BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 
I Norge kaster vi over 390 000 tonn mat som burde vært spist. Matavfallet kommer fra matindustri, dagligvarehandel, serveringsbransjen og forbrukerne. 

SLIK GJØR DU

  1. Skriv ut et "Skjema til veiing av matavfall" til hver speider.
  2. Ta med dere skjemaene hjem.
  3. Vei matavfallet og matsvinnet med en kjøkkenvekt før dere putter det i søppeldunken, eller lag en pose til matsvinn og en pose til matavfall, og vei posene på slutten av dagen.
  4. Vei matavfallet hver dag i en uke og fyll inn antall gram i skjemaet etter hvert.
  5. Ta med skjemaene på speidermøte når de er ferdig utfylt.
  6. Sammenlign resultatene og snakk sammen om disse spørsmålene: 
    • Hvor mange gram matsvinn og hvor mange gram matavfall hadde dere?
    • Ble dere overrasket over mengden? 
    • Ble dere mer bevisst på hva dere kaster etter å ha gjennomført veiingen noen dager? 
    • Hvordan kan dere redusere matsvinnet? 
       

TIPS: Etter en stund, for eksempel et halvt år, kan det være fint å veie matavfallet igjen. Har dere klart å redusere matsvinnet i familien?

Matsvinn eller matavfall?

Matsvinn er den maten vi kaster, som burde vært spist før den ble dårlig. Det kan være tørt brød, produkter som har gått ut på dato, slappe grønnsaker, middagsrester og lignende. 

Matavfall er restprodukter som eggeskall, kjøttbein, bananskrell og løv fra for eksempel gulrot og reddik. Matavfall er altså produkter som ikke kan eller er ment å spise eller på annen måte brukes i matlaging. 

Toppbilde: Foerster/Wikipedia
 

UTSTYR

  • Utskrift av skjema 
  • Kjøkkenvekt
  • Matavfallsposer