Ved brann er det viktig å huske på at man ikke skal sette eget liv i fare for å redde noen andre. Om du selv kommer deg ut kan du gi viktig informasjon til brannvesenet om hvor skadede personer inne i huset befinner seg.

En annen ting å huske på er et det ofte kan være tryggere å bli værende der man er og vente på brannvesenet enn å prøve å ta seg ut gjennom røyklagte hus. Ring alltid 110, de vil fortelle deg hva som er best å gjøre. Får du beskjed om å vente, legg den bevisstløse personen i stabilt sideleie.

Om du derimot må komme deg ut av huset og har mulighet til å hjelpe en bevisstløs person er det flere metoder vi kan bruke. 

  • Brannmannsløft: Brannmannsløft er en løfteteknikk der man legger den bevisstløse over skuldrene. Sett deg ved siden av personen med en fot i gulvet, og kneet nærmest personen i gulvet. Løft personens overkropp på tvers over dine skuldre slik at din ene skulder kommer i lysken og den andre i armhulen til personen. Armen du har i lysken på personen tar du ut mellom personens ben og bruker til å holde armen til personen. Nå kan du reise deg fra gulvet og ha en arm fri. 
  • Er dere to sammen kan den ene ta tak under armene til personen og den andre bære i bena.
  • Er du alene og brannmannsløft blir for tungt kan du i stedet slepe personen. Ta tak under armene på personen slik at denne har ryggen mot deg. Nå kan du gå baklengs og slepe personen etter deg.
  • Er det mye røyk i huset er det viktig å holde seg nede langs gulvet. Legg den bevisstløse personen på gulvet og fest håndleddene sammen for eksempel ved å knyte sammen ermene på personens genser. Legg deg deretter over personen og hekt armene rundt din nakke. Nå kan du krype på alle fire og slepe personen med deg.
  • Dersom det ikke er noen vei det er mulig å gå ut må dere kanskje komme dere ut av et vindu. Er det langt til bakken kan du fire dere ut om dere har et tau. Knyt tauet under armene på personen, så stramt at du er sikker på at det ikke løsner. Det er tungt å fire noen ut av et vindu. Har du muligheten bør du legge tauet rundt noe som sitter fast i huset, for eksempel et solid dørhåndtak eller rundt en dør. Dette vil hjelpe deg å bremse og gjøre det litt mindre tungt.