Lederkonferansen 2017 vil være en plass der rovere og ledere får tid til å fylle på med ny energi og inspirasjon, samt bli kjent med noen nye og lære seg mye nytt. Det er roverne og lederne i KFUK-KFUM-speiderne som gir barn og unge i hele landet mulighet til å bli en del av speiderbevegelsen. Det er rovere og ledere som arbeider frivillig med å planlegge og gjennomføre speidermøter, turer og leir og driver organisasjonen vår framover.

Som rover eller leder har du som oppgave å gi de beste forutsetningene for at dine speidere lærer å lede seg selv. Det er et stort ansvar og en viktig oppgave, men det skal samtidig være lærerikt, utfordrende og gøy. For å trives og utvikles i de lederoppgaver du har, er et støttende lederfelleskap viktig. Lederpleie er noe man lett glemmer fordi det alltid er så mye annet å gjøre, men det er like viktig å fokusere på lederteamet som å fokusere på speiderne i gruppen! Dette er en god anledning til å ta turen sammen med alle ledere og rovere i speidergruppen for å skape et enda bedre felleskap.

Praktisk informasjon

Lederkonferansen 2017 arrangeres 27. til 29.oktober på Scandic hotell Hell i Trøndelag. Når du melder deg på konferansen skal du velge hvilke kurs og workshops du ønsker å delta på. Mange av kursene har begrenset plass og påmeldingen skjer etter førstemann-til-mølla-prinsippet. Hvis du vil gjøre endringer etter du har sendt inn påmeldingen kan du sende en e-post til elise@kmspeider.no så kan vi se om det er mulig å bytte kurs. Uka etter påmeldingsfristen vil du få tilsendt bekreftelse og mer informasjon om kurset/kursene du er påmeldt. 

Du kan velge mellom enkeltrom, dobbeltrom eller tremannsrom. Det tilkommer et tillegg på 700 kr om du ønsker enkeltrom. Hvis du har spesielle ønsker for hvem du vil dele rom med kan du skrive navnet på vedkommende i påmeldingsskjema. Vi kan ikke garantere at vi oppfyller ønsket, men vil gjøre vårt beste.

Prisen på konferansen er 2500 kr per deltaker. Reise er ikke inkludert i prisen. Hvis gruppa i etterkant av arrangementet søker Frifond-støtte, vil 50% av deltakeravgiften og opptil 50% av reiseutgiftene bli refundert (maksimalt støttebeløp til reise per deltaker på lederkonferansen er 1750kr). Konferanseavgiften betales til 3000.16.88487. Merk innbetalingen med «navn» og «lederkonferansen 2017».

Hvis du bor i nærheten og ikke ønsker overnatting eller hvis du kun har mulighet til å delta på deler av konferansen kan du velge dagpakker. Prisene er fredag: 450 kr, lørdag: 1100 kr og søndag: 600 kr. Ta kontakt på e-post om du ønsker dagpakker. 

Reise
Scandic hotell Hell ligger et steinkast unna Trondheim lufthavn Værnes, og det er gratis shuttlebil mellom 15:00 og 19:00 fredag 27. oktober fra flyplassen til hotellet. Hvis du ønsker shuttlebil ringer du tlf. 74 84 48 01 når du venter på bagasje. Bilen har plass til 6 passasjerer. Ellers så tar de ca. 10 min å gå til hotellet fra flyplassen. Du kan også bestille taxi på telefonnummer 07483. Det er gratis parkering for de som kommer med bil.

Program
Alle rovere og ledere født i '01 og tidligere er invitert til Lederkonferansen. Temaet er Ungt lederskap – voksent nærvær som vil være en rød tråd gjennom hele helgen. Programmet blir variert, med aktiviteter innendørs og ute. Dette er ikke konferansen der du sitter stille på forelesninger hele helgen! Deltakerne velger selv hvilke hel- og halvdagskurs de vil delta på.

Rovernemnda inviterer alle roverkontakter til en roverkontaktsamling i løpet av helgen. Denne samlingen vil ikke hindre roverkontaktene i å delta på kursene som blir holdt på lørdagen, og påmeldte roverkontaker vil få mer informasjon om dette senere. 

Fredag 27.oktober er det mulig å sjekke inn på hotellet fra kl. 15:00, konferanseninnsjekk starter 18:00 og middagsbuffet fra 19:00-20:00. Vi starter med velkomsttale og et inspirerende foredrag kl. 20:00. Lørdagen starter med flaggheis, ord for dagen, frokost og kurs. I tillegg til vårt tilbud av program og aktiviteter kan du ta en treningsøkt, svømmetur i bassenget eller en tur i badstua på hotellet som er åpent fra 06:30-22:00 hver dag. På søndag vil det siste programmet være ferdig til kl. 13:00, og lunsj etter det.

 • Inspirasjon for fremtiden
  Vi åpner lederkonferansen med foredrag av Karin Fevaag Larsen fra Ny Giv, som er en av landets mest etterspurte foredrags- og kursholdere. Gjør deg klar for et spennende, fargerikt og inspirerende foredrag med mye humor og ord til ettertanke. Karin er med og gir deg Ny giv til egen hverdag! 
 • Kveldsgudstjeneste
  Etter foredraget fredag kveld er det tid for kveldsgudstjeneste i Lånke kirke. Denne ligger rett ved leirplassen til Futura 2018. Den ligger en 25 min spasertur fra hotellet. Det vil bli satt opp en buss for de som trenger det.
 • Sosialt
  Lørdag kveld vil det bli en flott festmiddag med underholdning. Så pynt gjerne speiderskjorta litt ekstra denne kvelden. Senere på kvelden vil det blir et spennende natteventyr etterfulgt av kveldssamling. Vi anbefaler å ha med hodelykt!
 • Grenser som skaper trygge rom
  Vi starter søndagen med en viktig økt om hvordan vi kan gjøre speidingen tryggere og forebygge grenseoverskridende atferd i speidergruppa. Og hva du kan gjøre om du mistenker at noen i speidergruppa utsettes for vold og overgrep. Foredragsholder er Gaute Brækken, rådgiver Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

Kurs på lørdag

Hvis du velger dagskurs kan du kun velge ett kurs på lørdagen. Alle kurs er inkludert i deltakeravgiften til konferansen hvis ikke noe annet står i kursbeskrivelsen under.

09:00-18:00 Dagskurs - Førstehjelp NGF+DHLR
Ta to anerkjente kurs i løpet av en dag. Det ene kurset er Norsk Grunnkurs Førstehjelp (NGF) som er utviklet av Norsk Førstehjelpsråd. Kurset tar for seg basal hjerte- og lungeredning, hjerneslag, hjerteinfarkt, primær og sekundærundersøkelse, bevisstløse pasienter, små og store blødninger, brannskader, skadestedsledelse og vurdering av skadeomfang.

Det andre kurset (DHLR) er utviklet av Norsk Resuscitasjonsråd (NRR) og omhandler hjerte-lungeredning og defibrillering utført med halvautomatisk defibrillator (hjertestarter). Dette kan være nyttig ikke bare i din rolle som leder i speideren, men også hjemme og på jobb. På dette kurset er det mange caseoppgaver, så det vil bli litt action. Du vil få tilsendt heftene «Norsk Grunnkurs Førstehjelp» og «DHLR» før kurset, og det er en e-læringsmodul med tilhørende nett-test du må ha gjennomført før selve kursdagen for å få sertifiseringene. De påmeldte deltakerne har fått mer informasjon og sin personlige lisenskode til å gjennomføre dette på e-post. 

Kurset ledes av erfarne kursholdere som også er speidere. Anders Christoffersen er sykepleier og medisinstudent. Anne-Marit Larsen Vogt er utdannet barnesykepleier. Begge er godkjent hovedinstruktør Norsk førstehjelpsråd og Norsk resuscitasjonsråd.

09:00-18:00 Dagskurs - Sikkerhet og beredskap

Dette kurset handler om det moralske og lovmessige ansvaret vi har som speiderledere. Du lærer om risikovurderinger av aktiviteter, turer og leirer. Du lærer å tenke på sikkerhet og lage trygge rammer som gir rom for lek og moro for speiderne. Kurset tar også for seg hva du gjør når ulykken er ute og mediehåndtering ved uønskede hendelser.

Dette er hovedpunktene i programmet: 

 • Hvorfor skal vi jobbe med sikkerhet - Hva sier lovverket
 • Hvordan arbeide med sikkerhetsvurdering før arrangementer
 • Varsling og mediehåndtering
 • Besøk av Trondheim brann- og redningstjeneste

Representanter fra Trondheim brann- og redningstjeneste vil også komme for å lære oss mer om sikkerhet rundt bål, gass, mulige brannfarer, forebygging og brannslukking på speiderhytter, turer og leirer.

Kursledere er speiderlederne Tormod Eldholm og Tormod Ruud.

09:00-18:00 Dagskurs - Klatrekurs 1 – Brattkort
Dette kurset gir deg kunnskap til å sikre en klatrer på led på en trygg måte og også klatre trygt selv. Kurset bygger på kursopplegget som er utarbeidet av Norges Klatreforbund og ender opp i Brattkortprøven. Selv om det først og fremst er et sikringskurs, vil det bli mye klatring i løpet av kursdagen og du vil lære mye om klatreteknikk også.

Brattkort kreves hvis du skal sikre og klatre på led og topptau på klatresenter i Norden. Med et slikt kort kan du ta med deg speiderne på klatresenter eller enkel klatring/rappellering ute.

Det vil være et intensivt kurs, så du bør ha normal til god styrke og utholdenhet. Det kan være en fordel å ha klatret eller prøvd buldring noen ganger litt før du velger dette kurset.

Dette kurset har  en egenandel på 700 kroner per person som betales i tillegg til deltakeravgiften på lederkonferansen. Dette dekker transport til og fra klatresenteret, brattkortprøven, inngang på klatresenteret og lån av nødvendig utstyr.

Trondheim klatresenter stiller med instruktør.

Halvdagskurs
Hvis du velger halvdagskurs kan du velge to kurs i løpet av lørdagen. Se på tidspunktene kursene kjøres for den kombinasjonen du ønsker.

Før lunsj:

09:00-13:00 Halvdagskurs - Rekruttering av ledere
Er dere nok ledere i gruppa til at alle føler de kunne trukket seg ut hvis de ikke lenger har tid eller ikke lenger synes det er gøy? Hvis ikke er det for få ledere og da er dette kurset for dere!

 • Vi starter med å diskutere hvilke behov vi har i speidergruppa og hva slags personer som kan fylle disse rollene.
 • Så går vi videre til å se på gruppa vi har og hva som hindrer oss fra å gjennomføre alle prosjektene vi ønsker.
 • Videre får dere praktiske forslag for å rekruttere nye ledere – enten dere trenger én til eller mange nye.

Dette kurset passer for de som ønsker å engasjere flere ledere i speidergruppa enten fordi de er for få ledere nå eller fordi de trenger flere ledere for at speidergruppa skal vokse videre.

Kursleder er Håkon Skahjem, organisasjonsutviklingsrådgiver på forbundskontoret

09:00-13:00 Bygg en mangfoldig organisasjon
Elisabeth Løland fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) kommer for å holde kurs i mangfoldsarbeid i organisasjoner. Vi lever i et mangfoldig samfunn og dette ønsker de fleste av oss skal gjenspeiles i medlemsmassen i organisasjonen vår. Tross dette ønsket om mangfold ender man ofte opp med en ganske homogen rekruttering av medlemmer og frivillige. Mindre mangfold i medlemsmassen fører til mindre mangfold i nye ideer og arbeidsmetoder. På kurset vil vi snakke om hvordan vi kan få et mangfoldperspektiv integrert i alt vi gjør – ikke som et adskilt, ressurskrevende prosjekt, men som en ny måte å tenke på.

På dette kurset lærer du:

 • Mangfoldstankegang – hvordan bli en mer inkluderende speidergruppe
 • Språk og kommunikasjon for mer inkludering
 • Praktiske eksempler fra andre organisasjoner

Det vil være en foredragsdel med innføring i tematikken «mangfoldsarbeid i organisasjonene» med eksempler underveid etterfulgt av en workshopdel med diskusjoner og utveksling av erfaringer. Måler et at alle skal ha konkrete planer å ta med tilbake til sine speidergrupper og er bedre forståelse av hva det vil si å jobbe med mangfold og inkludering i praksis. Dette kurset passer for rovere og ledere som ønsker at gruppa skal bli mer mangfoldig eller beholde det mangfoldet dere har.

09:00-13:00 Klatrekurs 2 – Topptaukurs
Dette kurset setter deg i stand til å klatre og sikre på topptau på en trygg måte og bygger på kursopplegget som er utarbeidet av Norges Klatreforbund. Etter endt kurs får mulighet å ta topptauprøven. Bestått prøve gir deg topptaukortet som skal vises når du sikrer på klatresenter. Hvis du ikke har tenkt å klatre selv, men skal sikre dine håpefulle speidere, er dette kurset for deg.

Dette kurset er første del av opplæringen for å kunne ta brattkort, så det er mulig å ta siste den av opplæringen senere ved en annen anledning.

Dette kurset har en egenandel på 300 kroner per person som betales i tillegg til deltakeravgiften på lederkonferansen. Dette dekker transport til og fra klatresenteret, inngang på klatresenteret og lån av nødvendig utstyr.

Trondheim klatresenter stiller med instruktører.

09:00-13:00 Klatrekurs 3 – Prøv klatring
Er du nysgjerrig på klatring og har lyst til å finne ut om dette er noe for deg? I kurset Prøv klatring får du muligheten til å klatre i tauveggen og buldre på de flotte buldreveggene instruktører fra Trondheim klatresenter. Du blir sikret av øvde klatrere og får gode råd om hvordan man beveger seg i bratt lende. Dette er en bra måte å teste deg selv, få en fin opplevelse og kanskje starte et klatreliv.

Kurset varer i to timer, etter det vil bli fritid til å buldre eller gå seg en tur til Nidar sjokoladefabrikk sitt fabrikkutsalg rett over veien. Det er ingen egenandel på dette klatrekurset.

09:00- 13:00 Tegnspråk
Visste du at tegnspråk har 16 500 brukere i Norge? At tegnspråk er et fullverdig språk med egne grammatiske regler og setningsoppbygging? Visste du at ulike land har sine nasjonale tegnspråk?

Bli med på introduksjonskurs i tegnspråk. I løpet av dette kurset vil du lære deg litt grunnleggende norsk tegnspråk og tegn som er relatert til kommunikasjon for speidere. Dette kurset passer for deg som ønsker å inkludere flere speidere eller lære bort enkelt tegnspråk gjennom lek eller aktiviteter på speidermøter.

Kursholderne kommer fra Trondheim Døveforening.

Etter lunsj:

14:00-18:00 Halvdagskurs – Barn med adferdsutfordringer
Hege Hafstad Johansen og Arthur Mandahl fra Vårres brukerstyrt senter i Trondheim kommer for å holde kurs i hva speidergruppa kan gjøre for å gi barn med atferdsutfordringer læring, mestring og tilhørighet. Kurset vil gå gjennom utfordringer for hva barna møter i samfunnet og gi større forståelse av slike utfordringer. Vi vil også gå gjennom samarbeid med foreldre, hvordan jobbe sammen i ledergruppa med å forebygge eller stoppe uønsket atferd, og hvordan tilrettelegge møter, turer og leirer. Det vil også være rom for spørsmål.

Dette kurset passer for deg som ønsker flere verktøy til å gjøre speideren til et inkluderende og trygt sted å være for alle. 

14:00-18:00 Halvdagskurs - Rekruttering av speidere
Har dere bygdas beste fritidstilbud? Ja, det har dere, men allikevel er det ikke alle barna i bygda som er speidere?

På dette kurset deler vi de beste triksene fra de speidergruppene som rekrutterer flest nye speidere.

 • Vi deler de beste «første møtene» og du lærer hvordan å gjennomføre et godt prøvespeidermøte.
 • Hvordan tar vi imot nye speidere og deres familier?
 • Du får hjelp til å produsere vervekort/plakater/invitasjoner gratis fra forbundskontoret.
 • Du får praktiske råd for hvordan vi kan invitere alle barna med til å prøve speiding – som kan gjentas hvert år.
 • Hvordan kan vi organisere speidergruppa slik at vi alltid er klar til å ta med flere speidere?

Kursleder er Håkon Skahjem, organisasjonsutviklingsrådgiver på forbundskontoret

14:00-18:00 Administrativ gruppeledelse
Vil du lære mer om hvordan du kan tilpasse opplæringen for nye ledere best mulig? Vil du lære litt om hvordan vi kan beholde og utvikle de menneskene vi har i speidergruppa? Vil du bli bedre kjent med medlemssystemet vårt HyperSys og utnytte mulighetene som finnes?

Dette kurset er for den administrative speiderlederen og vi være todelt. Først vil vi fokusere på ledelse i gruppa og gå innom WOSM sin modell for ledelse av frivillige i speideren, MoVis, samt enkel prosjektorganisering. Temaer vi skal innom er teamroller, prosjektplan- og verktøy du kan ta i bruk. Dette kurset passer for deg som ønsker å lære om en strukturert måte å jobbe innad i ledergruppa og hvordan vi kan tenke på aktiviteter, turer og leirer som prosjekter og planlegge dem best mulig.

Kursleder for denne delen er Elise Irene Kjelling, program- og ledertreningskonsulent på forbundskontoret.

Den andre delen av kurset vi fokusere på medlemssystemet vårt, HyperSys. Dette kurset er rettet mot ledere som bruker HyperSys i sin rolle/verv. Målsetningen med denne delen er at deltakerne skal få kjennskap til funksjonalitet, og kunne utføre de oppgavene rollen som gruppeleder eller gruppesekretær har ansvar for. Vi vil starte med gjennomgang av hovedfunksjoner, viktige rutiner og frister før vi går gjennom følgende punkter:

 • Tilgjengelig organisasjonsinformasjon
 • Hvordan gjøre oppdateringer, endringer og registreringer (verv, roller og oppgaver)
 • Fokus på medlemshåndtering: kontingenter, inn- og utmeldinger, medlemslister
 • Arrangementshåndtering

Tilslutt vil det bli tid til spørsmål og individuell veiledning. Alle deltakerne bør ha med egen PC, iPad el. Og ha logget inn på egen bruker i HyperSys tidligere. Kursleder for denne delen er en i prosjektgruppen til HyperSys.

14:00-18:00 Merkekurs – Speidermetoden og Geocaching
Dette kurset vil være todelt, hvor vi i den første delen vil gå gjennom speidermetoden og jobbe med caseoppgaver rundt hvordan den kan brukes aktivt i speiderarbeidet. Speidermetoden beskriver hvordan vi gjør ting og hvordan vi arbeider. Metoden skal hjelpe oss til å oppfylle formålet vårt. Speidermetoden er en pedagogisk helhet der de ulike delene henger sammen. Alle delene har sine funksjoner. Det betyr ikke at man må ha med alle delene av speidermetoden i alt man gjør, men et godt speiderarbeid bør over tid bestå av punktene i speidermetoden.

Under andre del av dette kurset skal vi ta merket Geocaching. Hensikten med dette kurset er at du som leder skal lære om merkekravene så konkret og detaljert som mulig, slik at du enkelt kan gjennomføre dem med dine egne speidere. Deler av kurset vil være ute, så ha med og på nok klær. Fint om du også laster ned appen Geocaching i forkant. Kan være lurt å ha med en powerbank slik at mobilen ikke går tom for strøm når vi er på skattejakt etter geocacher ute.

Kursleder er Henrik Vagle Dalsgaard.

14:00-18:00 Livredning i vann
Bli med på praktisk svømmekurs hvor du lærer livredning i vann, samt hjerte-lungeredning med fokus på barn og voksne. Når vi skal ut å svømme eller bade, eller har med speiderne våre i nærheten av vann er det en stor fordel at lederne har god kjennskap til livredning i vann. Vi vil lære hopp fra kanten, svømming, dykking og sleping/ilandføring av person i overflaten. Vi vil også diskuterer best organisering av mange speidere på turer og leirer.

Dette kurset er både for deg som ikke kjenner så godt til livredning og deg som har kjent på at det hadde vært greit med et oppfriskningskurs i livredning i vann. Du må kunne svømme og dykke under vann. Vi reiser med buss til en svømmehall i nærheten av hotellet. Ha med badetøy, skrift og håndkle.

Det er et begrenset antall plasser, så meldt deg på så fort som mulig. 

Jorid Tho Hennum fra Kongsberg speidergruppe vil være svømmeinstruktør.

Søndag

Denne dagen vil vi starte med en felles økt om grenser som skaper trygge rom før vi deler oss i to grupper senere på dagen. Den ene gruppen er for de som er interessert i å høre mer om landsleiren vår Futura som skal være rett ved hotellet vi bor på. Alternativt kan du velge å være med på workshop hvor vi skal lage verdens beste aktivitetsløype.

10:00-13:00 Utforsk Futura!
Denne dagen vil vi bli bedre kjent med landsleiren vår Futura som skal være rett ved siden av hotellet vi skal bo på. Hovedkomiteen vil starte med en innledning med følgende temaer:

 • Hvorfor FUTURA og hva får vi møte der?
 • Hvordan få med speiderne og lederne?
 • Hva er viktig å huske på når gruppa skal på leir?

Etterpå vil vi dra ut og utforske det flotte leirområdet Futura skal være på. Der vil vi ha en befaring og det vil være mulig å stille spørsmål underveis. Det tar kun 20 min å gå fra hotellet, og det blir satt opp buss for de som trenger det.

10:00-13:00 Workshop: Verdens beste aktivitetsløype
Når vi har samlet så mange med gode erfaringer fra de ulike speidergruppene i hele Norge må vi benytte oss av muligheten for å lage verdens beste aktivitetsløype for speiderne, først og fremst for oppdagere og stifinnere. Vi fordeler oss på temaer og lager ulike poster og leker til en aktivitetsløype. Vi vil også få en introduksjon til programmet, aktivitetsbanken, møteplanleggeren og hvilke nyttige verktøy som finnes der. Til slutt presenteres hele løypa og alle får med seg mange gode forslag hjem til egen gruppe. Alt av ideer blir samlet og sendt til alle i etterkant av workshopen.

Denne workshopen passer for deg som trenger å lære deg aktivitetsbanken bedre og vil ha med deg helt konkrete tips til speideraktiviteter til speidermøter og turer fremover. Det forventes at alle skal delta aktivt for å lage den beste aktivitetsløypa. Tenk gjennom aktiviteter dere fra fra egen gruppe som er verdt å dele denne dagen. Ha med deg skrivesaker, PC eller iPad til denne workshopen. 

Endre Tveit Nordbrønd vil sammen med ansatte fra forbundskontoret ha ansvaret for denne workshopen. 

10:00-13:00 Roverkontaktsamling
Dette er et opplegg for de som er roverkontakter i kretsene. De det gjelder har fått en egen invitasjon. Programmet vil handle om hva en roverkontakt er oghvordan man kan organisere arbeidet i kretsen. Dette opplegget arrangeres av Rovernemnda. 

 

PÅMELDINGSSKJEMA ER NÅ STENGT
Ta kontakt med elise@kmspeider.no for å høre om det fortsatt er mulig å bli med