Verdenstenkedagen har blitt markert siden 1926 og er en dag hvor internasjonalt vennskap står sentralt i en markering som setter fokus på unge mennesker. Bli med på å markere dagen sammen med millioner av andre speidere over hele verden!

Aktivitetsopplegg for Verdenstenkedagen 2023

22. februar 2023 kan du være med å markere verdenstenkedagen sammen med speidere fra Norge og resten av verden. Tema for årets tenkedag er "Vår verden, vår fremtid" med fokus på fred og miljø. Les mer om årets Verdenstenkedag på nettsiden til WAGGGS.

Vi har laget et møteforslag med flere spennende aktiviteter som du kan gjennomføre på et speidermøte. Du tar årets Verdenstenkedagmerke hvis du gjennomfører minst en av aktivitetene i møteforslaget. Du kan kjøpe årets Verdenstenkedagmerke i Speiderbutikken.

Hvert år skriver landssjefen og speidersjefen en Verdenstenkedagshilsen til alle norske speidere.

Les og se årets Verdenstenkedagshilsener (kommer)

Historie

Tenkedagen ble feiret for første gang i 1926 på en internasjonal speiderkonferanse i USA. På den konferansen ble deltakerne enige om at det burde finnes en spesiell dag i året der speidere over hele verden tenker på hverandre og setter pris på det fellesskapet vi har. Ettersom både Lord og Lady Baden-Powell hadde bursdag samme dag, den 22. februar, ble denne dagen valgt som tenkedagen.

På en verdenskonferanse i 1932 i Polen foreslo en delegat fra Belgia at siden vi vanligvis gir gaver når noen feierer bursdag, burde det være slik når vi feirer tenkedagen også. I tillegg til å tenke på hverandre, bør vi derfor også hjelpe hverandre. Forslaget ble vedtatt og siden den gang har tenkedagen hatt en innsamlingsaksjon.

På verdenskonferansen i 1999 ble det bestemt at tenkedagen skulle skifte navn til "Verdenstenkedagen", for å understreke at tenkedagen feires over hele verden, og handler om speidere i hele verden. Det at vi er så mange speidere i verden – 42 millioner totalt – gir oss mange muligheter til virkelig å gjøre en forskjell og til å gjøre verden bedre, særlig når mange går inn for det samtidig. Verdenstenkedagen 22. februar, World Thinking Day, er en dag for slike muligheter.

Det er WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts), den internasjonale verdensorganisasjonen for jentespeidere, som velger ut temaet for tenkedagen hvert år, men dagen er like viktig for alle, uavhengig av kjønn!