Jeg vil varsle eller har mottatt et varsel
Det er viktig at du varsler, så vi får muligheten til å gjøre noe med det som har skjedd og hindre at det skjer igjen. Vi tar avstand fra all diskriminering, trakassering og mobbing. Du som mottar varsler følger våre retningslinjer, de finner du nederst på denne siden.
Hva er varsel?
Å varsle er å si ifra om noe som ikke er greit, noe som føles ubehagelig eller skremmende eller handlinger som er ulovlig.
Hva kan jeg varsle om?
Du kan varsle om noe du opplevde som ugreit og som har skjedd på våre arrangementer eller møteplasser, som for eksempel et speidermøte eller en speidertur. Du skal varsle om brudd på våre retningslinjer eller kritikkverdige forhold.
Det kan være:- Mobbing, diskriminering, hatefulle ytringer og rasisme.
- Seksuelle overgrep og seksuell trakassering.
- Økonomisk mislighold og korrupsjon.
Den som har opplevd noe og den som det varsles om, må ikke være medlem i KFUK-KFUM-speiderne.
Når kan jeg varsle, og hvem kan sende et varsel?
Alle kan varsle. Du kan si ifra om noe du har opplevd selv eller som har skjedd med andre, noe du har blitt fortalt eller som du har sett. Du kan varsle uansett om personen som er utsatt eller hen som har gjort noe er frivillig, leder eller ansatt hos oss.
Hvordan varsler jeg?
Varsling kan skje både skriftlig og muntlig. Du kan skrive en e-post, sende en melding, ringe eller be om et personlig møte for å fortelle hva som har skjedd. Om du sier ifra skriftlig er det fint om du skriver hvem du er, hva du ønsker å melde fra om og hvem som har gjort det du ønsker å varsle om.
Varslet kan du gi til en leder du stoler på i gruppa eller kretsleder. Her finner du kontaktinformasjon til kretsledere. Dersom du ikke er komfortabel med noen i gruppa eller kretsen, så kan du kontakte generalsekretær direkte på telefon 915 16 612 (nummeret mottar ikke SMS) eller svein.olav@kmspeider.no.
Synes du det er vanskelig å varsle alene må du gjerne be noen du stoler på om å bli med deg og varsle.De som mottar varsel skal kontakte generalsekretær som har ansvar for å følge opp. Ved behov vil ressursgruppen bistå i oppfølging. Dersom saken gjelder generalsekretær, kontaktes landssjef. Her finner du kontaktinformasjon til landssjefen.
Hva skjer når jeg har varslet?
Varslere vil alltid bli tatt på alvor.
Det er generalsekretær med støtte fra ressursgruppen som håndterer varslingssaker hos oss. De har ansvar for å få klarhet i saken.
Som regel vil de ta en samtale med deg kort tid etter at du har sendt inn varselet. Deretter vil de snakke med andre som kan vite noe om saken og den/de du har varslet om. Etter å ha fått nødvendig informasjon vil generalsekretær (ved behov etter rådføring med ressursgruppen) avgjøre om det som har skjedd er et brudd på våre retningslinjer, og hvilke reaksjoner det eventuelt skal få for dem som har brutt retningslinjene.
Mens saken håndteres vil du holdes oppdatert, og ivareta deg som varsler så godt som mulig gjennom prosessen.
Varslingssaker vil alltid bli behandlet fortrolig.
Kan jeg varsle anonymt?
Vi ønsker ikke anonyme varsler.
Dette er fordi det er vanskelig å følge opp, og vanskelig å verifisere informasjonen.
Du kan være trygg på at varselet blir håndtert på en fortrolig måte, og at ikke flere enn de som trenger det blir involvert.
Hva gjør du hvis du mottar melding eller anklage?
- Lytt nøye, bekreft det du har hørt og opptre rolig. Gi trygghet, slik at den utsatte opplever å bli trodd. Du kan ikke love å holde informasjonen hemmelig.
- Det skal, hvis det er praktisk mulig, alltid være to personer til stede ved mottak av melding.
- Sikre situasjonen for den utsatte og vurder om det er behov for akutt psykisk eller fysisk helsehjelp. Det er ditt ansvar å ivareta personen inntil andre ansvarspersoner overtar. Kontakt aldri den som anklages.
Les mer om hvordan du sender inn et varsel under "Hvordan varsler jeg?".
Du finner retningslinjene for varsling nederst under "Ressurser".Dersom varslet gjelder en ansatt i KFUK-KFUM-speiderne
Når en ansatt er mistenkt, anklaget eller anmeldt, er det arbeidsgiver ved generalsekretær som skal håndtere saken. Arbeidsrettslige regler vil da tre inn.