Markus 10, 13–16 Jesus tar imot barna

13 De bar små barn til ham for at han skulle røre ved dem, men disiplene viste dem bort. 14 Da Jesus så det, ble han sint og sa til dem: «La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike tilhører slike som dem. 15 Sannelig, jeg sier dere: Den som ikke tar imot Guds rike slik som et lite barn, skal ikke komme inn i det.» 16 Og han tok dem inn til seg, la hendene på dem og velsignet dem.

 

Andakt

Av Laila Tøndel

Har du noen gang vært i barnedåp i en kirke? Der kommer foreldrene med det kjæreste de har, nemlig et nyfødt lite under. Der er besteforeldre, faddere, tan- ter, onkler, søsken til dåpsbarnet, og alle er kledd i sin beste stas. De fleste dåps- barn har hvite kjoler, som er altfor lange. Så er presten som skal døpe barnet der. Hver eneste gang det er dåp, blir denne fortellingen fra Markus-evangeliet i Bibelen lest.

Dette er en viktig fortelling som viser oss hvem Jesus er. Han kom selv til ver- den som et lite barn, og nå viser han at Guds rike tilhører barna. På den tiden da Jesus levde tenkte de fleste at barna ikke betydde så mye. Det var først som voksne mennesker de fikk betydning.

Men Jesus viser at barna er så viktige at hvis ikke de voksne tar imot Guds rike som barn, kommer de ikke inn i det. Dette er vanskelig å forstå, men barna blir en slags forbilder her. I Guds rike blir vi barn.

Det var ikke så ofte Jesus ble sint, men da disiplene ville jage bort de som bar småbarna til ham, ble han harm. Det ble nok ganske stille rundt ham da han tok de små barna inntil seg og velsignet dem. Han ga kanskje barna en god klem og så la han kanskje hånda si på hodet til barna og sa «Gud velsigne deg!». Det kjennes vel- dig godt at noen legger hånda på hodet ditt og velsigner deg. Det kjennes nesten som en gave. Ingen er for liten for Jesus og hans rike, det vi kaller Guds rike. Der er vi alle hjertelig velkommen.

Aktivitet

Dramatiser denne fortellingen. En av dere kan være Jesus som sitter og «underviser». Så kommer noen «foreldre» med barna sine. «Disiplene» viser dem bort, og da blir Jesus sint. Han reiser seg opp og sier: «La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike hører slike til».

Refleksjon/samtale om disse spørsmålene:

  • Hvordan tror dere det var for barna og foreldrene å bli vist bort av disiplene?
  • Hvordan tror dere disiplene opplevde at Jesus ble sint på dem da de viste barna bort?
  • Hvorfor ville Jesus ta imot barna?

Sanger dere kan synge etter andakten:

  • Milde Jesus nr. 582 i NoS
  • Ingen er så trygg nr. 488 i NoS
  • Jesus elsker alle nr. 779 i NoS

 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken