Sprettert
Ekstrautstyr: Buksestrikk eller bred gummistrikk
Finn et emne av tre som ser ut som en Y. Bruk kniven så de to armene blir like lange. Spikk gjerne vekk bark og ujevnheter så spretterten blir god å holde i. Fest strikken rundt armene på spretterten. Sett opp en blink eller ballonger som speiderne kan skyte på.

Smørkniv
Ekstrautstyr: Sandpapir
Finn et emne av tre som er 2,5-3 cm i diameter og ca 20 cm lang. Fra omtrent midt på pinnen: spikk bladet på smørekniven flatt fra begge sider. Rund av i tuppen, spikk av ujevnheter på skaftet og puss bladet med sandpapir.

Knivskaft
Ekstrautstyr: Knivblad (kjøpes på f.eks. sloyd-detaljer.no), tokomponentlim, sandpapir, trekloss med størrelse som passer til bladet, drill og bor. Det er også mulig å kjøpe ferdige hobbypakker med alt du trenger.
Bor et hull i enden av treklossen, like dypt som festedelen av bladet er langt. Spikk til klossen så den passer til bladet og skaftet blir godt å holde i. Har du tilgang på båndsag gjør det jobben mye enklere. Bruk sandpapir for å gjøre skaftet glatt og sett det gjerne inn med treolje. Fyll lim i borehullet og sett knivbladet på plass. 

Skjerfknute
Ekstrautstyr: Drill med bor, sag, sandpapir
Finn et fint treemne. Sag en en passende lengde, avhengig av hvor stor du vil ha knuten, 2-3 cm er fin størrelse. Bor hull på midten. For at knuten skal sitte godt bør hullet være så lite som mulig, men akkurat så stort at skjerfet går i gjennom. Spikk knuten pen, og puss den med sandpapir.

Kleshenger
Ekstrautstyr: Kraftig ståltråd, sandpapir
Finn et passende emne, i overkant av 40 cm er en vanlig størrelse, gjerne litt buet. Spikk av bark og ujevnheter og puss kleshengeren med sandpapir slik at den ikke ødelegger klærne som henges på. Bøy enden av ståltråden til en krok slik at hengeren kan henges opp, og fest den rundt midten av hengeren ved å snurre den et par ganger rundt stokken.

Vandrestav
Å lage en vandrestav kan være enkelt eller komplisert; en enkel stav med innrisning, eller en mer avansert med håndtak av en gren som smettes inn igjen i staven. Utnytt kroker og det som finnes i emnet. Dekorer med å skjære i barken og snitte i treet. Eventuelt bruke maling i tillegg.

Sopelime
Ekstrautstyr: Ståltråd, tjukk tråd
Bruk et langt skaft, gjerne av bjørk, som du kan spikke fin. Det er hvertfall godt å ha et skaft som er godt å holde i, så hvis dere ikke har tid eller gidder å spikke hele skaftet, kan dere hvertfall spikke øverst der man holder. Plukk kvister som er omtrent 1 m lange. Tynne kvister med mange småkvister er best å bruke. Samle mange kvister og samle dem som en bukett nederst på skaftet, med skaftet i midten. La den tynneste delen av småkvistene peke nedover, bort fra skaftet. Bind kvistene sammen med en tråd, gjerne ståltråd (denne er lett å stramme ved å surre rundt og rundt med en nebbtang), på to steder: nederst, så nærme enden av skaftet som mulig, og på toppen der kvistene stopper. Surr kosten stramt med solid tråd over ståltrådene. Surr rundt flere ganger og stramt, slik at kosten ikke blir slarkete og faller fort fra hverandre. Kutt enden jevn slik at det ikke stikker ut småkvister på toppen.

Gaffel av einer
Finn et emne av einer med en kløft, altså et sted der to greiner peker ut i en liten Y. Skjær av kvisten to cm over kløften og 10 cm nedenfor. Skrell av barken, spikk kvisten ren og glatt, og spiss de to korte kvistene. Rund av den andre enden. Lukt på gaffelen, den dufter av einer.

UTSTYR

  • Kniv
  • Treemne som passer til det du skal spikke
  • Eventuelt ekstrautstyr avhenger av hva dere skal spikke