BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Ansvar for menigheten, Første Timoteus 4.

12La ingen forakte deg fordi du er ung, men vær et forbilde for de troende i ord og livsførsel, i kjærlighet, tro og renhet.

Bibelteksten gjengitt med tillatelse. Bibel 2011 © Bibelselskapet.

ANDAKT

av Kari Vatne

Dette bibelordet fra 1. Tim. 4,12 har jeg hatt med meg fra jeg var ung leder. Det flotte med mine speiderledere var at de ga oss unge ledere utfordringer, og samtidig var der og støttet oss. Ungt lederskap – voksent nærvær.

«La ingen forakte deg for din ungdom, men vær et forbilde…». Noen ganger kan vi kjenne på at oppgaven vi har fått er for stor og kanskje har vi selv unnskyldt oss med enten at vi er for unge eller at vi ikke tør ta utfordringer av andre grunner. Men dette bibelstedet gir særlig den som er ung all grunn til å være frimodig – vær et forbilde for de andre med måten du er på, skriver Paulus til Timoteus. «Vær et forbilde for de troende i ord og livsførsel, i kjærlighet, tro og renhet». Oppfordringen gjelder også i dag til alle som er unge.

Forbildet Jesus

Jesus selv var et forbilde, særlig da han som 12-åring ble igjen i tempelet fordi han ønsket å være i sin fars hus. Unge som ønsker å være i Guds hus, som vil være i kirken, som vil være speiderledere og dele troen på Jesus med andre, er de alle beste forbilder for jevnaldrende og yngre speidere. Der i sin fars hus satt 12-åringen Jesus og samtalte med de eldre. De ble forbauset over hans kunnskap. Vi vet ikke så mye mer om Jesu ungdomstid, før han ble leder for sin speiderpatrulje med de 12 disiplene som 30-åring. Men vi vet at han var et forbilde for dem i ord og livsførsel, kjærlighet, tro og renhet.

Jeg vil derfor utfordre deg som er ung til å være frimodig og ta i mot utfordringer til å lede. Det er alltid godt å ha noen å rådføre seg med eller spørre, og det kan være en leder eller en annen støtteperson i menighet eller nærmiljø. Det er det som menes med voksent nærvær, at det er noen som støtter deg, som heier på deg og som kan gå i lag med deg når du trenger det.

Lykke til med utfordringene og Guds velsignelse over alle dere som er unge i bevegelsen vår! Dere er en kjemperessurs – fordi dere er unge! Gå inn i oppgavene i tro på Guds hjelp, som vi sier i speiderløftet.

Vi takker og ber

  • Vi takker for innsatsen rovere og ledere gjør i speidergrupper rundt om i hele landet.
  • Vi takker for at vi som speidere stadig har nye mål, erfaringer og opplevelser å glede oss til. 
  • Vi ber om at du er med ungdommen i organisasjonen.
  • Vi ber i håb om å du er med oss ​​i vårt møte med nye utfordringer.
  • Vi ber for alle medlemmer i organisasjonen.
  • Vi ber for at flere skal få opp øynene for hvor bra det er å være speider.
  • Vi ber for alle som har det vanskelig. 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken