BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Lignelsen om arbeiderne i vingården, Matteus 20, 1-13.
 

ANDAKT

I fabrikken er det 35 grader og tung og fuktig luft. Jentene sitter tett i tett ved symaskinene. Det er mange timer siden noen fikk gå på do. Ingen vet hvor lenge de må jobbe overtid i dag. Og jentene kan ikke protestere. Dersom noen organiserer seg, får de sparken. Dersom noen blir syke, får de også sparken. Alt de kan gjøre er å sy. De ni kronene som de tjener etter en dags arbeid, rekker så vidt til å overleve.

Hva er rettferdig lønn? Hvor mye bør en klesarbeider i Bangladesh, en te-dyrker på Sri Lanka eller en arbeider på en mobilfabrikk i Kina få betalt per time? Er det greit at noen får 1 eller 2 kroner per time i lønn så lenge de ikke har andre alternativer?

I bibelteksten hører vi på et vis om urettferdig lønn. De som har jobbet i tolv timer får ikke mer betalt enn de som har jobbet i én time. Det er ikke rart at arbeiderne opplevde dette som urettferdig. Samtidig er det en annen urettferdighet enn vi ser for fabrikkarbeidere i fattige land.

I bibelteksten får alle det som var kjent som en vanlig dagslønn til en arbeider: en denar. På en fabrikk som produserer våre klær i dag, kan det derimot skje at ingen får det de trenger for å leve.

Vi er like i møte med Gud

Teksten forteller om en annerledes logikk i Guds møte med oss. I møte med Gud er alle like. Guds nåde er den samme til alle, uansett hvem vi er. Når vi ber om tilgivelse, gir Gud oss det samme, enten vi er kriminell eller konfirmant. Himmelen er den samme for en from munk som for en ungdom fra verdens rikeste land. Gud gir alle det de trenger.

På fabrikkene som lager klær og mobiltelefoner, og på teplantasjene, er det annerledes. Ingen får lønn fordi de trenger det. Lønna holdes så lav som mulig, for at mennesker i Norge skal kunne kjøpe så billige klær som mulig. Dette kan vi bidra til å forandre.

Vi takker og ber

  • Vi takker for at vi alle er like i møte med Gud.
  • Vi takker for at vi har det vi trenger for å leve.
  • Vi ber for fabrikkarbeiderne i fattige land.
     

SLIK GJØR DU

  1. Se gjerne sesong 1 av serien Sweatshop som handler om klesproduksjon. Serien består av 5 episoder, hver episode varer rundt 10 minutter. Hvis dere ikke har tid til å se hele serien, kan dere starte på episode 3.
  2. Snakk om hva vi kan gjøre, eller hva vi allerede gjør i forbindelse med etisk handel.