BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

ANDAKT

I den første kristne tiden var det ikke populært å være kristen. Det kunne til og med være farlig å være kristen. Hvis du sa at du trodde at Jesus var Guds sønn, kunne du risikere å bli utstøtt av de andre. Fisken ble derfor et hemmelig tegn som de kristne brukte for å gi seg til kjenne for hverandre.

Når de møtte noen andre som de mistenkte at også var kristne, og som de hadde lyst til å snakke om Jesus med, så tegnet de en fisk i sanden. Alle de kristne visste om dette og skjønte derfor med en gang at de hadde truffet en annen som var kristen. De som ikke var kristne skjønte ikke noe av det og trodde kanskje at de lekte når de tegnet i sanden.


 

Hvorfor fisk?

På gresk staver de første bokstavene i hvert ord i setningen: Jesus Kristus Guds Frelser, ordet "fisk" på gresk. Bokstavene I-CH-TH-Y-S som blir ICHTHYS, er altså både en forkortelse på Jesus Kristus Guds Frelser og slik "fisk" skrives på gresk. Derfor ble fisken en hemmelig kode for kristne seg imellom. 

I dag kan vi finne fiskesymbolet i noen kirker. Det er også noen som bruker symbolet andre steder, for eksempel på bilen sin eller som smykke. Det er nok likevel mer vanlig at de som er kristne har på seg et kors, men det vet jo alle hva betyr. Innimellom er det også på moten å bruke kors som smykke. Da blir der ikke lenger et sikkert tegn på at den som har på seg korset er kristen. 

I speideren er det trygt å snakke om tro og tvil

I noen land er det forbudt og farlig å være kristen i dag også. Heldigvis er der ikke slik i Norge. Vi kan likevel oppleve at det er upopulært og at vi blir ertet hvis noen får vite at vi går på søndagsskolen eller i kirka, eller at vi sier at vi tror på Gud. 

I speideren ønsker vi å fortelle om og bli kjent med Gud og Jesus. Her skal det være trygt og godt å snakke om det. Ingen skal bli ertet for å være kristen, og vi skal også akseptere og inkludere de som synes det er vanskelig å tro på Gud. Vi må kobbe for at alle skal kunne stå fram med sin tro, eller ikke-tro, på skolen og alle andre steder uten at vi får problemer på grunn av det. 

I speiderløftet vårt sier vi "Jeg lover å være åpen for Gud". Gud kan hjelpe oss med det som er vanskelig. Vi kan alltid be til ham og han er alltid med oss.

Vi takker og ber

  • Vi takker for at vi kan være kristne i Norge uten å bli straffet.
  • Vi ber for de som tror på Jesus selv om det er farlig eller de blir ertet.