøkter
11.15  Uteøkt med lunsj
14.00  Kursøkter
16.30  Middag
18.00  Kursøkter
20.00  Kveldsmat
21:30  Leirbål
22:30  Frivillig kveldsbønnsamling
22.30  Ro

Reise

Kursstedet er Utsikten leirsted i Odda kommune i Hordaland. Leirstedet er et gammelt hotell, og ligger ikke langt fra Europavei 134, mellom Seljestad og avkjøringen til Odda (langs gamleveien). Herfra vil vi ha leksjoner, både inne og ute, samtidig vil vi dra på dagstur på ski, og dersom vær og vind tillater det skal vi også prøve å sove i snøhule.

Alle ordner med egen reise til kurset, og siden vi reiser i påsken, er det viktig å være tidlig ute med å bestille plasser på tog og fly. 

Enkleste ankomst er med Haukeliekspressen rute 180 med direkteavganger fra Oslo, Bergen og Haugesund, og vi ser helst at dere benytter dere av den. Fra Stavanger går Kystbussen til Haugesund. Dere kan allerede nå bestille billetter på www.nor-way.no Husk at det er billigst å bestille tur-retur og at man også sparer penger på å bestille for en gruppe dersom dere er flere som reiser sammen. Barn tom 15 år betaler halv pris av ordinær pris. Husk skolebevis, bankkort eller ID-kort. Dere skal bestille billetter til Seljestad Vektstasjon (Odda). Haukeliekspressen har også plassgaranti.

Til de bussankomstene som er foreslått nedenfor, vil en av lederne møte opp ved avkjøringen fra E134 for å stoppe bussen. Men du må selv passe på at du går av på rett sted. De som kommer fra Oslo stopper på Seljestad Vektstasjon. Vi skal prøve å transportere bagasjen ned til Utsikten, men dere må gå ned selv. Det tar ca. 10 minutter, så ha på skikkelige sko og ytterklær. Dersom dere ikke ser en av lederne, skal dere gå av ved Seljestad Vektstasjon.

NB! Tidene er fra 2019

Fredag 3.april: 

  • De som drar fra Bergen må ta 930-bussen (sjekk skyss.no) 11:45, og er på Seljestad 15:26. Billett MÅ kjøpes på bussen med kontanter, kostet 179,- en vei for barnebillett i fjor.
  • Fra Haugesund avgang 13:10, ankomst Seljestad 15:23.
  • Fra Oslo avgang 09:45, ankomst Seljestad 16:10.
  • Fra Stavanger kystbuss avgang 11:15, ankomst Aksdal 12:55, avgang Haukeliekspressen Aksdal 13:30, ankomst Seljestad 15:23.

Onsdag 8.april: 

  • Til Bergen avgang 16:20, ankomst Bergen 20:05.
  • Til Haugesund avgang 16:20, ankomst Haugesund 18:30.
  • Til Oslo avgang 15:30, ankomst Oslo 21:40.
  • Til Stavanger avgang 16.20, ankomst Aksdal 18.05, avgang Aksdal med kystbussen 18:15, ankomst Stavanger 20:05.

Dersom det er noen som kommer med privatbil, skal disse møte opp ved leirstedet mellom kl. 15 og 16:30 fredag 3.april.

Sikkerhet

Vær og føreforhold rår en ikke over i fjellet. En del av kurset vil derfor fokusere nettopp på hvordan vi kan forsøke å følge med på hvordan været utvikler seg og hvordan vi med god bekledning, proviant og riktig utstyr kan være så godt forberedt som mulig.

Dersom været eller andre forhold skulle by på utfordringer, kommer kursstaben til å gjøre de endringer i kursopplegget som er nødvendige for å ivareta sikkerheten.

Hvis været tillater det skal vi sove i snøhule. Av deltakerne under 18 år er det bare de som har foresattes godkjennelse som får lov til å overnatte i snøhule. Lappen for tillatelse sendes som vedlegg til deltakerbrevet som sendes ut dagen etter påmeldingsfristen. Den må signeres, skannes og lastes opp når dere skal fylle ut nettskjema. 

Forberedelser

Du får boka "Friluftsliv i vinterfjellet" i posten. Denne bør du se igjennom før du kommer på kurset. Da vil du være bedre forberedt og du får mer ut av kurset. Denne boka er kursbok/pensum på Vinter-Roland og dekker det meste av det vi kommer til å gå gjennom. Boka brukes også på de andre vinterkursene vi har i forbundet. 

Hvis vi ikke har nok snø til å lage store nok snøhuler må alle sove i telt under haiken. Derfor må du høre med speidergruppa di om du kan låne telt og hvor mange plasser det er i det. Lenke til nettskjema kommer i deltakerbrevet som blir sendt ut etter påmeldingsfristen. 

Påmelding 

Påmeldingen er åpen og du kan melde deg på her.

Deltakeravgift 

Pris er 2 400 kr.

Deltakeravgiften betales til 3000.16.88487. Husk å merke innbetalingen med "navn" og "Vinter-Roland". 
Deltageravgiften skal betales snarest etter påmelding!

Husk å søke Frifond-støtte innen 1. mai. Gruppa kan da å få 50% av kursavgiften og 50% av reiseutgiftene refundert. 

Økonomien skal ikke være til hinder for å delta på våre aktiviteter. Er du 26 år eller yngre kan du, din foresatte eller din leder sende søknad om å få dekket deltakeravgiften din på dette eller andre arrangementer gjennom deltakerfondet. Les mer og send inn søknad her.

Politiattest

Alle deltakere, stab og ledere som skal være med på Vinter-Roland med deltakere som er under 18 år må ha gyldig politiattest i orden før Vinter-Roland starter. Les mer om hvordan du søker her.

Kontaktinformasjon

Har du spørsmål om kurset kan du sende en e-post til post@kmspeider.no

Mer informasjon om reise, pakkeliste, deltakerliste og dokumentasjon for å søke om fri fra skolen for å reise på kurset sendes ut til påmeldte deltakere etter påmeldingsfristen har gått ut. 

Vil du være stab? 

Er du over 18 år og vil være stab på Vinter-Roland? Se utlysningen og søk her.

Even H. Stangeland fra Bore Roverlag, 17 år, har vært tidligere deltaker på Vinter-Roland:
Det beste med å være deltaker på Vinter-Roland var å møte nye speidere og dele en interesse vi alle har til felles. Vinter-Roland er et givende kurs for deg som har vært eller skal på Norsk Roland til sommeren. Det er et utfordrende og veldig kjekt kurs å ha vært med på! På Vinter-Roland lærte jeg hvordan å grave en skikkelig snøhule og kunnskaper om vinterfriluftsliv jeg ikke kunne fra før. 

Toppbilde: Øystein Lothe Eldholm