Mange vet at istiden har påvirket landskapet rundt oss. Men det er likevel ikke så lett å forestille seg hvilke krefter som har vært i sving. En modell kan være et godt hjelpemiddel. Og man blir faktisk aldri for gammel til å leke med sand og vann.

Forberedelser:

Frys en eller flere "isbreer" i plastposer eller bokser. Jo større jo bedre. Frys også noen isbiter. Oppbevar dem i kjølebag hvis det er varmt ute.

Sted: En plass med mye sand eller grus og god tilgang på vann. F. eks. en strand.

Møtet:

Begynn møtet med å prate litt om hvordan is og vann har påvirket landskapet rundt dere. Se dere rundt og se hvordan landskapet ser ut. Hvorfor tror speiderne det ser ut som det gjør? Finn ut hva speiderne kan om emnet. 

Dødisgroper: Finn en trygg plass hvor ingen trår, eller lag et gjerde e. l. rundt området. Trykk noen isbiter ned i sanden, og dekk over med et tynt lag sand. På slutten av møtet kan dere se hva som skjedde med sanden når isbitene smeltet. 

Landskap: Spa opp noen store sandhauger, og lag landskapsformasjoner i disse, f.eks, fjell, vann, daler og elveløp. 

Is: Legg isbreen oppå landskapet, og se hva som skjer. Press, dytt og flytt isbreen rundt i landskapet, og forklar hvordan breen beveger seg. Se hva som skjedde med landskapet i sanden. 

Vann: Hent vann i bøtter, og hell på landskapet i sanden. Hva skjer hvis man heller sakte? Hva skjer hvis man heller fort? Hvor mye vann kreves det for å lage en dyp grøft i sandhaugen/landskapet? Hva skjer nederst på haugen? Får man dannet et elvedelta?

Her finner du nyttig informasjon om hvordan is former landskapet i naturen. 

 

 

 

UTSTYR

  • Et område med sand og vann
  • En eller flere store isklumper - minst 2 liter hver
  • Isbiter
  • Bøtter - 2 pr patrulje
  • Stor spade - 1-2 pr patruljer
  • Små spader