Lukas 15, 11– 32 Sønnen som kom hjem 

15 11 Jesus sa: «En mann hadde to sønner. 12 Den yngste sa til faren: ‘Far, gi meg den delen av formuen som faller på meg.’ Han skiftet da sin eiendom mellom dem. 13 Ikke mange dager etter solgte den yngste sønnen alt sitt og dro til et land langt borte. Der sløste han bort formuen sin i et vilt liv. 14 Men da han hadde satt alt over styr, kom det en svær hungersnød over landet, og han begynte å lide nød. 15 Da gikk han og søkte tilhold hos en av innbyggerne der i landet, og mannen sendte ham ut på markene sine for å passe grisene. 16 Han ønsket bare å få mette seg med de belg- fruktene som grisene åt, og ingen ga ham noe.

17 Da kom han til seg selv og sa: ‘Hvor mange leiekarer hjemme hos min far har ikke mat i overflod, mens jeg går her og sulter i hjel! 18 Jeg vil bryte opp og gå til min far og si: Far, jeg har syndet mot Himmelen og mot deg. 19 Jeg fortjener ikke lenger å være sønnen din. Men la meg få være som en av leiekarene dine.’ 20 Dermed brøt han opp og dro hjem til faren. Da han ennå var langt borte, fikk faren se ham, og han fikk inderlig medfølelse med ham. Han løp sønnen i møte, kastet seg om halsen på ham og kysset ham. 21 Sønnen sa: ‘Far, jeg har syndet mot Himmelen og mot deg. Jeg fortjener ikke lenger å være sønnen din.’ 22 Men faren sa til tjenerne sine: ‘Skynd dere! Finn fram de fi- neste klærne og ta dem på ham, gi ham ring på fingeren og sko på føttene. 23 Og hent gjøkalven og slakt den, så vil vi spise og holde fest. 24 For denne sønnen min var død og er blitt levende, han var kommet bort og er funnet igjen.’ Og så begynte festen og gleden.

25 Imens var den eldste sønnen ute på markene. Da han gikk hjemover og nærmet seg gården, hørte han spill og dans. 26 Han ropte på en av karene og spurte hva som var på ferde. 27 ‘Din bror er kommet hjem’, svarte han, ‘og din far har slaktet gjøkalven fordi han har fått ham tilbake i god behold.’ 28 Da ble han sint og ville ikke gå inn. Faren kom ut og prøvde å overtale ham. 29 Men han svarte faren: ‘Her har jeg tjent deg i alle år, og aldri har jeg gjort imot ditt bud; men meg har du ikke engang gitt et kje så jeg kunne holde fest med vennene mine. 30 Men straks denne sønnen din kommer hjem, han som har sløst bort pengene dine sammen med horer, da slakter du gjøkalven for ham!’ 31 Faren sa til ham: ‘Barnet mitt! Du er alltid hos meg, og alt mitt er ditt. 32 Men nå må vi holde fest og være glade. For denne broren din var død og er blitt levende, han var kommet bort og er funnet igjen.’» 
Bibelteksten gjengitt med tillatelse. Bibel 2011 © Bibelselskapet

Andakt

«Nå har jeg virkelig gjort det!» tenkte han fortvilet og kjente det langt nede i magen. Han hadde vært så utrolig fornøyd med å få med seg alle pengene han hadde rett på fra faren sin, og det hadde vært fantastisk å være rik. Det var ingen som fortalte ham hvordan han skulle leve, han følte seg fri. Han kjøpte seg det han ville, kunne spandere, og alle de kule ville være sammen med ham. Helt til pengene tok slutt. Da forsvant de, alle sammen. Han var alene. Han var sulten. Han var fattig. Han jobbet som grisepasser, og fikk spise grisemat som lønn. «Nå har jeg virkelig gjort det…!»

«Hva med pappa, da? Lurer på om han har glemt meg? Han har god grunn til å være sint på meg. Det var jeg som brøt kontakten, han anser meg neppe som sin egen sønn. Kanskje jeg kan være grisepasser hos ham, da får jeg i hvert fall ordentlig mat?» Med tunge steg begynte han på hjemveien. Beina blir gjerne litt tunge når vi vet vi har gjort noe galt. Magen var også urolig, slik mager ofte blir når de skal holde på hemmeligheter eller skjule noe en gjorde galt. Hodet er bøyd når han nær- mer seg pappaens hus.

Plutselig hører han en kjent stemme: «Gutten min!» jubler pappa, «Du er hjemme igjen! Som jeg har lengtet etter deg!» Han faller nesten overende av pappas bamseklem. Han gråter og ber om tilgivelse for at han var så egoistisk og dum, og brukte opp alle pengene på bare tull. Og pappa jubler for at han er kommet hjem og lager tidenes fest for å feire. «Gutten min! Jeg har ventet på deg hver dag, og nå er du her!»

Tenk at Gud er en slik pappa som venter på oss og lengter etter oss. Selv om vi gjør gale ting og kjenner det både i beina, i magen og i hjertet, vil han tilgi oss og alltid fortsette å elske oss.

 

Aktivitet

Rett sted i mørke

I denne leken skal speiderne forsøke å få plass til flest mulig personer i et kvadrat på gulvet. Utfordringen er at lyset slukkes så ingen kan se kvadratet. Hensikten med denne aktiviteten er at speiderne skal lære å samarbeide og kommunisere med hverandre. Leken foregår inne.

Alle speiderne står i den ene enden av lokalet. I den andre enden tegnes en firkant, på vel 1 x 1 meter på gulvet, større hvis det er mange speidere i gruppa.

Lyset slukkes og så er det om å gjøre å få flest mulig inn i kvadratet. Når lyset tennes igjen, er leken over og det er ikke lov å røre seg.

Man må bli enig på forhånd hvor mye som skal være inni kvadratet for at det skal telle. En eller to føtter, hele foten eller bare en del?

Snakke sammen etterpå om hvordan det føltes å være tapt i mørket. Hvordan føltes det å hjelpe hverandre med å finne fram? Kan sønnen i bibelteksten og andakten ha følt seg bortkommen på samme måte?

 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken