Kjuke er en sopp som vokser på trær. Oftest vokser kjuke på døde trær og gjør nytte for seg ved å bryte ned disse, men soppen kan også angripe friske, levende trær. 

Knuskkjuke vokser på bjørketrær. Den er hovformet og fargespekteret strekker seg fra lysegrå til nesten helt svart. Navnet har den fått fordi man kan lage knusk av den. 

Knusk er navnet på tørket brennbar sopp. Særlig er det brukt sammen med flintsten. Knusken kan begynne å gløde når den blir antent av en liten gnist og er derfor god å ha når man skal tenne bål med gnistlagere. Gloen holdes i live ved å blåse på den, og flammer skapes ved å holde noe lett antennelig inntil denne.

Lag knusk av knuskkjuke:
Del opp kjukene. Fjern porelaget. Skjær ut den myke innmaten - det er denne som skal bli til knusk. Legg innmaten til bløt i vann til den er helt oppbløtt. Bank den deretter flat og legg den til tørk. Når knusken er helt tørr er den klar til bruk.

For å lage ild:
Bruk et tennstål til å lage gnister. Fang gnistene med knusken, her vil det fort dannes glør som kan brukes til opptenning.

Utstyr


  • Kjuke fra bjørketre
  • Kniv
  • Balje
  • Vann
  • Hammer e.l.