BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Sønnen som kom hjem, Lukas 15, 11-32.
 

ANDAKT

«Nå har jeg virkelig gjort det!» tenkte han fortvilet og kjente det langt nede i magen. Han hadde vært så utrolig fornøyd med å få med seg alle pengene han hadde rett på fra faren sin, og det hadde vært fantastisk å være rik. Det var ingen som fortalte ham hvordan han skulle leve, han følte seg fri. Han kjøpte seg det han ville, kunne spandere, og alle de kule ville være sammen med ham. Helt til pengene tok slutt. Da forsvant de, alle sammen. Han var alene. Han var sulten. Han var fattig. Han jobbet som grisepasser, og fikk spise grisemat som lønn. «Nå har jeg virkelig gjort det…!»

«Hva med pappa, da? Lurer på om han har glemt meg? Han har god grunn til å være sint på meg. Det var jeg som brøt kontakten, han anser meg neppe som sin egen sønn. Kanskje jeg kan være grisepasser hos ham, da får jeg i hvert fall ordentlig mat?» Med tunge steg begynte han på hjemveien. Beina blir gjerne litt tunge når vi vet vi har gjort noe galt. Magen var også urolig, slik mager ofte blir når de skal holde på hemmeligheter eller skjule noe en gjorde galt. Hodet er bøyd når han nærmer seg pappaens hus.

Du er hjemme igjen!

Plutselig hører han en kjent stemme: «Gutten min!» jubler pappa, «Du er hjemme igjen! Som jeg har lengtet etter deg!» Han faller nesten overende av pappas bamseklem. Han gråter og ber om tilgivelse for at han var så egoistisk og dum, og brukte opp alle pengene på bare tull. Og pappa jubler for at han er kommet hjem og lager tidenes fest for å feire. «Gutten min! Jeg har ventet på deg hver dag, og nå er du her!»

Tenk at Gud er en slik pappa som venter på oss og lengter etter oss. Selv om vi gjør gale ting og kjenner det både i beina, i magen og i hjertet, vil han tilgi oss og alltid fortsette å elske oss.

Vi takker og ber

 • Vi takker for at Gud elsker oss og vil tilgi oss selv når vi gjør dumme ting. 
 • Vi takker for at vi kan be om tilgivelse.
 • Vi ber for alle som er syke, redde eller ensomme.
 • Vi ber for speiderne over hele verden. 
   

SLIK GJØR DU - RETT STED I MØRKET

Leken passer best inne.

 1. Still dere opp i den ene enden av lokalet.
 2. Marker opp en firkant på 1 meter x 1 meter på gulvet. Juster størrelsen til antall speidere. 
 3. Bli enige på forhånd om hvor mye av kroppen som må være inne i kvadratet for at det skal telle, for eksempel en eller to føtter. 
 4. Slukk lyset. Nå er det om å gjøre for speiderne å stille seg flest mulig inn i kvadratet.
 5. Tenn lyset igjen. Nå er det ikke lov å bevege seg mer.
 6. Hvor mange klarte dere å få plass til i kvadratet? 
 7. Snak sammen om hvordan det føltes å få rundt i mørket. Hvirdan føltes det å hjelpe hverandre å finne fram? Kan sønnen i bibelteksten og andakten ha følt seg bortkommen på samme måte? 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken
 

UTSTYR

 • Noe å markere opp firkanten på bakken.