De fleste vandrere vet at istiden har påvirket landskapet rundt oss. Men det er likevel ikke så lett å forestille seg hvilke krefter som har vært i sving. En modell kan være et godt hjelpemiddel. Og man blir faktisk aldri for gammel til å leke med sand og vann.

Forberedelser:

Frys en eller flere "isbreer" i plastposer eller bokser. Jo større jo bedre. Frys også noen isbiter. Oppbevar dem i kjølebag hvis det er varmt ute.

Sted: En plass med mye sand eller grus og god tilgang på vann. F. eks. en strand.

Møtet:

Begynn møtet med å prate litt om hvordan is og vann har påvirket landskapet rundt dere. Finn ut hva speiderne kan om emnet. 

Dødisgroper: Finn en trygg plass hvor ingen trår, eller lag et gjerde e. l. rundt området. Trykk noen isbiter ned i sanden, og dekk over med et tynt lag sand. På slutten av møtet kan dere se hva som skjedde med sanden når isbitene smeltet. 

Landskap: Spa opp noen store sandhauger, og lag landskapsformasjoner i disse, f.eks, fjell, vann, daler og elveløp. 

Is: Legg isbreen oppå landskapet, og se hva som skjer. Press, dytt og flytt isbreen rundt i landskapet, og forklar hvordan breen beveger seg. Se hva som skjedde med landskapet i sanden. 

Vann: Hent vann i bøtter, og hell på landskapet i sanden. Hva skjer hvis man heller sakte? Hva skjer hvis man heller fort? Hvor mye vann kreves det for å lage en dyp grøft i sandhaugen/landskapet? Hva skjer nederst på haugen? Får man dannet et elvedelta?

Her finner du nyttig informasjon om hvordan is former landskapet i naturen. 

 

 

 

Utstyr


  • Et område med sand og vann
  • En eller flere store isklumper - minst 2 liter hver
  • Isbiter
  • Bøtter - 2 pr patrulje
  • Stor spade - 1-2 pr patruljer
  • Små spader