Sjokolade
Det er litt vanskelig å lage sjokolade selv, men det går ofte bedre med litt øvelse.

Ha kokosolje, kakao og sukker i en gryte. Varm opp mens du rører til sukkeret er løst opp. 

Tilsett vaniljepulver og rør godt. 

Rør i sjokoladen mens den kjøler seg litt ned. 

Bland i nøtter eller tørket frukt hvis du vil.

Hell sjokoladen i former og la den stivne i kjøleskapet.

Karameller
Bland fløte, sirup og sukker i en kjele og varm om. Rør hele tiden. 

Når karamellen er i overkant av 120 grader er karamellblandingen ferdig kokt. Det tar omtrent en halv time.

Tilsett smør og bland godt.

Hell blandingen i en langpanne kledd med bakepapir og sett karamellene til avkjøling. For tykkere karameller, bruk en ildfast form.

Skjær karamellene i passe store biter og pakk dem inn i plastfilm.

Marsipan
Skold mandlene ved å koke dem i vann til du ser at skallet har løsnet fra mandlene. Hell av vannet fjern skallet. Tørk mandlene i stekovn ved ca 50 grader i en time. 

Mal mandlene i en foodprosessor.

Bland mandelmelet med melis og bland inn eggehvitene. Det er lurt å gjøre i maskin, det tar litt tid før marsipanen får rett konsistens.

Kna marspinanen med hendene og form til pølser eller figurer. Den kan også pyntes med nonstop, moccabønner, dyppes i smeltet sjokolade eller rulles i kokos.

Pakk inn i plastfilm, da blir ikke marsipanen tørr.

Utstyr


Sjokolade Ca 150g

  • 100g kokosolje
  • 1 ts vaniljepulver
  • 5 ss sukker
  • 50 g kakao
  • Nøtter, tørket frukt eller lignende - hvis du vil
  • Kjele
  • Former

Karameller Ca 40 karameller

  • 2 dl fløte
  • 2 dl lys sirup
  • 2 dl sukker
  • 2 ss smør
  • Kjele
  • Steketermometer
  • Langpanne
  • Bakepapir
  • Kniv
  • Plastfilm

Marsipan Ca 1 kg

  • 1/2 kg mandler
  • 1/2 kg melis
  • 2 eggehvitter
  • Kjele
  • Foodprosessor
  • Bakemaskin
  • Plastfilm