BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les De to store bud, Matteus 22, 37-40.

ANDAKT

av Brage Midtsund

Mange fulgte med på det Jesus sa og de tingene han gjorde. De ble overbevist av Jesus og fulgte etter ham. Men mange ble også sinte fordi Jesus ofte snudde opp ned på regler. Derfor ønsket de å provosere Jesus ved å stille vanskelige spørsmål.

Fariseerne i dagens bibelfortelling spurte om hvilket bud som er det viktigste i loven. Lovene de tenkte på var fra Mosebøkene i det gamle testamentet. Det de egentlig spurte om var: hva er viktigst? Er noen regler viktigere enn de andre. De ville sjekke om Jesus kunne loven godt, og ville gi et svar som også Gud ville gitt.

Jesus svarte med en gang: Kjærligheten! Vi skal elske Gud. Vi skal elske vår neste. Det vil si mennesker rundt oss. Og vi skal elske oss selv. Kjærligheten er det største budet, det sier ikke imot de andre budene, men det oppsummerer alle.

Kjedelige regler

Det er lett å tenke at regler er kjedelige. Mamma og pappa bestemmer over oss og sier hva vi får lov til og ikke lov til. Vi må legge oss tidlig, vi får ikke lov til å spise godteri hver dag og vi må gjøre hjemmeleksene våre.

Men så er det også fint at det er noen som passer på oss. Foreldrene våre gir oss regler slik at vi skal ha det bra. Vi sover nok, følger med på skolen og det er ikke sunt med for mye godteri. Foreldrene våre lager regler fordi de vil at vi skal ha det bra.

Det største for foreldre er kjærligheten til barna sine. For Gud er også kjærligheten det største og det viktigste! Derfor er det den viktigste regelen Jesus ga oss. Vi skal være gode mot hverandre.

Den beste måten vi kan vise at vi elsker Gud på, er å være gode mot andre mennesker og være glad i oss selv. For størst og viktigst er kjærligheten!

Vi takker og ber

  • Takk for at kjærligheten er den viktigste loven. 
  • Vi ber om hjelp til å gjøre det som er godt mot andre. 
     

SLIK GJØR DU - Stein, saks, papir

  1. Forklar alle reglene for stein, saks, papir.
  2. Arranger stein, saks, papir-turnering. Det er veldig viktig at alle følger reglene.
  3. Den som står igjen alene, har vunnet.

Avslutningsord

Tenk om vi ikke hadde hatt regler for å spille stein, saks, papir. Hvordan ville spillet vært da? Spill skal være gøy, men uten regler blir det fort kaos og kjedelig. På samme måte trenger vi regler i fellesskapet for at alle skal ha det bra.

Stein, saks, papir er litt vanskelig fordi vi ikke vet hva den andre kommer til å gjøre, og vi kan tape uansett hva vi gjør. Vi må ha litt flaks for å vinne. Når Jesus sier at kjærligheten er det viktigste budet, kan vi vite at det alltid er det rette valget å være god mot andre. Vi trenger ikke flaks for å vite det.  

Vi kan alltid vite at kjærligheten til Gud, hverandre og oss selv, er det beste vi kan gjøre for oss selv og for andre. 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken