Misvisning

Misvisning blir også kalt magnetisk deklinasjon. Det er et avvik mellom den magnetiske og den geografiske nordpolen. Kompassnålen vil peke mot den magnetiske nordpolen, men vi ønsker å navigere etter den geografiske nordpolen.

Misvisningen er østlig eller vestlig. Hvor stor misvisningen er varierer ut fra hvor vi er i verden. Det er for eksempel 0 grader misvisning på vestlandet, mens det kan være opp til 15 grader misvisning i Øst-Finnmark. I tillegg endrer misvisningen seg over tid. 

Korrigere misvisning

Ved østlig misvisning viser kompasset at nord er til høyre for det som er nord geografisk. Ved vestlig misvisning viser kompasset at nord er til venstre for den geografiske nordpolen. Misvisning skal være oppgitt på kartet. Vi kan korrigere misvisningen ved å stille på kompasskursen. Ved østlig misvisning trekker vi verdien for misvisningen fra kursen.

Ved vestlig misvisning legger vi misvisningsverdien til kompasskursen. Det vil si at hvis det står på kartet at det er 5 grader østlig misvisning og du har tatt ut kompasskurs på 90 grader, blir riktig kurs 90 grader minus 5 grader misvisning og den reelle kursen er 85 grader. Det blir motsatt hvis det er vestlig misvisning. Da blir det 90 grader pluss 5 grader misvisning, og den reelle kursen er 95 grader.