En speider kjenner naturen og verner om den

Bibeltekst:
Da sa Gud: ” La oss skape mennesker i vårt bilde, som et avbilde av oss! De skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden.” Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skapte han dem. 1. Mos. 1,26-27

Forslag 1:
Aktivitet: Gå på leting etter små kryp som finns i naturen. Oppbevar krypene i en kopp. Hvor mange ulike kryp klarer dere å finne? I teksten fra Bibelen står det at vi mennesker skal råde over alt på jorden, også de små krypene. Se på krypene dere har funnet. Se hvor små og sårbare de er. Naturen er også sårbar. I dag hører vi mye om global oppvarming og miljøødeleggelser. Vi mennesker har et ansvar. Et ansvar vi har fått fra Gud. Vi skal passe på alt det han har skapt. Hvordan skal vi gjøre det? Bli enige om fem ting dere kan gjøre. Siden vårt ansvar er å passe på naturen er det viktig at vi kjenner den og bryr oss om den. Når vi drar på haik får vi mulighet til å bli kjent med naturen og vi blir glad i den.
Spørsmål: Hvordan blir vi kjent med naturen på haik? Hva lærer vi om naturen? Hvordan skal vi oppføre oss i naturen når vi er på haik?
Bønn: Kjære Gud. Lær oss å ta vare på naturen. Vi ber for at myndigheter hjelper til med på å beskytte naturen vår. Takk Gud for ditt skaperverk og at vi får ha glede av å bli kjent med naturen når vi er på haik. Ta vare på oss på haiken. Amen. 

Forslag 2:
Aktivitet: Finn frem til ulike trær og plukk flere blader fra hvert tre. Alle mennesker i verden er forskjellige. På samme måte er det med bladene på trærne. Se på de ulike bladene og sammenlikn dem. Finner dere noen som er like? Kanskje litt, men ingen som er helt like. Det er med blader som med snøkrystaller og mennesker: Ingen er akkurat like! Blader har ulike tagger, linjer og farger, akkurat slik som mennesker har ulike hudfarge øyne, neser og fingeravtrykk. Visste du at selv eneggede tvillinger har forskjellige fingeravtrykk? Se på hverandre. Er dere ulike? Se på hendene til hverandre. Selv om vi alle har 10 fingre, så er ikke hendene våre like. Ingen er helt lik deg! Det kan føles litt skummelt å være helt annerledes enn alle andre, samtidig som det er litt fint å være akkurat seg selv. Det var slik Gud hadde tenkt det da menneskene ble skapt: Vi skulle være like unike som bladene på trærne, eller snøkrystallene på vinteren. Akkurat som dem, er vi vakrest når vi er forskjellige! I teksten står det at vi er et avbilde av Gud. Det betyr vi alle er en del av Gud og det gjør oss verdifulle. Alle mennesker er like verdifulle, samme hvordan de ser ut eller hvordan de er.
Bønn: Kjære Gud. Vi ber for at alle mennesker blir godtatt akkurat slik de er skapt. Takk for at du har skapt oss forskjellige. Takk for at du har skapt meg akkurat slik jeg er. Ta var på oss på haiken. Amen.