Helgen 22.-24.mars arrangeres "Speiderprogram i praksis" på Nordtangen. Formålet med kurset er å trygge ledere i praktisk speiderarbeid, hvor en tar utgangspunkt i speiderprogrammet og hvordan dette kan gjøres i gruppa. Kurset tar utgangspunkt i merkekravene til vandrerne, men de de fra yngre aldersenheter vil også ha stort utbytte av å delta. 

Innhold
Dette kurset vil ta for seg speiderprogrammet i praksis ved å ha en innføring i speidermetoden, speiderprogrammet, gradsprogrammet og speidermerkene. På lørdag kan du velge mellom to forskjellige økter før og primitiv mat etter lunsj. Og søndag vil det være et fokus på sikkerhet i speiderarbeidet hvor vi vil ta for oss deler av merket Trygg speiding. Vi vil bruke speidermetoden aktivt og forklare når og hvordan vi bruker den under hele kurset. I tillegg til faglig påfyll vil det også bli god mat, erfaringsutveksling, tid til kaffeprat, koselige stunder rundt leirbål og masse inspirasjon.  

Fredag
19:00 Ankomst og middag

20:00 Innføring i speiderprogram

22:00 Kveldsavslutning (verdi: felleskap) 

22:15 Bålkos ute for de som vil

Lørdag
09:00 Flaggheis og ord for dagen (verdi: personlig utvikling)

09:30-12:30 Svømmemerke/livredning eller Vinterfriluftsliv
Svømmingen vil foregå i Brandbu svømmehall hvor vi skal ta for oss livredning i vann og flere av merkekravene til merket svømming og livredning. Det vil svømme/bli trygg øvelser i vannet med fokus på hvordan lære bort og trygge unge i vannet. Her starter vi med dykke og lekeøvelser, videre med flyteøvelser og så enkle teknikker for å svømme rygg og crawl. Så kjøres det en time med artige, gode livredningsøvelser som kan hjelpe rovere og ledere å lære bort livredning. Vi vi ta for oss ilandføringsøvelser, redningsbøye, kasteline, redningsvester. Svømmeinstruktør er speiderleder Jorid Tho Hennum og Emma Tho Hennum. Maks 25 plasser. 
Vinterfriluftsliv vil være på Nordtangen og vi vil gå gjennom merkekravene og forslag til hvordan dette kan læres bort til speiderne. 

12:30 Lunsj

13:30-16:30 Primitiv mat gourmet 
Bli god på å lage deilig mat utendørs, vi lager og smaker på alle maten ved å ta for oss merkekravene til Primitiv mat gourmet og hvordan du kan lære bort primitiv matlaging. Instruktørene er dyktige ledere som har holdt Primitiv Camp på landsleir og På Bar Bakke (lederkurs som arrangeres på høsten hvert år) gjennom flere år. 

16:30 Fritid / gåtur i nærområdet for de som vil

19:00 Enkel middag innendørs

20:30 Kveldsavslutning (verdi: friluftsliv), leirbål og bålkos

Søndag

09:00 Flaggheis og ord for dagen (verdi: samfunnsengasjement) 

09:30 Trygg speiding
Vi skal ta for oss Trygg speiding-merket og se på heftet "Trygg og sikker speiding" og gå gjennom beredskapsrutiner. Dette er viktig for deg som leder og for speiderne for å drive et trygt speiderarbeid. 

11:45 Andakt i kapellet på Nordtangen (verdi: kristen tro)

12:15 Lunsj

13:00 Pakke og rydde

13:40 Kursavslutning ved flaggstanga 

14:00 Avreise

Mulig å ta soveposelappen i løpet av helga også! Ta med soveposen din for å teste den utendørs på Nordtangen i mars. 


Praktisk

Fellestransporten går 18:00 fra Oslo lufthavn fredag 22.mars. Hvis du kjører eller tar rutebuss må du være på Nordtangen til 19:00. Fellestransporten kjører tilbake til Oslo lufthavn søndag kl. 14:00 med ankomst ca. 15:00. Husk å oppgi om du ønsker fellestransport i påmeldingsskjema. Flere reisealternativer finner du her

Oppmøte til fellestransport er nede ved ankomst utendørs ved skjermen ved inngangen. Husk å være ute i god tid og gi beskjed om du blir forsinket. Ha på speiderskjerf slik at det er lettere å finne hverandre. 

Kurset er gratis for tre personer fra hver krets, og hver krets må sende minst én under 26 år. Fellesbuss fra Oslo Lufthavn er gratis og hver deltaker kan få 500 kr i reisestøtte i etterkant av kurset. Mer informasjon om hvordan reisestøtten betales til deltakerne kommer senere. 

Hver krets får i utgangspunktet tre plasser, og melder seg på selv. Hvis det er ønskelig at flere (enn tre) drar så send en e-post for å sjekke om det er ledige plasser. Vi arrangerer dette kurset fordi vi ønsker å vise hvordan dette kurset kan holdes i kretsene. Hvis du ønsker (helt frivillig) vil vi i etterkant av dette kurset følge deg opp og hjelpe til med å få gjennomført "Speiderprogram i praksis" i din krets. 

Politiattest

Alle deltakere, stab og ledere som skal være med på kurset må ha gyldig politiattest i orden før kurset starter. Les mer om hvordan du søker her.

Pakkeliste

 • Sovepose, laken og putetrekk
 • Innesko/tøfler/tykke ullsokker
 • Turkopp, tallerken og bestikk
 • Uteklær og sko (husk varme klær)
 • Lommelykt
 • Toalettsaker
 • Speiderdrakt og skjerf
 • Hvis du skal på svømming så ta med badetøy, såpe og håndkle
 • Det er mulig å sove ute i gapahuk, ta i så fall med liggeunderlag m.m.
   

Har du spørsmål eller vil du være stab på dette kurset?

Vi trenger ressurspersoner til å hjelpe til med praktisk gjennomføring av kurset ifm. matlaging, en til å holde andakt i kapellet og en til å være instruktør på økten om vinterfriluftsliv. Alle reiseutgifter, mat og opphold dekkes av forbundet. 

Ta kontakt med program- og ledertreningsrådgiver Elise Irene Kjelling på telefon 40 60 85 66 eller e-post.