Emner fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet

 • Har en oppdager erfart å lage en fuglekasse, fuglebrett eller en annen type foringsstasjon for fugler.
 • Kjenner en oppdager til navn og utseende på de vanligste fuglene, fiskene, ville dyr, treslagene og blomstene i sitt nærområde. Tilsammen minst 12 ulike arter.

 


 

Merkekrav som tar på dette møtet:

Obligatorisk krav:
 1. Kjenne 3 forskjellige fugler.
 2. Høre på lyden/ sangen de lager og prøve å kjenne igjen fuglene.
 3. Lage en fuglemater/ fuglebrett eller fuglekasse og henge opp.
 
I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
 • Studere hvilke fugler som spiser av maten du legger ut.
 • Lage en liste over hvor mange forskjellige fugler du ser i løpet av en dag/uke.
 • Vite hva en trekkfugl er og hva en standfugl er.
 • Delta i en stafett om fugler og fuglelyder.

 


 

Åpning
Åpningsseremoni, navneopprop,
Tema for møtet: Fugler

 


 

Aktivitet 1
Velg ut de 3 vanligste fugleartene du kan se der du bor. Print ut et bilde av hver fugl, og finn frem video av lydene de lager (tips: du finnermange lyder på youtube). La barna se på bildene av fuglene og gjette hvilken lyd som hører til hvilken fugl.

 • Lær navnene på de forskjellige fuglene
 • Studer fargene på fuglene
 • Se på nebbene
 • Studer og sammenlign forskjellene på de tre fuglene
   

La barna få med seg et skjema hjem. Der skal de skrive opp de tre fuglene dere lærte om på møte. Be dem studere fuglematen eller fuglekassen dere lager og se hvor mange ganger fuglene kommer å besøker.​

Utstyr: Skjema kan printes ut fra nettsiden. Se ressurs nederst på siden.

 


 

Aktivitet 2
Lag fuglemat.
Alle barna tar med seg et youghurt beger på møte. Del opp i små grupper, og fordel fuglematen. Klipp til en tråd som settes oppi begeret før man starter. Barna fyller så begeret med forskjellig fuglemat, deretter fyller lederen opp koppen med fett. Begeret må stå til tørk, og det stivner fortest om man setter det i en fryser eller kjøleskap.

Oppskrift:

 • Fett: Flott matfett, Delfia og annet matfett uten salt. Flott er rimeligere, Delfia har høyere smeltetemperatur og fint om du skal lage meiseboller om våren.
 • Nøtter: Alle nøtter er bra så fremt de er ubehandla. Den rimeligste nøtta er jordnøtter/peanøtter kjøpt som fuglefor på hagesenter.
 • Kornprodukt: Havre og hvete er vanligst å bruke i meiseboller, da i form av havregryn og sammalt (eller fint) hvetemel. Også andre kornprodukt kan brukes, som feks brød og kakesmuler og musli. Valset mais skal også være noe fuglene spiser.
 • Frø: Solsikkefrøkjerner er enkelt og rimelig. Alle andre frøkan også brukes, feks sesamfrø, valmuefrø, hirse, mm
 • Diverse: Rosiner og annet tørket frukt.


Slik lager du meiseboller:

 1. Sett fett til smelting, bruk gjerne lav varme så du slipper kokende fett. Dersom det koker så må du kjøle det ned før du har i resten avingrediensene, ellers blir det frityr.
 2. Nøtter kjøres i matmaskina slik at de hakkes noe opp, spiller ingen trille om noen biter blir store og noe blir mel, det går ned okke som.
 3. Blander tørrvarene og fettet sammen. La det nå gjerne kjøle seg ned litt til.
 4. Fyll alt i former. Dersom du skal henge opp så kan du støpe tauet inn i massen, da må du huske på å la tauet gå helt ned, og i noen krøller slik at det ikke sklir ut.

Utstyr: Se oppskrift oghandle inn det som trengs for å gjennomføre aktiviteten. Be barna ta medseg et eget beger eller bruk engangskopper.

 


 

Lek 
Lek alle mine duer.
En speider er rev og står på midten av banen (banen blir så stor/liten som dere lager den). En speider er due mor/-far. Resten av speiderne er duebarn. Due mor/-far står på den ene siden mens due barna står på den andre. 
Due mor/-far roper: alle mine duer kom hjem.
Due barn: vi tør ikke for reven tar oss.
Due mor/-far: kom allikevel.
Due barn løper over til due mor/-far og prøver å unngå å bli tatt av reven. Blir man tatt er man rev og skal ta de andre.

 


 

Avslutning
Oppsummering av møtet
Speiderbønnen