Speiding skal være trygt for alle. Dette innebærer at KFUK-KFUM-speiderne skal være et sted hvor grenseoverskridende adferd ikke skjer. For å kunne gjenkjenne grenseoverskridende adferd er det viktig at vi som ledere vet hva grenseoverskridende adferd er, og hvordan vi kan forebygge dette.

Formålet med bruk av materiellet er 

  • Å skape trygge rammer i gruppa slik at grenseoverskridende adferd ikke finner sted. 
  • Gi kunnskap om hvordan man blir oppmerksom på, - og forholder seg ved mistanke om at barn eller unge er utsatt for overgrep. 

Her finner dere informasjon som kan benyttes som utgangspunkt for å snakke om og diskutere hvordan vi kan gjøre speideren trygt for alle. Materiellet skal være med på å skape bevissthet og klarhet rundt hvordan man unngår grenseoverskridende adferd i speideren og hvordan vi som ledere forholder oss til grenser. I tillegg finner dere materiell for å diskutere hvordan vi håndterer situasjonen når det har skjedd grenseoverskridende adferd, samt forbundets rutiner knyttet til tematikken.

Innhold

Dette materiellet inneholder byggeklosser og tips til å bygge opp en økt om grenseoverskridende adferd. Byggeklossene er ulike elementer som en økt om grenseoverskridende adferd kan inneholde. Disse kan du selv sette sammen for å tilpasse gruppen du skal holde økten for. Her er en mal på en presentasjon som kan brukes.