Sak 7 Økonomiske rammer 2026-2027
FORSLAGSSTILLER:
Landsstyret
VEDTAKSKATEGORI:
Vedtak
FORSLAG TIL VEDTAK:
Landsting godkjenner økonomiske rammer for 2026 og 2027, og landsstyret disponerer budsjettet i perioden innenfor disse rammene.
Bakgrunn
Prinsipper
De økonomiske rammene legger til grunn forbundets strategi for 2026–2027. Rammene er utarbeidet etter forsiktighetsprinsippet hvor inntekter er holdt på et nøkternt nivå og kostnader beregnet med noe sikkerhetsmargin. Spesielt lønnsmidler fra prosjekter er beregnet med nøkternhet.
Den økonomiske rammen for både 2026 og 2027 sammenlignes med den økonomiske rammen for 2025, vedtatt på Landsting 2023.
Inntekter
Budsjettallene viser en inntektsnedgang for de aller fleste områdene for både 2026 og 2027. Unntaket er kontingentinntektene og arrangementer. Årsaken til de økte kontingentinntektene er forslag om å øke den ordinære forbundskontingenten med 100 kroner + inflasjonsjustering. Uten økningen i kontingentsatsene ville kontingentinntektene blitt redusert med henholdsvis 167 000 kr i 2026 og 67 000 kr i 2027.
En økning av kontingentsatsene innebærer at inntektene øker med henholdsvis 533 000 kr i 2026 og 683 000 kr i 2027 fordi effekten av foreslått økt kontingentsats er større enn medlemsnedgangen. I rammene legges det til grunn et medlemstall på 8 000 medlemmer, mot 9 000 medlemmer i budsjettet for 2025.
I den offentlige støtten forventes en økning i momskompensasjonen etter landsleiren i 2025, mens vi forventer en reduksjon i kirkelig støtte. Videre forventes arrangementsinntekter å øke i 2026. Fordi kostnadene forventes å øke tilsvarende gir ikke denne inntektsøkningen økt handlingsrom.
Hovedtrenden er en inntektsreduksjon over hele linjen, hvor inntektene forventes å bli redusert med henholdsvis 573 000 kr i 2026 og 1 271 000 kr i 2027. Fordi det har vært en betydelig prisvekst siden 2025-budsjettet ble vedtatt i 2023 har inntektsreduksjonen i realiteten vært enda større. Medlemsmassen utgjør basisen for inntektsgrunnlaget til organisasjonen. Størrelsen på kontingentinntektene og driftsstøtten er direkte avhengig av medlemsmassen. En del av støtteordningene er direkte avhengig av speideraktivitet (kurs), noe som også avhenger av medlemsmassen. Den økonomiske effekten av medlemsnedgangen er forskjøvet noen år fordi vi under og i etterkant av pandemien fikk mulighet til å bruke gamle medlemstall som grunnlag for beregning av statlig støtte. At vi ikke har store arrangementer som landsleir i perioden, påvirker også inntektene.
På bakgrunn av en utfordrende økonomisk situasjon har Landsstyret hatt grundige drøftinger og utredet hvordan vi kan øke inntektene og kutte kostnader. Som resultat er det foreslått økt forbundskontingent og styrket satsing på forbundets inntektsaksjon og givertjeneste. De økonomiske rammene viser derfor en økt inntekt på medlemskontingent og gaveinntekter i 2026 og 2027. Inntektene fra inntektsbringende tiltak og gaver forventes likevel å reduseres fordi inntektene fra salg av kortpakker har hatt en negativ trend de siste årene. Inntektsaksjonen og kortpakkesalget er fortsatt en viktig inntektskilde for organisasjonen, men har blitt betydelig redusert de senere år.
Omtrent 33 % av inntektene kommer fra medlemskontingenter, 50 % fra offentlige og private støtteordninger, mens resterende inntekter hovedsakelig kommer fra arrangementsinntekter og inntektsbringende tiltak og gaver.
Kostnader
Økningen av kostnader i budsjettet skyldes i hovedsak prisstigninger og prioriteringene nevnt nedenfor. Som en konsekvens av medlemsnedgangen de siste årene har økonomien blitt strammere og vi er vi blitt nødt til å prioritere hardere.
Prioriteringer
- Bemanning: Summen av prosjekter og satsinger i tillegg til den daglige driften krever en tilstrekkelig bemanning. Vi kunne helst ønsket oss økt bemanning i samsvar med strategi og satsinger, men foreløpig tilsier den økonomiske situasjonen at vi må nedskalere bemanningen for å sikre en forsvarlig drift av organisasjonen. Dette kan løses ved at alle prosjektstillinger fases ut i løpet av 2025, etter hvert som kontraktsperiodene går ut. I tillegg kan det bli nødvendig å nedbemanne med ytterligere 1 årsverk i 2027, med mindre den økonomiske situasjonen bedrer seg. Dette innebærer i så fall at vi sikter oss inn mot en grunnbemanning på 9,4 årsverk i 2026 og 8,4 årsverk i 2027. Dette er henholdsvis 0,8 og 1,8 årsverk lavere enn budsjettet for 2025, og den laveste bemanningen organisasjonen har hatt de siste 10 årene. Dette innebærer også at prosjektstillinger på vekst, mangfold og inkludering, og kommunikasjon ikke videreføres, med mindre vi får tilslag på ny prosjektfinansiering.
- Øvrige prioriteringer: Driftskostnader knyttet til regnskap og revisjon, samt forbundslokaler forventes å øke. Dette er kostnader som ligger i bunn for driften av organisasjonen, og har hatt en større prisøkning enn ventet etter at 2025-budsjettet ble vedtatt på Landsting i 2023.
Til tross for reduserte inntekter vil prosjekter, aktivitetsmidler og ansattressurser i størst mulig grad rettes inn mot strategiske satsingsområder og aktiviteter som hjelper oss å nå målene i tiltaksplanen. Det vil også være viktig å prioritere aktiviteter som kan sikre og styrke inntektsgrunnlaget for organisasjonen, da økte inntekter vil kunne styrke evnen til å gjennomføre strategiske satsinger.
Kostnadene knyttet til internasjonal aktivitet er økt noe i perioden. Dette er nødvendig for å kunne ivareta det nordiske samarbeidet, og følge opp forpliktelser og representasjon i våre internasjonale medlemsorganisasjoner.
De fleste øvrige kostnader forventes å bli redusert. Noe av forklaringen er at redusert medlemsmasse gir en del besparelser på kostnadssiden, men hovedforklaringen er at redusert inntektsgrunnlag gir mindre handlingsrom for satsinger. Til tross for denne nedskaleringen ligger det fortsatt an til et underskudd. Landsstyret mener at foreslått underskudd er på et forsvarlig nivå. Forslaget forutsetter en styrking av forbundets inntekter slik at organisasjonen vil kunne fortsette å gjennomføre vedtatte satsinger i tråd med strategien.
Oppsummering kostnader
Omtrent halvparten av forbundets kostnader går til å dekke personalet. De ansatte er helt nødvendige for å sørge for å følge opp organisasjonens forpliktelser, økonomiforvaltning, anskaffelse av offentlige og private midler, og ikke minst til programutvikling, arrangementer og annen tilrettelegging for de frivillige. En stor del er også knyttet til drift og oppfølging av organisasjonens forpliktelser. Resten er organisasjonsutvikling, aktiviteter og arrangementer som stimulerer til et høyt aktivitetsnivå i organisasjonen lokalt, regionalt og nasjonalt, og tiltak som bidrar til at vi når våre strategiske målsettinger.
Egenkapital
Forbundet har per 31.12.2024 en egenkapital på 12 563 694 kr. I tillegg besitter forbundet betydelige verdier i Nordtangen. Egenkapitalen har over tidligere år vært styrket, mens det i denne perioden er lagt opp til bruk av noe av egenkapitalen. Landsstyret mener det er nødvendig for forsvarlig drift av organisasjonen og samtidig kunne drive med et tilfredsstillende nivå av aktivitet og satsinger i tråd med de strategiske målene.
Usikre utsikter
Det er størst usikkerhet knyttet til offentlig støtte, utvikling av inntektsaksjonen og andre inntektsbringende tiltak, prisvekst og ikke minst hvordan medlemsutviklingen blir fremover. Det er ikke planlagt noen store nasjonale arrangementer i perioden, noe som minsker sannsynligheten for store underskudd eller overskudd. Medlemstallet har stor betydning for økonomien, og mindre prosentvise endringer der vil utgjøre store beløp. Både direkte på inntektene fra medlemskontingenten, og indirekte på den offentlige støtten som i stor grad baseres på medlemstallet. Det vil derfor være viktig å klare å snu den negative medlemsutviklingen.
Landsstyret vurderer budsjettsituasjonen og endringer i de økonomiske forutsetningene løpende i perioden. Det gir Landsstyret mulighet til å iverksette tiltak underveis.
Vedlegg
Økonomiske rammer 2026-2027 (pdf)
Last ned Sak 7 Økonomiske rammer 2026-2027 her (pdf)
Sak 7 oppdatert: 11.04.25