Fordelen med telt er at det går fort å sette opp og egner seg derfor til turer med stadig nye overnattingssteder. I løpet av en halvtime har du satt opp teltet, kommet deg i soveposen, fyrt opp primusen og kan nyte en kopp varm suppe. Ulempen derimot er nettopp det at det blir kaldt i teltet. Her er noen triks for å likevel sørge for en god natts søvn:

  • En god sovepose gjør at du er varm inntil kroppen. Pass på å ikke ha på for mye klær oppi soveposen. For det første vil du kunne bli klam og begynne å fryse av det. For det andre så vil det motvirke effekten av soveposen. En sovepose utnytter kroppsvarmen din og luft mellom deg og soveposen, og lager med det et isolasjonslag rundt deg. Fyller du soveposen med tøy da, blir det både mer materiale for kroppen din å varme opp, og det kan tette igjen det isolerende luftlaget.
  • Sett teltet med den ene kortsiden mot vindretningen og barduner godt. Da er du sikret for å måtte stå opp om natten og sikre teltet på nytt. Dekk til sidene på teltet med snø, for å gjøre teltet litt mer vindtett.
  • Ha inngangen i innerteltet åpne for å redusere kondensen noe. Fuktigheten av pusten din kan legge seg som rim på innsiden av duken, og jo kaldere det er, jo mer rim blir det. Pass på å legge alle klær i en pose eller i sekken for å sørge for at de holder seg tørre.
  • Ikke slå opp teltet i en dal eller dump i terrenget. Kald luft synker, så der kan det være 10-15 graders forskjell fra daltopper.
  • Lag gjerne en levegg, for å få det litt lunere. Sett den 3-4 meter fra teltet, for det samler seg snø rett bak leveggen.
  • Det kan være fint å grave en kuldegrop i ytterteltet. Dette utnytter igjen det at kald luft synker, og sørger for at det kan bli litt varmere oppi teltet. Det lager også et større rom i ytterteltet som kan være veldig praktisk og gjør at dere lettere kan lage mat og ordne andre ting inni teltet.