BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Jesus blir født, Lukas 2, 1-20.
 

ANDAKT

av Harald Hauge

I boden hjemme hos oss står det tre store kasser med julepynt. Oppi en av dem ligger den julepynten jeg like aller best: ei julekrybbe i playmo. Hvert eneste år er det jeg som har ansvar for å sette den opp. Heldige meg! Det første jeg bygger er selve stallen. Den består av noen vegger og et tak. Det er to rom i stallen. I det ene rommet setter jeg en playmo-okse og et playmo-esel, pluss en vedstabel og noen krukker. Inni vedstabelen er det et lite hull, der bor det ei lita plastikkmus. I det andre rommet er det plass til Josef og Maria.

Maria er ei ung jente med blå kappe og langt svart hår. Josef er en voksen mann med brunt skjegg og rød kappe. Midt imellom seg har de to plastikkfigurene ei plastkrybbe. Oppi den ligger en bitte liten playmo-Jesus. Utenfor stallen setter jeg opp tre sauer og en gjeter i fillete klær. På taket av stallen er det plass til noen duer. Inn fra sida kommer en kamel og tre skjeggete playmo-menn kledd i fine klær, det er de tre vise menn som kommer med gavene sine. Over taket på stallen setter jeg opp den store stjerna; den er i papp, ikke i plast som alt det andre er. Foran stallen setter jeg til slutt opp noen busker og et bål, også det i plast, og til slutt ei lita lykt.

Kanskje kan du se det for deg. Kanskje har du ei julekrybbe hjemme, du også. Jeg har alltid likt sånne leker. Men denne lekejulekrybba har noe viktig å si meg, synes jeg.

For her er liksom hele verden. Her er det et lite barn. Her er ei ung jente. Her er en litt eldre mann. Her er en fattig gjeter. Her er tre rike vismenn. Her er vanlige husdyr og en kamel fra et land langt borte. Her er noen ville fugler og dyr også. Og så er naturen her: Bålet, nattevinden og stjernelyset.

Jeg tenker at det var sånn det var. Jesus kom som en gave til absolutt hele verden.

Vi takker og ber

 • Vi takker for at Jesus kom som en gave til hele verden.
 • Vi takker for at vi får lov til å feire jul.
 • Vi ber for alle som gruer seg til jul.
 • Vi ber om at alle må huske på Jesus i jula. 
   

SLIK GJØR DU - JULEKRYBBE

 1. Lag julekrybber sammen. 
  • Dere kan lage dem med de materialene dere vil, men dere må ha med Jesus, Josef og Maria.
  • Det er valgfritt om dere vil ha med gjetere, engler, de vise menn og kamelene deres, esel, okse og sauer.
  • Hvis dere vil kan dere også ha med stall, krybbe, gavene fra de tre vise menn, stjerne og et bål.
    

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken