2. Mosebok 2, 1-10 Miriam redder Moses

2 DET VAR EN MANN av Levis hus som giftet seg med en levitt-datter. 2 Kvinnen ble med barn og fødte en sønn. Da hun så at det var en fin gutt, gjemte hun ham i tre måneder. 3 Men da hun ikke kunne holde ham gjemt lenger, laget hun en kurv av papyrusrør til ham. Den tettet hun med bek og tjære. Så la hun gutten i kurven og satte den ut i sivet ved bredden av Nilen. 4 Søsteren hans stilte seg et stykke unna for å se hva som ville skje med ham.

5 Da kom faraos datter ned til elven for å bade, mens de unge jentene i følget hen- nes gikk fram og tilbake langs elvebredden. Hun fikk øye på kurven i sivet og send- te en av tjenestejentene sine for å hente den. 6 Så åpnet hun den og fikk se gutten, et lite barn som lå og gråt. Hun syntes synd på ham og sa: «Dette er et av hebreernes guttebarn.»

7 Da sa søsteren hans til faraos datter: «Skal jeg gå og hente en hebreerkvinne som kan amme gutten for deg?» 8 «Ja, gå!» sa faraos datter. Så gikk den unge jenta og hentet moren til gutten. 9 Faraos datter sa til henne: «Kan du ta denne gutten og amme ham for meg? Jeg skal gi deg lønn.» Og kvinnen tok gutten og ammet ham. 10 Gutten vokste opp, og hun gikk til faraos datter med ham, og gutten ble en sønn for henne. Hun ga ham navnet Moses, «for jeg har dratt ham opp av vannet», sa hun.

Andakt

Av Gustav Danielsen

Kongen i Egypt  hadde laget en grusom bestemmelse. Alle guttebabyer som ble født hos jødefolket, skulle kastes til krokodillene i elva Nilen. Jødefolket var slavear- beidere i Egypt. Kongen brukte dem til å bygge pyramiden han skulle begraves i. Det var en konkurranse mellom kongene om hvem som hadde den flotteste pyrami- den, så det trengtes mange arbeidsfolk. Men nå var jødene blitt så mange at kon- gen var redd de ville gjøre opprør og dra sin vei. Kongen tenkte at det er guttene som er best til å slåss, så det er best at det ikke blir flere gutter på en stund.

Blant jødene  var det ei mor som akkurat hadde fått en guttebaby og hun la en plan for å redde han. Gutten ble lagt i en kurv og plassert akkurat der prinsessa plei- de å bade. Da prinsessa fant gutten, bestemte hun seg for å ta han til seg som sin egen. Hun kalte ham Moses. Det betyr «den som er dratt opp av vannet». Mor til Moses hadde fått storesøster Miriam til å gjemme seg og følge med på det som skjedde. Da hun så at prinsessa ville ta seg av gutten, sprang hun fram og sa at hun visste om ei kone som kunne passe han for henne. For prinsesser passet ikke barna sine selv. Det hadde de tjenestekvinner til å gjøre. Dermed kom Moses tilbake til sin egen mor. Mor til Moses greide tre ting: Hun reddet gutten sin fra å dø. Hun fikk han tilbake og fikk passe han selv. Hun var smart og dyktig til å gjøre det gode.

Mange mennesker er dyktige til å gjøre det onde. Det er ganske utrolig hvor mange grusomme våpen som er laget. Denne bibelteksten minner oss på å bruke all vår dyktighet til å gjøre godt mot andre mennesker.

Plan for gode gjerninger

Del forsamlingen i grupper eller bruk patruljeinndelingen. Hver gruppe skal lage en plan for å gjøre gode gjerninger i nabolaget, på skolen, i Norge og i verden. Hvem finner på de smarteste og beste ideene til å gjøre noe godt for andre? Kanskje skal det være avstemning etterpå: Hvilken ide synes dere er den mest spennende?

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken