Spørsmål og svar om smittevern
Sist oppdatert: 17. november 2020
Hva betyr endringene som trer i kraft 6. november for speiderarbeidet?
Oppdaterte råd for speideraktivieter 6. november 2020
- Det er viktigere enn noen gang å følge med på lokale retningslinjer og restriksjoner. I lokale områder der det blir innført stans i breddeidrett for barn og unge under 20 år, fraråder vi fysisk speideraktivitet. I enkelte kommuner har de frarådet aktivitet for fritidsaktivitet innedørs, i de områdene kan speideraktivitet utendørs fortsatt gjennomføres.
- Husk at ingen speidergruppe er pålagt å ha mer aktivitet enn lederne mener det er ressurser til for å kunne overholde bestemmelsene for smittevern, eller som dere vurderer som forsvarlig. Digitale møter kan være et godt alternativ. Se forslag til digitalt møte her.
- Fra 200 til 50 personer på innendørs arrangement: Arrangementer i speidergruppa eller kretsen på offentlig sted innendørs eller utendørs, som f.eks. grøtfest på speiderhytta eller gruppeting i menighetshuset, har en grense på maksimalt 50 deltakere, såfremt smittevernet ivaretas og lokale bestemmelser tillater det. Ved arrangementer utendørs kan det være inntil 200 deltakere uten fastmonterte seter.
- Fritidsaktiviteter er viktig for barn og unge: Fritidsaktiviteter er viktige for barn og unges fysiske og psykiske helse. Koronavirus-utbruddet kan vare i lang tid. Det er derfor viktig at barn kan drive med fritidsaktiviteter under trygge og tydelige rammer slik at risikoen for smitte blir redusert.
- Vi oppfordrer til å ha speidermøtene utendørs.
Følgende råd gjelder fortsatt for speideraktiveteter
- Speideraktivitet har fulgt retningslinjer for breddeidrett for barn og unge. Der anbefales det maksimalt 20 deltakere når man er i aktivitet.
- De ukentlige speideraktivitetene skal foregå i små, faste grupper.
- Begrens nærkontakt i størst mulig grad, og hold én meter avstand til andre.
- Vi oppfordrer til å ha møter og aktivitet utendørs. Det er større sannsynlighet for smitte innendørs og vi oppfordrer derfor sterkt til å ha møter utendørs. Vi anbefaler at man unngår å møtes i private hjem.
- Personer med forkjølelsessymptomer og personer med andre luftveisinfeksjoner skal holde seg hjemme. Det gjelder også personer i karantene eller isolasjon.
- Ha god hånd- og hostehygiene.
- Bruk av munnbind er anbefalt om man ikke kan overholde én meter. Sjekk hva som gjelder for din kommune.
Følgende krav gjelder for arrangementer i gruppa eller kretsen
- Ivaretar smittevernhensyn og legger til rette for nødvendige hygienerutiner.
- Har en ansvarlig leder over 18 år som har oversikt over deltakerne og følger opp smitteverntiltakene.
- Se hele sjekklisten og helsedirektoratets anbefalinger og regler her.
Skal vi bruke munnbind på speidermøte?
Bruk av munnbind er anbefalt dersom dere ikke kan overholde én meter, og ledere og peffer kan derfor oppfordres til å bruke munnbind under speidermøtene. Barn under 12 år anbefales ikke å bruke munnbind.
FHI understreker at ved alle grader av smittepress er det viktigste tiltaket å legge til rette for å kunne opprettholde minst 1 meters avstand. Sjekk hva som gjelder for din kommune og les FHI sine lokale råd om munnbind her.
Hvilke tiltak kan kommuner sette inn lokalt?
- Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.
- Påbud om munnbind kan innføres ved alle kollektivreiser til/fra/i regionen.
- Påbud om munnbind kan innføres innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.
- Forbud kan innføres mot mer enn 20 deltagere ved innendørs arrangementer uten fastmonterte seter (normalt 200).
Regjeringen legger til flere tiltak som kommuner i bo- og arbeidsregioner med stort smittetrykk bør vurdere å innføre.
- Vurdere stans i breddeidrett for barn og unge under 20 år.
- Stans i breddeidrett for voksne.
- Ytterligere begrensninger i størrelsen på ulike arrangementer.
- To meters avstand ved fysisk aktivitet innendørs.
- Sterkere anbefaling om å unngå kollektivtrafikk.
- Stenge eller begrense virksomheter og aktiviteter som har stort potensial for smittespredning, som for eksempel svømmehaller, treningssentre, idrettshaller, bingohaller, museer, biblioteker, arrangementssteder uten fastmonterte seter og andre offentlige steder der mange møtes innendørs.
Hentet fra lnu.no/korona.
Kan speidere være nær hverandre under aktiviteter?
Ja, hvis de er i en mindre gruppe på maks 20 og alle deltakerne er under 20 år kan de være i kontakt under aktiviteter der det er nødvendig.
Kommer ledere i tillegg til grensen på maks ti oppdagere/stifinnere og tjue vandrere?
Ja, arrangør (ledere) kommer i tillegg og teller ikke med i de 10 eller 20.
Kan ledere har nærkontakt med speidere? (unntak fra enmetersregelen)
Ja, ledere som har ansvar for en gruppe , kan ha nærkontakt med speiderne under aktiviteter der det er nødvendig.
1-metersregelen gjelder fortsatt, unntaket er barn og unge under 20 år under aktiviteter der det er nødvendig. Unntaket fra enmetersregelen gjelder deltakere under 20 år og de som står for arrangementet, men voksne bør holde avstand til andre voksne.
Hvordan smitter koronavirus?
Koronavirus (SARS-CoV-2) smitter først og fremst via dråper fra luftveiene til en smittet person, som produseres når vedkommende prater, hoster eller nyser (dråpesmitte). Slike dråper og partikler faller raskt til bakken. De fleste dråper vil falle ned innen to meter. Les mer hos helsedirektoreatet.
Hva gjør vi om vi ikke har nok ledere?
Krav til smittevern gjør at vi må tenke annerledes rundt måten vi organiserer speiderarbeidet på. Det betyr for eksempel at vi må dele speiderne inn i mindre grupper. Avhengig av lederkapasiteten i deres gruppe kan det være utfordrende å ha nok ledere. Her er noen tips dersom dere som ikke har nok ledere:
- Spør foreldre om de kan være med lite eller mye, ofte eller noen ganger! Nå er det ekstra viktig at folk stiller opp og bidrar.
- Ha sjeiderne møter. Kanskje kan dere en periode bare ha møte annenhver uke?
- Endre tidene dere har møte, ha kortere møter eller at enhetene har møter etter hverandre.
- Planlegg aktiviteter som ikke krever så mye voksenstyring, slik at de voksne kan konsentrere seg om å følge opp smittevernstiltak.
- Bruk anledning til å jobbe med patruljesystemet, slik at dere kan ha flere gode patruljemøter.
Hvordan kan man organisere overnatting på tur?
Det er viktig å huske på at utenom aktivitet, der det er nødvendig å ha nærkontakt, så skal deltakerne holde 1-meter mellom seg. Dette gjelder også når de sover.
Dette kan gjøre det vanskelig å organisere overnatting innendørs for større grupper. Overnatting utendørs kan være en god løsning. Husk at dere trenger flere telt enn vanlig for å få plass til alle. Vi anbefaler at man deler i gutte- og jentetelt, og så i tillegg så mange telt som trengs for at det skal være minst 1 meter mellom liggeunderlagene.
Sove under åpen himmel eller i hengekøyer er gode alternativer til telt eller innendørs overnatting.
Kan man blande speidere fra ulike grupper i patruljer på f.eks. kretsarrangementer?
Ja, det kan dere. Men husk at lokale forhold og bestemmelser kan i noen tilfeller innebære strengere restriksjoner enn dem som er beskrevet her.
Hvis dere følger risikovurderingsmomentene og bruker sjekklista så skal det være mulig å blande vandrerne i patruljer på maks 20 personer, der alle deltakerne er under 20 år. Disse kan unngå enmetersregelen under aktivitet der det er nødvendig under kurset. Veilederen til den enkelte patrulje kan også ha nærkontakt med sin patrulje om det er nødvendig. Men veilederen kan ikke ha nærkontakt med noen andre veiledere/stab/voksne.
Patruljen må være den samme patruljen gjennom hele kurset. Et alternativ er å dele inn i patruljer etter hvilken gruppe de kommer fra, da de mest sannsynlig har nærkontakt med speidere i sin gruppe på speidermøtene denne høsten. Men det er adgang til å danne nye patruljer. Husk lokale forhold og bestemmelser kan i noen tilfeller innebære strengere restriksjoner enn dem som er beskrevet her. For eksempel kan det være pålegg om ikke å blande speidere som går på forskjellige skoler. Sjekk dette med lokale helsemyndigheter når dere planlegger arrangementet.
Finner du ikke svar på det du lurer på? Her finner du hele vår koronaveileder. Du kan også ta kontakt med forbundskontoret på 22 99 15 50 eller på e-post.
Foto: Peder Undheim