Emne fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

  • Kan en stifinner speiderbønnen og Vår Far utenat.
  • Kjenner en stifinner til minst et konkret misjonsprosjekt eller diakonalt prosjekt.
  • Kan en stifinner speiderløftet og speidernes valgspråk utenat og kjenner innholdet i speiderloven.
  • Har en stifinner erfart gjennom lek og konkurranser både å tape og vinne, vente på tur og opptre rettferdig.
  •  Kjenner en stifinner navn og utseende på de vanligste fuglene, fiskene, ville dyrene, treslagene, blomstene og de spiselige vekstene i sitt nærområde. Tilsammen minst 24 ulike arter.
  • Har en stifinner erfart å være med å sanke flere spiselige vekster i sitt lokalmiljø, kjenne navnet på disse og tilberede et måltid av disse.
  • Har en stifinner erfart å bidra i et konkret solidaritetsprosjekt (for eksempel Globalaksjonen).

 


 

Åpning
Speiderne stiller i hestesko, synger Fold deg ut. En speider ruller ut flagget.
Ledere og speidere hilser flagget. En speider leser speiderloven før alle synger vår far.
Navneopprop

Utstyr: Flagg, speiderloven

Ha med deg bilder av ulike bærtyper med litt fakta på baksiden. Samtal om de ulike bærene, og bruk gjerne spørsmålene:

Hvilke bær kjenner dere?
Hvordan ser de ut?
Hva kan disse brukes til?
Hvordan smaker de?
Hvor kan vi finne disse?

Utstyr: En plakat med bilder og litt informasjon om ulike bærtyper: Blåbær, krøkebær, multer, solbær, rips, bringebær, tyttebær, rogn el.l .

 


 

Aktivitet 1
Velg dere ett bær som det er lett å finne i ditt lokalmiljø. La stifinnerne få en plastkopp eller lignende hver for å plukke i. Fyll koppen med bær.

Utstyr: en plastkopp til hver speider

 


 

Aktivitet 2
Når speiderne har funnet bærene, så samles dere inne på lokalet eller rundt et bål og lager syltetøy eller gele. Dette kan dere selge til foreldre som inntekt til globalaksjonen. La foreldrene selv bestemme pris på syltetøyet.

Oppskrift Syltetøy
Lag et snarkokt syltetøy. Det er den enkleste metoden og gir et sikkert resultat. Passer godt for all slags bær. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor koker man små porsjoner av gangen. Rens bærene og vei de opp. Sett over til koking - under lokk. Rør av og til. Harde bær, som f.eks. stikkelsbær, kan med fordel knuses. Når bærene er ferdig kokt, 8-10 min., tas sukker i. Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst.  Fyll straks over på rene og tette glass.

Gele
For å få en stiv gelé må vi bruke pektinrike bær. D.v.s. at de er rike på stivelse. Sammen med riktig mengde syre og sukker, sveller pektinet og gjør saft om til gelé. Bær med lite syre kan tilsettes sitronsyre eller noen oppdelte eplekart. Pektinfattige bær kan blandes med pektinrike eller syrlige, lite modne epler. Eller man kan tilsette tykningmidler (syltepulver eller flytende pektin) som er å få kjøpt i butikken. Tyttebær, rognebær og tranebær er pektinrike sorter. Det er også endel pektin i rips, solbær og stikkelsbær, så sant de ikke er overmodne.  Lag gelé av en blanding av forskjellige bærslag - også gjerne sammen med frukt.

Det er også viktig å være klar over at etter en regnfylt sommer, så kan bær bli mer vannholdige. Dette igjen kan bidra til at geleen noen ganger ikke vil stivne. Er du engstelig for det, så bruk ekstra pektin som du kjøper i butikken.

 


 

Aktivitet 3
Speiderne lager etiketter til sitt syltetøy/gele på et papir som festes med kontaktpapir på glasset

Utstyr: Kontaktpapir, papir og fargeblyanter

 


 

Lek
Memory
Stifinnerne skal finne navn og bilde til ulike bær. Finner du par, blir paret ditt.

Utstyr: Bilder og navn på minst 10 bær

 


 

Avslutning
Speiderne synger, Fold deg sammen. En speider ruller sammen flagget.
Speiderbønnen