BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 

SLIK GJØR DU

 1. Marker en sirkel i snøen med liggende skistav. En iglo som tre-fire personer skal sove i må være minst tre meter i diameter. 
 2. Mens noen bygger, skjærer andre blokker av snøen. Blokkene kan være omtrent 15-30 cm tykke, 30-60 cm lange og 30-40 cm høye. De bør være av tettpakket snø. Dere bruker mindre krefter om dere bygger med små blokker, men veggen bør være minst 20-30 cm tykk.
 3. Legg først en runde med snøblokker som avtar i høyde helt ned til bakken. Blokkene i de neste rundene må være like høye. Hver blokk skal være smalere og tynnere inn mot sentrum av igloen, slik at alle flater der blokk møter blokk skrår mot sentrum. Dette heter en kon form.
 4. For å få riktig vinkel på hellingen kan dere feste et tau i midten på gulvet i igloen. Strekk tauet ut og skjær overkanten til snøblokkene for hver runde. Jo høyere veggen blir, jo brattere blir vinkelen.
 5. Den første runden begynner allerede å helle innover.
 6. De neste rundene heller mer og mer. Hver blokk plasseres slik at den står midt på skjøten fra runden under fast inntil blokka før, slik at siste blokk låser de tidligere blokkene og hindrer de å falle ned. Bruk skistaver til å støtte opp blokkene med underveis i byggingen.
 7. De siste rundene settes på innenfra. Sett ei siste blokk på toppen. Den skjæres til innenfra slik at sidene skrår nedover og den sklir på plass som en bolt og låser de andre blokkene.
 8. Kast på snø fra utsiden for å tette sprekkene. Dette fungerer som varmelås.
 9. Ønsker dere bedre plass, kan gulvet senkes ved å grave ut snø. Inngangen må likevel være lavere enn gulvet.
 10. Lag en inngang av snøblokker. Hvis dere vil kan dere bruke blokker av gjennomsiktig is til vinduer.


Foto: Atle Aas
 

UTSTYR

 • Spade
 • Snøsag anbefales, men må ikke brukes