Emner fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

  • Kan en stifinner rense et sår, sette på plaster og kan legge en trykkbandasje.
  •  Har en stifinner erfart å øve på å vurdere risiko knyttet til båltenning, knivbruk og lek på is og ved vann.
  • Kan en stifinner speiderløftet og speidernes valgspråk utenat og kjenner innholdet i speiderloven.
  • Kan en stifinner speiderbønnen og Vår Far utenat.

 


Merkekrav som tas på dette møtet:
 

Obligatorisk krav:

Kunne rense et skrubbsår eller sår etter små kutt og sette på plaster.

Kunne legge en trykkbandasje.

Valgfrie krav:

Lage og prøve ut en jakkebåre.​


Åpning
Speiderne stiller i hestesko, synger Fold deg ut. En speider ruller ut flagget.
Ledere og speidere hilser flagget. En speider leser speiderloven.
Navneopprop

Utstyr: Flagg, speiderloven

 


 

Aktivitet 1

Kutt og små sår:
Ta frem en kniv. Spør speiderne hva man må tenke på når man bruker kniven, og hva som kan skje. Har de noen gang vært uheldig å kuttet seg? Hvis man løper med kniv i hånden kan man være uheldig på mange måter. Man kan falle og bare få et lite skrubbsår av fallet. Man kan også få et lite kutt, eller et kutt som må behandles med trykkbandasje.

Lag et ”skrubbsår” på f.eks hånden eller kneet med litt jord, grus og ketchup som gnis på huden. Vis speiderne hvordan såret renses fra  midten av såret og utover.

Tegn et risp med rød tusj (evt ketchup) og vis rengjøring av et kutt og sett på plaster. Vis hvordan såret skal lukkes ved å feste plasteret på tvers av såret og stramme plasteret godt. (Men ikke så godt at dere stopper all blodtilførsel til fingeren.)

Lag gjerne en fortelling rundt det som skjedde og dramatiser hendelse og behandling. Speiderne går sammen to og to, evt 3 og 3, og øver på hverandre.

Utstyr: Kniv, jord, ketchup, rød penn, kompress til sårvask, saks til å klippe opp gassbind hvis man bruker det. pyrisept, klorhexidin eller lignende, plaster


 

Lek (Om det er behov og tid)
Doktorsisten
Akkurat som vanlig sisten, men nå skal speideren som «får» sisten holde sin ene hånd på det stedet han ble slått, helt til han har greid å gi sisten til en annen. Blir det veldig vanskelig å løpe – kanskje fordi han må holde seg på ankelen e.l., kan den som har sisten bestemme at de andre også må holde hånden på sin ankel når de løper. Kan være lurt å avgrens området man kan løpe rundt på da det kan være vanskelig å bevege seg fort og langt.

 


Aktivitet 2
Hvis kuttet blir så dypt eller treffer på feil sted slik at det blir mye blod som kommer ut hva burde man da gjøre? Etter å ha snakket rundt dette, viser du speiderne hvordan man kan lage en enkel trykkbandasje med det vi har rundt eller på oss. Bruk gjerne speiderskjerf, skjorter, klokke etc. Poengter at noen ganger har vi ikke førstehjelpsutstyr i nærheten, og da må vi improvisere. La speiderne deretter prøve på hverandre. Til slutt får speiderne prøve med vanlig bandasje. Spør om de merket noen forskjell. Var det enklere med førstehjelpsutstyr? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Utstyr: Trykkbandasje, speiderskjerf


Aktivitet 3

Jakkebåre

Hvordan dette gjøres ser dere på Båre og Bårestafett.


Avslutning
Oppsummering av møtet og hvordan vi syntes det var å lære om førstehjelp.
Sonen til enkja i Nain. Lukas 7,11-17.
Denne andakten er hentet fra andaktsboka for oppdagere og stifinnere s 80.
Speiderne synger, Fold deg sammen. En speider ruller sammen flagget.
Speiderbønnen