Helgen 22.-24.mars arrangeres "Speiderprogram i praksis" på Nordtangen. Formålet med kurset er å trygge ledere i praktisk speiderarbeid, hvor en tar utgangspunkt i speiderprogrammet og hvordan dette kan gjøres i gruppa. Kurset tar utgangspunkt i merkekravene til vandrerne, men de fra yngre aldersenheter vil også ha stort utbytte av å delta. 

Innhold
Dette kurset vil ta for seg speiderprogrammet i praksis ved å ha en innføring i speidermetoden, speiderprogrammet, gradsprogrammet og speidermerkene. På lørdag er det livredning i vann før lunsj og primitiv mat etter lunsj. Og søndag vil det være fokus på sikkerhet i speiderarbeidet hvor vi vil ta for oss deler av merket Trygg speiding. Vi vil bruke speidermetoden aktivt og forklare når og hvordan vi bruker den under hele kurset. I tillegg til faglig påfyll vil det også bli god mat, erfaringsutveksling, tid til kaffeprat, koselige stunder rundt leirbål og masse inspirasjon. 

Fredag
19:00 Ankomst og middag

20:00 Innføring i speiderprogram

22:00 Kveldsavslutning (verdi: felleskap) 

22:15 Bålkos ute for de som vil

Lørdag
09:00 Flaggheis og ord for dagen (verdi: personlig utvikling)

09:30-13:00 Primitiv mat gourmet 
Bli god på å lage deilig mat utendørs. Vi lager og smaker på all maten ved å ta for oss deler av merkekravene til Primitiv mat gourmet og hvordan du kan lære bort primitiv matlaging. Instruktørene er Håkon Seiertun og Kjetil Juul Stensrud. De er dyktige ledere som har holdt Primitiv Camp på landsleir og På Bar Bakke (lederkurs som arrangeres på høsten hvert år) gjennom flere år. 

13:00 Lunsj/pause/gåtur i nærområdet

14:30-18:30 Svømmemerke/livredning
Svømmingen vil foregå i Brandbu svømmehall hvor vi skal ta for oss livredning i vann og flere av merkekravene til merket svømming og livredning. Det vil bli svømme/bli trygg-øvelser i vannet med fokus på hvordan lære bort og trygge unge i vannet. Her starter vi med dykke- og lekeøvelser, videre med flyteøvelser og så enkle teknikker for å svømme rygg og crawl. Så kjøres det en time med artige, gode livredningsøvelser som kan hjelpe rovere og ledere å lære bort livredning. Vi vil ta for oss ilandføringsøvelser, redningsbøye, kasteline, redningsvester. Svømmeinstruktør er speiderleder Jorid Tho Hennum og Emma Tho Hennum.

19:00 Middag innendørs

20:30 Kveldsavslutning (verdi: friluftsliv), leirbål og bålkos

Søndag

09:00 Flaggheis og ord for dagen (verdi: samfunnsengasjement) 

09:30 Trygg speiding
Vi skal ta for oss Trygg speiding-merket og se på heftet "Trygg og sikker speiding" og gå gjennom beredskapsrutiner. Dette er viktig for deg som leder og for speiderne for å drive et trygt speiderarbeid. 

11:45 Andakt i kapellet på Nordtangen (verdi: kristen tro) ved Torgeir Heldal. 

12:15 Lunsj

13:00 Pakke og rydde

13:40 Kursavslutning ved flaggstanga 

14:00 Avreise

Mulig å ta soveposelappen i løpet av helga også! Ta med soveposen din for å teste den utendørs på Nordtangen i mars. 

Det er maks 25 plasser på dette kurset, så meld deg på i god tid for å sikre deg en plass. Vi arrangerer dette kurset fordi vi ønsker å vise hvordan dette kurset kan holdes i kretsene. Hvis du ønsker (helt frivillig) vil vi i etterkant av dette kurset følge deg opp og hjelpe til med å få gjennomført "Speiderprogram i praksis" i din gruppe eller krets. 

Reise

Fellestransporten går 18:00 fra Oslo lufthavn Gardermoen fredag 22.mars. Hvis du kjører, tar tog eller rutebuss må du være på Nordtangen til 19:00. Fellestransporten kjører tilbake til Oslo lufthavn søndag kl. 14:00 med ankomst ca. 15:00. Husk å oppgi om du ønsker fellestransport i påmeldingsskjema. Flere reisealternativer finner du her

Oppmøte til fellestransport på Oslo lufthavn er nede ved ankomst utendørs ved skjermen ved inngangen. Husk å være ute i god tid og gi beskjed om du blir forsinket. Ha på speiderskjerf slik at det er lettere å finne hverandre. 

Deltakeravgift

Kurset koster 300 kr per person. Fellesbuss fra Oslo Lufthavn er gratis og hver deltaker kan få 500 kr i reisestøtte i etterkant av kurset. Mer informasjon om hvordan reisestøtten betales til deltakerne kommer senere. 

Økonomien skal ikke være til hinder for å delta på våre aktiviteter. Er du 26 år eller yngre kan du, din foresatte eller din leder sende søknad om å få dekket deltakeravgiften din på dette eller andre arrangementer gjennom deltakerfondet. Les mer og send inn søknad her.

Politiattest

Alle deltakere, stab og ledere som skal være med på kurset må ha gyldig politiattest i orden før kurset starter. Les mer om hvordan du søker her.

Pakkeliste

 • Sovepose, laken og putetrekk (hvis du vil sove inne)
 • Innesko/tøfler/tykke ullsokker
 • Turkopp, tallerken og bestikk
 • Uteklær og sko (husk varme klær)
 • Lommelykt
 • Toalettsaker
 • Speiderdrakt og skjerf
 • Hvis du skal på svømming så ta med badetøy, såpe og håndkle
 • Det er mulig å sove ute i gapahuk, ta i så fall med liggeunderlag m.m.
   

Har du spørsmål om dette kurset?

Ta kontakt med program- og ledertreningsrådgiver Elise Irene Kjelling på telefon 40 60 85 66 eller e-post. 

 

Fortsatt mulig å melde seg på kurset!